Kerékpár: Joao Almeida nyerte a Katalán kör királyetapját

Vágólapra másolva!
2022.03.24. 17:30
null
Almeida (balra) kőkemény hajrá végén örülhetett (Fotó: Getty Images)
Az országúti kerékpárosok Katalán körversenyének a La Seu d'Urgell és a Boí Taüll közötti 166.7 km hosszú 4. szakaszán hegyi hajrá döntött: Joao Almeida az utolsó 200 méteren hagyta le Nairo Quintanát – utóbbi ezzel átvette a vezetést összetettben. Valter Attila az utolsó emelkedőn szakadt le a főmezőnytől, végül 14:26 perc hátránnyal a 89. helyen ért fel a 2000 méter fölötti célba.

Valter Attila 2:28 másodperc hátránnyal, az összetett 40. helyéről várhatta a 167 kilométer hosszú királyetapot, amelynek során három első kategóriás hegy és összesen közel 3500 méter szintkülönbség várt a mezőnyre. A rajt után bő 30 kilométerrel alakult ki a nap szökése, Marc Soler és Valter csapattársa, Bruno Armirail vezetésével lépett meg egy hétfős brigád, de bő két és fél percnél nagyobb előnyre nem tudott szert tenni a szökevények csoportja. A nap utolsó hegyére, a Boí Taüllra fordulva a szökésből már csak Armirail és Mark Donovan maradtak az élen, s előnyüket ismét feltornázták egy percre, a többiek visszaszivárogtak szép lassan a mezőnybe, amelyről ekkor, 13-14 kilométerrel a vége előtt leszakadt Valter is.

Ahogy pedig az igazán kemény része elkezdődött az emelkedőnek, az esélyesek pillanatok alatt szétkapták a főmezőnyt, s az éllovas Armirailt 9 kilométerrel a vége előtt utolérte George Bennett, ám párosukat alig néggyel a cél előtt befogta az esélyesek 10-12 fős csoportja. Ebből pedig két kilométerrel a vége előtt lemorzsolódott az összetettet – ekkor még – vezető Ben O'Connor, az utolsó kilométerre pedig Nairo Quintana, Joao Almeida és Sergio Higuita hármasa maradt az élen. A 2000 méteres tengerszint feletti magasságon zajló hajrát Almeida nyerte óriási csatában Quintana ellen, Higuita végül a harmadik lett. Quintana ezzel átvette az összetettben a vezetést.

Valter Attila végül majd' negyedórás késéssel, 14:26 perc hátránnyal a 89. helyen ért célba, s ezzel az összetettben is visszaesett.

KERÉKPÁR
KATALÁN KÖRVERSENY
4.SZAKASZ (La Seu d'Urgell–Boí Taüll, 166.7 km)
1. Joao Almeida (portugál, UAE) 4:20:27
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Arkana) azonos idővel
3. Sergio Higuita (kolumbiai, BORA - hansgrohe) a. i.
...
89. Valter Attila (Groupama-FDJ) +14:26

ÖSSZETETT
1. Quintana 17:04:53
2. Almeida a. i.
3. Higuita + 6 mp. h.
...
56. Valter +16:48

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik