A Spurs a Torontót, a Lakers a Memphist oktatta

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.01.04. 08:46
null
A San Antonio oktatta a Torontót (Fotó: Reuters)
Egy félidő alatt lejátszotta a pályáról a keleti második Torontót a Spurs, így kiütéses győzelmet aratott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadóján. A Celtics szenzációs támadójátékkal nyomta le a Jazzt, a Pacers alaposan megszórta a Pistonst, a Lakers parádés győzelmet aratott a Memphis ellen, Robert Covington kosarával verte a Minnesotát a Philly, de győzött a Sacramento, a Dallas és a Phoenix is. 

 

Philadelphia 76ers –Minnesota Timberwolves 93–91

Covington dobása döntött. Az Embiid-Ilyasova páros vezérletével uralta a meccset a Philly, az első félidő nagy részében lejátszották a pályáról a vendégeket – 26 pontos előnyben is volt a társaság. A nagyszünet után aztán ez fokozatosan elfogyott, a negyedik negyedben nagyon megtorpant a gárda és 1,6 másodperccel a vége előtt Ricky Rubio egy triplával kiegyenlített. Úgy tűnt, hogy következhet a hosszabbítás, de a bedobás után Covington kapta a labdát, aki egy akrobatikus duplával megnyerte a mérkőzést csapatának – azok után, hogy saját közönsége szinte folyamatosan szidta, mert legutóbb és most is rengeteget hibázott. A Rodriguezt és Hendersont nélkülöző Philly így hiába rontotta el a már megnyert meccset, végül mégis behúzta, ezzel idei kilencedik győzelmét aratta.

Nem 48 perces csapat a Minnesota. Tom Thibodeau szerint képtelenek egy teljes mérkőzést végigjátszani megfelelő szinten, ezúttal az első másfél negyedet aludták át, majd a legutolsó, mindent eldöntő védekezést rontották el. Karl-Anthony Townsnak nehéz estéje volt Embiid mellett, Andrew Wiggins borzalmasan játszott (2/15 mezőnyből, 8 pont), egyedül LaVine csinálta meg, amit meg kellett, a kispad ellenben gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult. Hiába álltak fel komoly hátrányból, nyerni továbbra sem tudnak, pedig ha akarnak még beszélni a rájátszásról, a Philadelphiát meg kell verni...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 25/3, Ilyasova 19/9, Covington 13/3
A Timberwolves legjobb dobói:
LaVine 28/9, Towns 23/3, Dieng 10, Muhammad 10/3

Boston Celtics–Utah Jazz 115–104

Ellenállhatatlan Boston. Elképesztő támadójátékkal rukkolt elő a Celtics, a gárda 55,4%-kal tüzelt mezőnyből és főleg a periméterről büntetett, betermelt 17/31 triplát – remekül járt a labda és mindenki be is dobálta a helyzeteit. Isaiah Thomas 29 pontos, 15 gólpasszos (karriercsúcs) dupla-duplát szállított, mellette Crowder (5/6 tripla), illetve Horford is kiemelendő és bár a védekezésre nem fordítottak akkora hangsúlyt, a második negyedtől kezdve kézben tartották a meccset – nem tudta velük tartani a lépést a Jazz. A nagy formában lévő Stevens-legénység az utóbbi tíz találkozójából nyolcat megnyert, szombat hajnalban a Philadelphiát fogadja.

Csak kapaszkodott a Jazz. Az első negyedet Neto dudaszós triplájával még megnyerte a vendégcsapat, félidőben azonban már kilenc ponttal a Boston vezetett, majd a fordulás után tovább nőtt a különbség. Innen még egyszer visszajött tízen belülre a Jazz, de képtelen volt lelassítani a hazaiakat, így hiába dobott jól Quin Snyder back-to-backet játszó együttese (46,3% mezőnyből, 11/27 tripla, 27 gólpassz), nem tudta veszélyeztetni a Celtics sikerét. A ligaelit védekezésből ezúttal semmit sem láttunk, csak üldözték Thomasékat Haywardék, akik újabb nehéz feladat előtt állnak, hiszen Toronto a következő állomás ötmeccses idegebeli túrájukon.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 29/15, Horford 21/9, Crowder 21/15
A Jazz legjobb dobói:
Hayward 23/9, Johnson 17/9, Diaw 15/9

Detroit Pistons–Indiana Pacers 116–121

Túl jó volt az Indiana támadójátéka. Az első negyedben robbantott a Pacers és 6/7 triplával kezdte a meccset, majd a második játékrészben már tizenöt pontos előnyben is volt a társaság – félidőben 66-nál jártak Teague-ék, amely idei legjobbjuknak számít. A fordulás után azonban kissé elveszett a lendület és hamar kiegyenlített a Pistons, a záró etapnak 92–92-ről feszültek neki, ám ekkor ismét sebességet váltottak a vendégek – a 32 pontos Paul George vezérletével megint megsorozták a Detroitot, meglógtek tíz egységgel és innen már nem adták ki a kezükből a győzelmet. A Pacers végül félelmetes, 58.1 százalékos hatékonysággal célzott mezőnyből, illetve 56.3 százalékkal triplázott, ugyan hátul voltak gondok, ez a tűzerő és a 121 pont végül sorozatban harmadik sikerüket jelentette.

Mi lesz veled, Detroit? Az utóbbi tíz meccsből a nyolcadik vereségét szenvedte el a gárda, az Indianától másodszor kaptak ki saját csarnokukban és a hazai pálya már semmilyen előnyt nem jelent számukra – a jó rajt után csak 9–9-re állnak otthon. Ezúttal elöl megvolt a lendület, Reggie Jackson 20 ponttal és 12 gólpasszal irányított, de hozzátette a magáét Harris, Drummond, Caldwell-Pope és Leuer is, csak éppen képtelenek voltak elfogadható védekezést produkálni, amit megbüntetett a Pacers. Van Gundy legénysége 16–21-ig süllyedt már, de még mindig csak két meccsre van a playofftól, így ha összekapja magát, nem úszott el a szezon - csak az a kérdés, hogy össze tudja-e magát kapni...

A Pistons legjobb dobói: Harris 22/6, Drummond 20, Jackson 20/9
A Pacers legjobb dobói:
George 32/6, Turner 17/6, Teague 17/3

Dallas Mavericks–Washington Wizards 113–105

Kintről nyerte meg a meccset a Mavericks. Az első félidő még a futásokról szólt, a hazaiak egy 21–7-es, a vendégek pedig egy 20–3-as etapot produkáltak és végül Wallék felé billent a mérleg nyelve – a fordulás után aztán már stabilabbá váltak a felek. A Dallas a negyedik negyed elején vette át igazán az irányítást, akkor egy 8–0-s rohammal meglépett a társaság, majd hiába zárkózott a Wizards, Barnes harmadik triplája lezárta a meccset az utolsó percben. Összességében 17 hármast pörkölt be Rick Carlisle legénysége, Barnes mellett Williams, Harris és Seth Curry is villogott kintről, ez a tűzerő pedig elégnek bizonyult a sikerhez – bármit csinált a Washington, mindig jött egy-két távoli válaszként. Érdekesség, hogy Bogut nem került vissza a kezdőbe, a padról kapott húsz percet, Nowitzki és Barnes mellett Finney-Smith szerepelt az első sorban.

Papírforma? Idegenben csak 3–12-re, a back-to-back második felén pedig mindössze 1–6-ra áll a Washington, ezek alapján nem meglepő, hogy vereséget szenvedett, bár összességében nem játszott rosszul. Elöl működött a Wall, Beal páros (52 pont, 14 gólpassz), csapatszinten 27 gólpasszt osztottak szét, de nem értek oda a Mavs dobógépeire, rendre összeomlott a védekezés, a záró etapban pedig már támadásban is megtorpantak – ez utóbbi nem fért bele. Most szerencsére hazatérhetnek, ahol zsinórban nyolc győzelemnél járnak, ráadásul a Minnesotát fogadják.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 26/6, Williams 21/12, Harris 17/12
A Wizards legjobb dobói:
Wall 27/3, Beal 25/9, Porter 13/9, Morris 13/3

San Antonio Spurs–Toronto Raptors 110–82

Ujjgyakorlat. Félelmetes, ahogyan lejátszotta a pályáról a keleti második helyezettet a Spurs, már az első félidőben eldőlt a meccs, a harmadik negyedben pedig kiütésessé tette győzelmét a hazai alakulat. Popovich pihentethetett is, végül csak Leonard és Aldridge játszott 25 perc felett, de ők sem sokkal, gyakorlatilag megállíthatatlan volt a társaság – 55.1 százalékkal dobtak mezőnyből, 54.2 százalékkal tripláztak és 32 gólpasszig jutottak. Érdekesség, hogy a sokszor leírt Tony Parkernek mekkora hatása volt a meccsre, 23 perc alatt 15 pontot és 8 gólpasszt jegyzett, folyamatosan büntette a Torontót, amikor viszont leült, bő öt percig nem szerzett kosarat a San Antonio – ahogy visszatért, minden működött ugyanúgy, mint azelőtt...

Összetörve. Teljesen esélytelen volt ezen az estén a Raptors, már nyolc perc után tizenhat pont volt közte és később sem lett ennél szorosabb az összecsapás. Kyle Lowryt teljesen levette a pályáról a Spurs, kilenc dobásból hat pontot hozott össze, emellett védekezésben is két fokozattal lassabbak voltak, mint a hazaiak – végül negatív szezoncsúcsot döntöttek a dobott pontok tekintetében. A Cavs, Warriors, Spurs trió ellen így 0–6-ra állnak idén, látszik, hogy nincsenek még igazi topcsapat-szinten – péntek hajnalban a Jazz ellen javíthatnak otthon.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/15, Aldridge 23/3, Parker 15/3
A Raptors legjobb dobói:
DeRozan 26, Ross 17/6, Joseph 11/3

Denver Nuggets–Sacramento Kings 113–120

Nagyon értékes győzelem. „Hatpontos” meccset vívtak a felek, hiszen egymás közvetlen riválisai a nyugati playoff-harcban, éppen ezért ér sokat a Kings sikere, különösen idegenben. A meccs nagy részében vezettek a vendégek, a második negyedben egy 15–0-s etappal lógtak meg és innentől többé-kevésbé kézben tartották a találkozót – ugyan felzárkózott egy labdára a Denver, az utolsó percekben Cousins vezérletével bebiztosította győzelmét a Sacramento. A center 31 pontja (10/25 mezőnyből, 6 pattanó, 6 gólpassz) mellett érdemes kiemelni a kispadot, ahonnan Temple, Casspi és Tolliver jó védekezéssel, Afflalo pedig 19 ponttal szállt be, nekik nagy részük volt az említett 15–0-s futásban. A gárda így egy meccsel vezet a kilencedik Portland előtt, most a Miamit fogadja.

Védekezz, védekezz. Ahogy azt már megszokhattuk, a pontszerzéssel ezúttal sem volt gondja a Denvernek még úgy sem, hogy Emmanuel Mudiay nem játszott jól – a Gallinari, Jokics kettős vezérletével azonban így is 49.4 százalékkal dobtak mezőnyből és bepörköltek 18/38 triplát. A védekezést viszont továbbra sem sikerül összerakni, ebben most szerepet játszhatott a back-to-back is, mindenesetre nem nagyon tudtak mihez kezdeni a Kings játékával – ezt tetézte a második negyed, amikor elrontottak sorozatban tíz dobást és közel hét percig nem szereztek pontot. A fájó vereség után a Spurs ellen kell helytállniuk, nem túl hálás feladat...

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 24/12, Jokics 18/3, Nurkic 16
A Kings legjobb dobói:
Cousins 31/9, Collison 26/6, Afflalo 19/6

Phoenix Suns–Miami Heat 99–90

Nyolcemberes Miami. Hassan Whiteside a liga egyik legjobb centerévé nőtte ki magát, így mellette elég nehéz kitűnni, de a sérülését kihasználva most előlépett Willie Reed: 22 ponttal, 18 lepattanóval (mindkettő karriercsúcs) és 2 blokkal vétette észre magát. Ezzel Reed volt a Miami legjobbja Goran Dragic mellett, de ez is kevés volt a sikerhez, amiben nyilván erősen benne volt az is, hogy az alap rotációból Whiteside mellett Winslow, Tyler Johnson, Waiters, McRoberts és James Johnson is hiányzott – összesen nyolc játékos öltözött át, Udonis Haslemre pedig megint komoly szükség volt. Ezzel a kerettel nem csoda, hogy nem volt sok esélyük a győzelemre, a záró etapot 17 pontos hátrányból kezdték meg, innen kozmetikáztak a végeredményen.

Ez kötelező volt. A Heat állapotát elnézve komoly blama lett volna, ha nem hozza a meccset a Phoenix, bár az első félidőben még nem igazán tudott felülkerekedni a hazai csapat – a fordulás után aztán már nem volt kérdés. Ezúttal Booker villogott, az újonc Chriss megint megbízhatóan teljesített, Chandler lekapott húsz lepattanót és amit kellett, azt Bledsoe is hozzátette – elbírták Knight és Dudley hiányát, valamint Warren gyenge napját is. Érdekesség, hogy bár ők adtak el 18 labdát, mégis 23–8-ra nyertek a leindításból szerzett pontok tekintetében, a festékben pedig 46–34-re múlták felül a Miamit.

A Suns legjobb dobói: Booker 27/9, Chriss 18/6, Bledsoe 17/6
A Heat legjobb dobói:
Dragic 24/3, Reed 22, Ellington 12/3

Los Angeles Lakers–Memphis Grizzlies 116–102

Hátul betlizett a Memphis. Az első negyed még szorosan alakult, a másodikban és a harmadikban viszont már nem tudta tartani a lépést a vendégcsapat és tizennégy pontos hátrányt szedett össze – a záró etapban hiába vett vissza a Lakers, ez a különbség már nem csökkent. Hiába léphetett végül pályára és játszott jól (22 pont, 8/15 mezőnyből, hat pattanó, hét gólpassz) Marc Gasol, hiába szórt be 21 pontot Mike Conley, a gárda 40 százalék alatt célzott mezőnyből, amit ugyan még ellensúlyoztak büntetőkkel, de védekezésben csak asszisztálni tudtak a hazaiak játékához – nem tudtak mit kezdeni az arany-lilák dobógépeivel és 17 hárompontost nyeltek be. A liga egyik legjobb védelmének csődjét ennél jobb támadójátékkal sem biztos, hogy elbírták volna, ráadásul további probléma, hogy Chandler Parsons még mindig nem játszott értékelhető meccset – ezúttal tizenöt percet és hat dobást kapott, de csak egyet tudott értékesíteni.

Triplazápor Los Angelesben. Alaposan megszórta ellenfelét a Lakers, Nick Young és D'Angelo Russell fejenként hat hármast pörkölt be szenzációs hatékonysággal, amivel megadták a támadójáték alapját – ehhez tett még a kispadról harminc pontot a Clarkson-Williams páros. Az összesen beszórt 17/33 hármas parádés, mezőnyből is 50 százalék felett tüzeltek, kiosztottak 34 gólpasszt és csak kilenc labdát adtak el, ezúttal minden a helyén volt – Julius Randle mindezt egy komoly tripla-duplával (19 pont, 14 lepattanó, 11 gólpassz) fejelte meg. A nagyszerű győzelem talán ad egy lökést a gárdának és elindulnak felfelé, ez a játék nagyon hasonlított a szezon eleji könnyed, eredményes Lakersre – a playoff négy meccsre van jelenleg, ezt a formát stabilizálniuk kell, ha ez a céljuk. Egy érdekesség: úgy verték be a 17 hármast, hogy a negyedik negyedben már egyet sem tettek ehhez hozzá, sőt, ebben a periódusban sorozatban kilencet hibáztak a vonal mögül...

A Lakers legjobb dobói: Young 20/18, Randle 19, Russell 18/16
A Grizzlies legjobb dobói
: Gasol 22, Conley 21/9, Carter 12/6

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik