CS. B., MTI 2022.07.02 14:27 Frissítve: 2022.07.02 14:37

Tour de France: a versenyigazgató nem zárta ki egy magyarországi rajt lehetőségét

Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, Christian Prudhomme hogy a francia kerékpáros körverseny egyszer Magyarországról induljon el, ugyanakkor jelezte: egyelőre nincs magyar jelentkezés.

 

Christian Prudhomme-nak tetszett Budapest, illetve a Giro d'Italia első szakaszait figyelemmel kísérő nagy tömeg (Fotó: AFP)

 

Christian Prudhomme az M4 Sportnak Koppenhágában nyilatkozva egy lehetséges magyarországi rajtot illetően megemlítette: látta az idei Giro d’Italia első szakaszairól készült felvételeket, és tetszett neki Budapest, illetve a versenyt figyelemmel kísérő nagy tömeg. Hozzátette, hogy Tour-szakaszok rendezésére vonatkozó magyar jelentkezés egyelőre nincsen, miközben Franciaországban és a környező országokban nagyon sok helyen szeretnék vendégül látni a mezőnyt.

„Sohasem szabad azt mondani, hogy soha, de egyelőre nincs kandidálás” – ismételte meg Magyarországra utalva.

A mostani, dániai rajtot illetően hangsúlyozta: Koppenhága olyan város, amelyben mindenki kerékpározik, amelyben mindenki szereti, imádja a Tour de France-ot, és ez meg is látszik a körítésen, a lelkesedésen.

„A kerékpárosok bemutatása olyan volt, mintha rockkoncerten lettünk volna, a közönség nagyon átélte” – fogalmazott, hozzátéve: a rajt előtt is hasonló volt a helyzet.

Arra a felvetésre, hogy az útvonal az agresszívebben támadó versenyzőknek kedvez-e, úgy reagált, hogy sohasem egyetlen versenyzőnek alakítják ki az útvonalat, de bizonyos típusúaknak már igen.

„És ezek az erőszakosabbak. Mert ez a látványos, a támadó szellemű kerékpározás az, amit a sportág minden szerelmese kedvel” – szögezte le.

Egyetértett abban, hogy a versenyzési stílus az utóbbi években változott, olyanoknak köszönhetően, mint Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe vagy éppen Tadej Pogacar.

„Egy időszakban ahhoz hasonló volt a kerékpársport, mint labdarúgásban a catenaccio, egyfajta védekezés volt a jellemző, de ez teljesen megváltozott, egy olyan új generáció megjelenésével, amelynek tagjai bárhol képesek támadni” – vélekedett Prudhomme.

Az idei útvonalra kitérve kiemelte, egyfajta tükrözésként lesz két hegyi befutó az Alpokban és kettő a Pireneusokban, az utolsó előtti etapon pedig hosszú időfutam is vár a mezőnyre.

Szóba került a Covid-protokoll is, a versenyigazgató emlékeztetett rá, hogy ezt a nemzetközi sportági szövetség (UCI) alakította ki. Volt tesztelés a verseny előtt, majd lesz a pihenőnapokon, de az UCI arra biztatja a csapatokat, hogy saját maguk is rendszeresen végezzenek ellenőrzéseket. Prudhomme közölte: ha valakinek pozitív lesz a tesztje, de tünetmentes, egy szakértői testület – az UCI orvosi igazgatójával, az érintett csapat orvosával, illetve a Tour vezető orvosával együtt – dönt majd arról, hogy az illető továbbmehet-e vagy sem.

A versenyigazgató úgy véli, a csapatok tisztában vannak vele, hogy a Tour de France a legnagyobb kerékpáros verseny, így elsősorban az ő érdekük, hogy jól menjenek a dolgok, és ezért mindent el is követnek.

(MTI)

2022.08.15 10:48:05

Kerékpár H. Á.

A szlovén kiválóság lehet az első, aki sorozatban négyszer megnyeri a Spanyol körversenyt.

2022.08.13 00:22:45

Kerékpár VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Miközben egyre inkább az élsport bűvöletében élünk, kiderül, hogy a boldogságért nem kell feltétlenül a profi karriert hajszolni, elég megszeretni a mozgást, hogy az akkor is igény legyen (maradjon), amikor hirtelen több lesz a szabadidő, s így elég hétköznapi módon (a magunk örömére) kiderül, hogy bőven van bennünk energia – hetvenen túl is...

2022.07.12 14:15:12

Kerékpár MTI/D. S. B.

A norvég Vegard Stake Laengen után az új-zélandi George Bennett is elkapta a fertőzést, hatfősre csökkent az UAE.

2022.07.05 08:42:22

Kerékpár PIETSCH TIBOR, SZABÓ MIKLÓS (FOTÓ)

„Mindig a leggyorsabban akarok felérni a csúcsra, mert így kevesebb ideig érzem a fájdalmat…”

2022.06.29 17:52:45

Kerékpár H. Á.

A francia országúti kerékpáros körverseny menetrendje, programja, a szakaszok útvonala, győztesei.