H. Á.
2023.06.04 17:21 Frissítve: 2023.06.04 17:54

Kerékpár: Valter nem dolgozott hiába, Jumbo-sikerrel indult a Dauphiné

A dél-kelet Franciaországban zajló Critérium du Dauphiné nyolcnapos országúti kerékpárverseny első, Chambon-sur-Lac körül kialakított 158 kilométer hosszú szakaszát mezőnyhajrá végén Valter Attila (Jumbo-Visma) csapattársa, a francia Christophe Laporte nyerte meg, megelőzve Matteo Trentint (UAE) és az egész napos szökését 30 méterrel a cél előtt leadó Rune Herregodtsot.

Laporte (középen) győzött, de Herregodts (mellette jobbra) a nap hőse (Fotó: Getty Images)

 

A Tour de France legfontosabb felvezetőversenyének számító Critérium du Dauphiné első szakaszán a mezőnyre egy bő 80 kilométeres kör megtétele után három kör várt a nagyjából 500 fős falu, Chambon-sur-Lac körül kialakított körülbelül 25 kilométeres körpályán, ennek során háromszor mászták meg az 1188 méter magas Cote du Rocher de l'Aigle csúcsát.

 
Dina Márton megnyerte a kis-lengyelországi körversenyt!

Az esőben elrajtoló versenyen hamar kialakult a nap szökése öt fő részvételével, a mezőny azonban három percnél messzebb nem engedte, s jó 50 kilométerrel a vége előtt a Jumbo és Valter Attila vezetésével megkezdte a különbség csökkentését. Addigra azonban már némileg megfogyatkozott a mezőny, miután Ethan Hayter (Ineos) 10 kilométeren belül kétszer is elesett a csúszós, vizes úton, s a második után feladta a viadalt, ahogy az első esésében érintett Hugo Page (Intermarché) is.

Valter nagyot melózott csapata sikeréért, többször is a mezőny élére állt, és keményen meghúzta a sort, ennek is köszönhetően 10 kilométerrel a cél előtt már csak Rune Herregodts (Intermarché) maradt elöl a szökevények közül, de neki sem volt nagyobb az előnye tíz másodpercnél. A 24 éves belga az utolsó lejtmeneten 15 másodpercre növelte előnyét, s úgy tűnt, hazaér. Végül 30 méterrel (!) a cél előtt a hajrázók befogták, a szakaszt a sprintben legerősebbnek bizonyuló Christophe Laporte (Jumbo) nyerte meg. Vagyis Valter Attila nem hiába dolgozott a csapatáért egész nap – második Matteo Trentin (UAE) lett, míg Herregodts a harmadik hellyel vigasztalódhatott.

Valter 22 másodperc hátránnyal az 59. helyen ért célba, összetettben ugyanezen a helyen áll, ám az időjóváírások miatt 32 másodperc a hátránya éllovas csapattársa mögött.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
CRITÉRIUM DU DAUPHINÉ (1. szakasz, Chambon-sur-Lac, 158 km)

1. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) 3:43:20 óra
2. Matteo Trentin (olasz, UAE) azonos idő
3. Rune Herregodts (belga, Intermarché) a. i.
...59. Valter Attila (Jumbo-Visma) +22 másodperc

ÖSSZETETT
1. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) 3:43:20 óra
2. Matteo Trentin (olasz, UAE) +4 mp
3. Rune Herregodts (belga, Intermarché) +6 mp
...59. Valter Attila (Jumbo-Visma) +32 mp

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.

2023.06.22 17:21:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Az elektromos kerékpárok nemcsak kényelmes, praktikus és gyors megoldást jelentenek a városi közlekedésben. (x)

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.