Székely: Van esélyünk megnyerni az Euroligát, megpróbálunk élni vele

Vágólapra másolva!
2009.03.31. 09:32
Az elődöntő egyik meccsének résztvevői számára történelmi jelentőségű mérkőzéssel fűszerezve rendezik meg április 3. és 5. között a spanyolországi Salamancában a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjét. A final fourig fennállása során egyaránt először eljutó házigazda Halcón Avenida és MKB-Euroleasing Sopron egymással kerül szembe a fináléba kerülésért, míg a másik ágon a két orosz csapat, a kétszeres címvédő – s a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Rátgéber László által irányított – Szpartak Moszkva Region és az UMMC Jekatyerinburg méri össze az erejét.
Székely Norbert szerint a Sopron sikere Magyarország sikere is
Fotó: Meggyesi Bálint
Székely Norbert szerint a Sopron sikere Magyarország sikere is
Székely Norbert szerint a Sopron sikere Magyarország sikere is
Fotó: Meggyesi Bálint
Székely Norbert szerint a Sopron sikere Magyarország sikere is

– Vigasztalásul: a Halcón Avenida ugyanígy járt... – vetettük fel egy nappal a női Magyar Kupa-döntő hazai pályán való elvesztése után Székely Norbertnek, az MKB-Euroleasing Sopron 35 éves sikeredzőjének.
– Tudom, a negyeddöntőben esett ki az Ibiza ellen... Egyébként hasonló passzban van, mint mi: az Ibizától például kikapott a Spanyol Kupa-mérkőzés előtt is, majd a kupában ugyanettől a csapattól hazai pályán már a nyolc között – ott ugyanis nyolcas döntőt rendeznek. De nem tudom, lehet-e ebből messzemenő következtetéseket levonni...

– A fontos most már úgyis az, mi történik Salamancában. Tényleg: odaadta volna a Magyar Kupa-aranyat mondjuk azért, hogy cserébe az együttese döntőbe jut az Euroligában?
– Provokatív a kérdés... Valószínűleg az európai sorozatban elért döntőbe kerülés nagyobb siker, mint az MK-győzelem, de nem hiszem, hogy így kellene szelektálnunk. Minden mérkőzésen a maximumot kell nyújtania a csapatnak ahhoz, hogy a következő találkozón is a maximumot tudja nyújtani. És ehhez szorosan hozzátartozik, hogy az edzéseken is a maximumot kell hozni, hogy a következő tréningen is a maximumra legyen képes, magyarán ezek a dolgok egymásra épülnek. Ezért lesz nehéz ez a hét, mert a következő edzésünk ebből a szellemi, lelki és játékbeli deficitből indul, ebből kell most felépítenünk a pénteki elődöntőig előttünk álló napokat, és ez nem egyszerű.

– Mit gondol, sikerülhet?
– Ha azt hinném, hogy nem, már nem lennék itt. Töretlenül hiszek abban, hogy meg tudjuk nyerni azt a meccset. És hogy meg tudjuk nyerni a következőt is, mert alapvetően optimista ember vagyok, és ezt próbálom közvetíteni a többiek, a játékosok felé is. A realitás nem feltétlenül ezt diktálja, de mindenképpen azt szeretném, ha úgy állnánk a final fourhoz, hogy meccseket akarunk nyerni.

– Még inkább történelmet írhatnak, ha sikerrel veszik a házigazda elleni akadályt, ugyanis a női Euroligában magyar szempontból jelenleg a harmadik hely a rekord, amelyet ugyebár a Pécs tart kétezer-egy óta. Lebeg ez a szeme előtt?
– Hú, erre borzasztó nehéz válaszolni, mert egy kicsit persze foglalkozik az ember ezzel, nagyon viszont nem teheti, mert mindig a következő mérkőzésről van szó. Nem kell összehasonlításokba bocsátkozni a Péccsel: az az eredmény akkor a magyar kosárlabdázás nagyon nagy sikere volt, míg most mi még nagyobbat szeretnénk elérni, és szerintem Pécsen is szorítani fognak nekünk ezért. Mert akkor működik jól a honi kosárlabdaélet, ha felfogjuk, mi mindent nyerhetünk a másik sikerével.

– Jelen esetben mit?
– Ha mi nyerünk az Euroliga elődöntőjében? Először is ugye a meccs megnyerése is óriási tett lenne, másodszor a következő évekre igencsak megnőne hazánk respektje a nemzetközi női porondon.

– Mi lehet a maximum, a teljesítőképesség határa?
– Abban hiszek, hogy minden mérkőzésen győzni kell. És akkor a final four megnyerése a maximum. Természetesen tíz európai kosártudorból tíz azt fogja mondani, hogy a Sopron csak a negyedik lesz a salamancai négyből, de például a Bourges-nak, a Valenciának, a Pécsnek vagy a CSZKA Moszkvának már nincs esélye megnyerni az Euroligát. A Sopronnak viszont még van. Ha pedig van egy kis esélyünk, azzal megpróbálunk élni!

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT KEDDI RÁADÁS MELLÉKLETÉBEN, MELYBEN NÉGY OLDALON FOGLALKOZUNK A FINAL FOURRAL ----
Április 5., vasárnap
11.00: bronzmérkőzés
MKB-Euroleasing Sopron–UMMC Jekatyerinburg
13.30: döntő
Halcón Avenida Salamanca–Szpartak Moszkva
----





Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik