K. B. 2022.06.24 15:55 Frissítve: 2022.06.24 19:26

Kerékpár: súlyos baleset az országúti ob-n – az ötfős szökést elütötte egy autó

Súlyos baleset történt a Pannonhalmán zajló felnőtt országúti kerékpáros országos bajnokságon: egy, a pályára behajtó autós elütötte az ötfős szökevénycsoportot, amelyből az egyik versenyző, Gönczy Gergő kulcscsonttörést szenvedett.

Pillanatkép a pénteki versenyről (Fotó: Rákóczy Ádám/Kisalföld)

 

A balesetről a velo.hu így számolt be a Facebook-oldalán: „Az ötfős szökést elütötte egy, a pályára behajtó és a rendőrmotoros utasításait figyelmen kívül hagyó idős korú, fegyelmezetlen sofőr.”

A bejegyzésből az is kiderül, hogy Gönczy Gergő kulcscsonttörést szenvedett, Fejes Gábor, Wermeser Zsombor és Orosz Gergő kisebb sérüléseket szenvedett, egyedül Istlstekker Zsolt tudott továbbmenni. A verseny hivatalos Twitter-oldalának beszámolójából annyi derül ki, hogy az eset körülbelül 50 kilométerrel a rajt után történt.


 

Dr. Rózsa Szilveszter versenyorvos arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Gönczy Gergőt kulcscsonttörés és a térdén lévő vágott seb miatt mentő szállította el, míg Wermeser Zsombor zúzódásokat szenvedett.

A magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság vizsgálatot indított a vétkes sofőr ellen.

Ami a versenyt illeti, a Pannonhalma környéki 166.1 kilométeres távon a baleset utáni kavarodás nyomán háromfős boly maradt elöl, Istlstekker Zsolt és Drijver Bertold (Epronex Hungary), valamint Dina Márton (EOLO-Kometa), rájuk zárkózott fel Valter Attila (Groupama-FDJ). Előbb Istlstekker, majd az emelkedő első mászásakor Drijver szakadt le, így Valter és Dina egymás közt döntötték el a bajnoki cím sorsát. Az emelkedőkön sorra „kóstolgatták” egymást, az aranyérem sorsáról mégis az utolsó mászás határozott: Valter hosszú hajrát nyitva előzte meg Dinát.

„Ő picivel többet próbálkozott, én nagyon elfáradtam, a végére nem éreztem annyira szuperül magam, mint vártam, Marci pedig nagyon meggyőző volt – hangsúlyozta az MTI-nek Valter, hozzáfűzve: komoly görcsei voltak, pedig ez nem szokott előfordulni. – Okosan kellett csinálni a végét, bíztam benne, hogy ha kibírom vele, akkor az utolsó métereken a végsebességem jobb lesz hozzá képest."

Kiemelte: nagyon kemény verseny volt, Dina pedig remek formában tekert.

„Piciket vezettünk a legvégén, éreztük, hogy a hajrára kell hagyni a döntést, ekkor pedig még kicsi előnyt sem engedtem neki. Szuper verseny volt, a végsebességem döntött, de mindketten megérdemeltük volna a bajnoki címet, tisztességesen dolgozott végig Marci is" – emelte ki a friss bajnok.

Dina úgy értékelt: megpróbálta nem az utolsó körre hagyni a döntést.

„Jól csinálta, elölről nyitott egy relatív hosszút, gyorsabb, mint én, arra játszottam, hogy talán több erőm marad a végére. A hajrában mindent megtettem, de nem volt bennem több” – fogalmazott.

A harmadik helyet a Drijvert az utolsó métereken megelőző Peák Barnabás szerezte meg.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS MAGYAR BAJNOKSÁG
Férfi mezőnyverseny (166.1 km)

1. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:04:14 óra
2. Dina Márton (EOLO-Kometa) 2 másodperc hátrány
3. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5:25 perc hátrány

 

2022.07.12 14:15:12

Kerékpár MTI/D. S. B.

A norvég Vegard Stake Laengen után az új-zélandi George Bennett is elkapta a fertőzést, hatfősre csökkent az UAE.

2022.07.05 08:42:22

Kerékpár PIETSCH TIBOR, SZABÓ MIKLÓS (FOTÓ)

„Mindig a leggyorsabban akarok felérni a csúcsra, mert így kevesebb ideig érzem a fájdalmat…”

2022.06.29 17:52:45

Kerékpár H. Á.

A francia országúti kerékpáros körverseny menetrendje, programja, a szakaszok útvonala, győztesei.

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)