NSO/MTI 2017.07.04 17:21 Frissítve: 2017.07.05 00:24

Tour de France: óriási bukás, Sagan a kordonnak lökte Cavendisht

A francia Arnaud Demare nyerte meg a Tour de France negyedik szakaszát. A sprintbefutó során Mark Cavendish óriásit bukott, miután Peter Sagan „közreműködésével” nekiesett az út melletti kordonnak – majd ennek következtében még többen a földre kerültek. Sagant nem sokkal később kizárták, míg Cavendish lapockatörés miatt feladta a versenyt.

Mark Cavendish jó ideig a földön maradt a bukása után (Fotó: AFP)

 

SAGANT KIZÁRTÁK

Másfél órával a befutó után a versenybíróság kizárta a versenyről Peter Sagant. Ezzel eldőlt, hogy Sagan nem nyeri meg (sorozatban) hatodszor is a gyorsasági pontversenyt a Tour de France-on. A csúcstartó e tekintetben a német Erik Zabel, aki 1996 és 2001 között egymás után hatszor szerezte meg a zöld trikót a Francia kerékpáros-körversenyen.

A luxemburgi Mondorf-les-Bains-ből a franciaországi Vittelbe vezetett a mezőny útja. A 207.5 km során csak egy negyedik kategóriás emelkedő nehezítette a kerekesek dolgát, így nem meglepő módon sprinthajrá döntött.

Természetesen Peter Sagan és Mark Cavendish is ott volt a győzelemre pályázók között, és a szlovák világbajnok, valamint a brit klasszis egymás mellett száguldott az utolsó száz méteren. Egészen addig, amíg Sagan a könyökét is használva a korlátnak lökte Cavendisht, aki a kordont is lebontva óriásit esett. Ennek nyomán aztán a földre került John Degenkolb is.

Cavendish útja egyből a kórházba vezetett, és bár a röntgenvizsgálat nem mutatott ki törést, a később elvégzett MRI szerint a brit sprinter lapockája mégis eltört, így Cavendish kénytelen volt feladni a versenyt.

 „Mögülem érkezett, nem maradt időm reagálni és balra húzódni” – hangsúlyozta Sagan, aki a befutó után Cavendishék csapatbuszához ment elnézést kérni.

„Ha keresztezi az utamat és ütközünk, az egy dolog, de a könyöklés már nem fér bele” – mondta az esetről Cavendish, hozzátéve, szeretné megbeszélni Sagannal a történteket.

A „balhéból” kimaradó Arnaud Demare haladt át elsőként a célvonalon, így Jimmy Casper 2006. július 2-i diadala óta először nyert francia versenyző sprintbefutót a Tour de France-on.

Összetettben továbbra is a brit Geraint Thomas vezet, 12 másodperccel megelőzve Chris Froome-ot és Michael Matthewst.


CAVENDISH VÉGÜL LÁBRA TUDOTT ÁLLNI


TOUR DE FRANCE 2017
4. SZAKASZ, MONDORF-LES-BAINS–VITTEL, 207.5 KM

1. Arnaud Demare (francia, FDJ) 4:53:54
2. Alexander Kristoff (norvég, Katyusa-Alpecin) a. i.
3. André Greipel (német, Lotto Soudal) a. i.
4. Nacer Bouhanni (francia, Cofidis) a. i.
5. Adrien Petit (francia, Direct Energie) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLMEZŐNYE
1. Geraint Thomas (brit, Team Sky) 14:54:25
2. Christopher Froome (brit, Team Sky) 12 mp h.
3. Michael Matthews (ausztrál, Team Sunweb) 12 mp h.
4. Edvald Boasson Hagen (norvég, Dimension Data) 16 mp h.
5. Pierre Latour (francia, AG2R La Mondiale) 25 mp h.

 

2021.05.31 22:57:47

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Díszkivilágításba borult a Puskás Aréna, egy cukrászda Valter-süteménnyel állt elő.

2021.05.25 23:07:57

Kerékpár DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Hozzáértők szerint az, hogy Valter napokig viselhette a maglia rosát, a rózsaszín trikót, szakmai szempontból még Bodrogi egykori hőstetteit (két vb-érem, szakaszdobogó a Tour de France-on) is felülmúlja.

2021.05.18 13:31:43

Kerékpár SZABÓKY ZSOLT, KOHÁN GERGELY

Sebességek, taktikák, csapatsport. Valter Attila sikere után sokan kezdték el nézni a Girót. Ha nem ismeri a sportágat, segítünk.

2021.05.18 09:48:27

Kerékpár nemzetisport.hu

Láttuk-e már az év sportpillanatát? Lehet-e még feljebb Valter Attilának a jövőben? (X)