Tour: Van der Poelé a második szakasz, átvette a sárgát

Vágólapra másolva!
2021.06.27. 18:31
null
Faképnél hagyta a mezőnyt a végén (Fotó: AFP)
A holland Mathieu van der Poel pályafutása során első alkalommal szerepel a három nagy kerékpáros-körverseny valamelyikén, és rögtön a második szakaszon győzni tudott, ráadásul a sárga trikót is átvette Julian Alaphilippe-től – jelentette az MTI.

A Perros-Guirec és Mur-de-Brétagne közötti 183.5 km hosszú közepes hegyi szakaszon hat kategorizált emelkedő várt a mezőnyre, amelyben összesen 180 kerekes várta a rajtot – Marc Soler a tegnapi két bukással tarkított szakasz végén beért ugyan a célba, de, mint kiderült, eltört a könyöke.

A rajt után nagyjából negyedórával már ki is alakult a nap szökése, amelyben hatan vettek részt, de négy percnél nagyobb előnyt nem tudtak felépíteni, így várható volt, nem érnek haza. Így is történt, és a nem sokkal a szakasz felénél lévő mezőnyhajrát követően elkezdett szétmorzsolódni a szökevénycsoport, csak Edward Theuns és Jérémy Calbot maradtak elöl, és 18 kilométerrel a cél előtt az addigra már egyedül maradó Theunst is befogta a peloton.

Mathieu van der Poel a szökés beérése után nem sokkal robbantott, de csak azért, hogy egy 8 másodperces időjóváírást begyűjtsön, amikor a mezőny először mászott fel a befutónak is helyt adó Mur-de-Brétagne kaptatóján.

S miután az első teszt jól sikerült, a 26 éves holland – négyszeres cyclo-cross világbajnok – a cél felé haladva ismét megpróbálta: jól kontrázott rá Sonny Colbrelli támadására, és 800 méterrel a vége előtt az emelkedőn faképnél hagyta a mezőnyt. A célban 6 másodpercet vert rá a két szlovénra, a tavalyi Tour-győztes Tadej Pogacarra és a tavalyi második Primoz Roglicra.

Mivel a szakasz során Van der Poel összesen 18 másodperc időjóváírást is kapott, ez azt jelenti, hogy a pályafutása során először nagy körversenyen induló holland az összetettben nyolc másodperc előnnyel átvette a vezetést az első szakaszt megnyerő világbajnok Julian Alaphilippe-től.

AZ UTOLSÓ 1 KM

TOUR DE FRANCE
2. szakasz, Perros-Guirec–Mur-de-Brétagne, 183.5 km

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 4:18:30 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel

Az összetett élcsoportja
1. Van der Poel 8:57:25 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick-Step) 8 mp h.
3. Pogacar 13 mp h.

Hétfőn a Lorient és Pontivy közötti 183 kilométeres etappal folytatódik a 108. Tour de France. A mezőny összesen 3414 kilométert tesz meg, amíg Párizsban, a Champs-Élysées-n célba ér július 18-án.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik