Kerékpár: Valter nem dolgozott hiába, Jumbo-sikerrel indult a Dauphiné

Vágólapra másolva!
2023.06.04. 17:21
null
Laporte (középen) győzött, de Herregodts (mellette jobbra) a nap hőse (Fotó: Getty Images)
A dél-kelet Franciaországban zajló Critérium du Dauphiné nyolcnapos országúti kerékpárverseny első, Chambon-sur-Lac körül kialakított 158 kilométer hosszú szakaszát mezőnyhajrá végén Valter Attila (Jumbo-Visma) csapattársa, a francia Christophe Laporte nyerte meg, megelőzve Matteo Trentint (UAE) és az egész napos szökését 30 méterrel a cél előtt leadó Rune Herregodtsot.

 

A Tour de France legfontosabb felvezetőversenyének számító Critérium du Dauphiné első szakaszán a mezőnyre egy bő 80 kilométeres kör megtétele után három kör várt a nagyjából 500 fős falu, Chambon-sur-Lac körül kialakított körülbelül 25 kilométeres körpályán, ennek során háromszor mászták meg az 1188 méter magas Cote du Rocher de l'Aigle csúcsát.

Az esőben elrajtoló versenyen hamar kialakult a nap szökése öt fő részvételével, a mezőny azonban három percnél messzebb nem engedte, s jó 50 kilométerrel a vége előtt a Jumbo és Valter Attila vezetésével megkezdte a különbség csökkentését. Addigra azonban már némileg megfogyatkozott a mezőny, miután Ethan Hayter (Ineos) 10 kilométeren belül kétszer is elesett a csúszós, vizes úton, s a második után feladta a viadalt, ahogy az első esésében érintett Hugo Page (Intermarché) is.

Valter nagyot melózott csapata sikeréért, többször is a mezőny élére állt, és keményen meghúzta a sort, ennek is köszönhetően 10 kilométerrel a cél előtt már csak Rune Herregodts (Intermarché) maradt elöl a szökevények közül, de neki sem volt nagyobb az előnye tíz másodpercnél. A 24 éves belga az utolsó lejtmeneten 15 másodpercre növelte előnyét, s úgy tűnt, hazaér. Végül 30 méterrel (!) a cél előtt a hajrázók befogták, a szakaszt a sprintben legerősebbnek bizonyuló Christophe Laporte (Jumbo) nyerte meg. Vagyis Valter Attila nem hiába dolgozott a csapatáért egész nap – második Matteo Trentin (UAE) lett, míg Herregodts a harmadik hellyel vigasztalódhatott.

Valter 22 másodperc hátránnyal az 59. helyen ért célba, összetettben ugyanezen a helyen áll, ám az időjóváírások miatt 32 másodperc a hátránya éllovas csapattársa mögött.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
CRITÉRIUM DU DAUPHINÉ (1. szakasz, Chambon-sur-Lac, 158 km)

1. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) 3:43:20 óra
2. Matteo Trentin (olasz, UAE) azonos idő
3. Rune Herregodts (belga, Intermarché) a. i.
...59. Valter Attila (Jumbo-Visma) +22 másodperc

ÖSSZETETT
1. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) 3:43:20 óra
2. Matteo Trentin (olasz, UAE) +4 mp
3. Rune Herregodts (belga, Intermarché) +6 mp
...59. Valter Attila (Jumbo-Visma) +32 mp

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik