Alston: Jelenleg Dwight Howard és Jao Ming a két legdominánsabb center

Vágólapra másolva!
2009.03.18. 14:11
Címkék
Ha valami nagyon megy Rafer Alstonnak, az a magas embernek adott passz a palánk alá. Az Orlando Magic irányítója az utóbbi öt évben a liga egyik legjobb centerét, Jao Minget szolgálta ki a Houston színeiben, mostanában pedig egy szezonközi játékoscserének köszönhetően Dwight Howard a passzainak célpontja. A Hoopsworld leült egy kicsit csevegni Alstonnal.
Egy kép a múltból: Alston és Jao Ming pacsizik
Egy kép a múltból: Alston és Jao Ming pacsizik
Egy kép a múltból: Alston és Jao Ming pacsizik
Egy kép a múltból: Alston és Jao Ming pacsizik
"Szerintem ők ketten a legjobbak. Persze nem szeretném Shaqet kizárni, hiszen ő is tarthatatlan, és hihetetlen dolgokat művelt már ebben a ligában, de ő már öregszik, és a jelen két legdominánsabb NBA-centere Dwight és Jao."

A kérdésre, hogy mi a különbség kettejük között, Alston gondolkodás nélkül válaszolt:

"Nagyon egyszerű: Jao a magasember prototípusa, ahogy felveszi a palánk alatt a pozíciót, és különböző lefordulásokkal operál. Nagyon jól műveli az elzárás-leválást és finom keze van a gyűrűközeli tempódobásokhoz. Másfelől Dwight sokkal atletikusabb, sokoldalúbb magasember. A hátvédekkel együtt szaladgál fel-alá a pályán, tud a palánk alatt brusztolni, el tudja kapni a löbbölt passzokat, nagyon jó keze van, igazából ő az új hullám tipikus centere."

Amilyen jó Jao Ming, még mindig vannak hiányosságok a játékában. Nem dominál úgy, ahogy az elődje tette, de ez Alston szerint legalább annyira a csapattársai, amennyire a kínai sztár hibája.

"Számára a következő lépés a győzelem. Össze kell raknia egy sikeres sorozatot a rájátszásban, és remélhetőleg bajnoki címet tud nyerni. A vezetőségnek olyan játékosokkal kell körülvennie Jaót, mint annak idején Olajuwont. Csak remélni lehet, hogy sikerül egy ilyen csapatot összehozni. Vagy odaadod neki a labdát a palánk alatt, jön rá a kettőzés, és már adja is ki az üresen álló embernek, vagy csak egy védő marad rá, ekkor viszont Jaónak fantasztikus esélye van, hogy egy az egyben megverje."

A Superman becenevű Howarddal kapcsolatban Alston máris kész tervvel állt elő:

"Dwightnak szüksége van még néhány kunsztra a palánk alatt, és meg kell értenie, hogy abszolút biztos kézzel kell tudnia kipasszolnia a védők közül, ha lekettőzik. Nem adhatja el a labdát, muszáj emberhez passzolnia. Ugyanakkor a játékszituációkkal is tisztában kell lennie, mint az idő, az állás, és persze azt is látnia kell, hogy az adott meccsen hogy fújnak a bírók, és annak megfelelően szükséges játszania."

Alston tapasztalata és vezetői képességei biztosan Jao előnyére váltak; érdekes lesz látni, ahogy Howard is felnő a feladataihoz, és ahogyan fejleszti a játékát az új karmester mellett.

www.bball.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik