nemzetisport.hu 2022.09.21 10:12 Frissítve: 2022.09.21 10:39

Kerékpáros-vb: svájci arany, holland dráma a vegyescsapat-időfutamon – videó

A svájci válogatott diadalmaskodott a vegyescsapat-időfutamon az országúti kerékpárosok ausztráliai világbajnokságán, Wollongongban – közölte az MTI.

 

Van Vleuten még a pozíció felvételéig sem jutott el... (Fotó: AFP)

A borús, felhős, de száraz időben a 264 méter szintkülönbséget tartalmazó, 28.2 kilométeres táv első felét a nemzetek hatfős csapatainak három férfi, majd a másodikat a három női versenyzője teljesítette. A vb-programban harmadszor szereplő számban a második emberek ideje számított a célvonalnál.

A 16 induló ország közül hatodikként startoló ausztrálok tekerték az első igazán jó időt, tőlük a rendkívül erős svájciak vették át a vezetést.

A férfiaknál az egyéniben második Stefan Küng és az Európa-bajnok Stefan Bissegger, valamint Mauro Schmid, a nőknél a múlt vasárnap bronzérmes Marlen Reusser mellett Elise Chabbey és Nicole Koller alkotta hatos meg is őrizte ezt az elsőséget, három másodperccel megelőzve a kétszeres világbajnok Filippo Gannával felálló olaszokat. A bronz a házigazda ausztrálok nyakába került.

A címvédő németek keretében az elmúlt évi csapatukból ketten maradtak meg, és az új felállásban a negyedik helyen zártak.

Az előzetesen az aranyvárományosok közé sorolt hollandok úgy lettek ötödikek, hogy a férfiak és a nők is ketten tekerték le a táv jelentős részét: Bauke Mollema korai láncleesése miatt már a Mathieu van der Poellal felálló férfitriónál nagy hátrányba kerültek, a világbajnok Ellen van Dijkkel induló női hármas rajtja után méterekkel pedig Annemiek van Vleuten csúszott el és bukott nagyot, vélhetően technikai hiba miatt.

VAN VLEUTEN BUKÁSA

Ezzel el is ment az éremesély a holland hatos számára, egyúttal kérdéses, mennyire befolyásolja az idén mindhárom nagy körversenyt megnyerő Van Vleuten szereplését a szombati mezőnyversenyre, hogy a jobb könyökét és térdét is megütötte. Az időfutamban olimpiai bajnok Van Vleuten hosszú ideig ült az aszfalton, de végül saját lábán sétált el.

„A jobb oldalamra sikerült több zúzódást is összeszednem, úgyhogy most úton vagyok a kórházba röntgenvizsgálatra. Különösen aggódóm a könyököm és a karom miatt. Az első kerekem gumija egyszerűen kidurrant, és ezért estem el” – írta a bukása után a kórház felé menet a holland kiválóság a Twitter-csatornáján. 

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS-VB
VEGYESCSAPAT-IDŐFUTAM (Wollongong, 28.2 km)

1. Svájc (Stefan Küng, Mauro Schmid, Stefan Bissegger, Marlen Reusser, Elise Chabbey, Nicole Koller) 33:47.17 perc
2. Olaszország (Edoardo Affini, Matteo Sobrero, Filippo Ganna, Elisa Longo Borghini, Elena Cecchini, Vittoria Guazzini) 2.92 másodperc hátrány
3. Ausztrália (Michael Matthews, Lucas Plapp, Luke Durbridge, Georgia Baker, Alexandra Manly, Sarah Roy) 38.40 mp h.

 

2023.10.28 00:10:48

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egy hónap alatt megtett 920 kilométer során tizenháromszor töltöttem az energiacellákat, az áramtankolás pedig – ha jól bogarásztam a számlát – 420 forintot vett ki a pénztárcámból... És... Ennyi!

2023.10.24 13:45:25

Kerékpár nemzetisport.hu

A kerékpárral történő munkába járás kiváló módja a környezetbarát közlekedésnek is. (x)

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.