Kerékpár: Evenepoel átbukott a korláton, és leesett a hídról – videó

Vágólapra másolva!
2020.08.15. 19:45
null
Evenepoel átbukott a korláton, és leesett a hídról (Fotó: AFP)
Az olimpiai ezüstérmes Jakob Fuglsang győzött az országúti kerékpárosok lombardiai körversenyén, amelyen Valter Attila személyében először volt magyar résztvevő.

 

Az idény második nagy egynapos klasszikusán – a „hulló falevelek versenyén”, amelyet rendszerint október második hetében rendeznek – nem csak a dátum volt szokatlan, ugyanis a hagyományosnál rövidebb táv, 231 kilométer várta a mezőnyt.

A rajtnál „Bergamo újjászületik” felirat volt látható, majd egyperces gyászszünettel emlékeztek a koronavírus-járvány által súlyosan érintett térségben elhunytakról.

A szombati viadal utolsó negyven kilométerére alaposan megrostálódott a mezőny, mindössze hatan maradtak az élcsoportban: George Bennett (Jumbo-Visma), az Asztana két bringása, Alekszandr Vlaszov és Fuglsang, illetve a Trek-Segafredo három versenyzője, a korábbi kétszeres győztes Vincenzo Nibali, a címvédő Bauke Mollema, valamint Giulio Ciccone.

Utóbbi trió nem tudta kihasználni létszámfölényét, mindhárman leszakadtak a rendszerint döntő fontosságú civigliói emelkedőn. Nyolc kilométer volt hátra, amikor az orosz bajnok Vlaszov is lemaradt, majd másfél kilométer múlva Fuglsang hagyta maga mögött a szerdai Gran Piemontén győztes Bennettet.

A múlt heti lengyel körversenyen második 35 éves dán kerékpáros pedig egyedül birkózott meg az utolsó kilométerekkel, és először győzött a lombardiai körversenyen. A tavalyi Liege-Bastogne-Liege-en aratott diadala után pályafutása második Monumentumát nyerte Fuglsang. Bennett megtartotta második, míg Vlaszov a harmadik helyét.

A viadalt egy súlyos baleset is beárnyékolta: az előzetesen a legnagyobb esélyesek közé sorolt Remco Evenepoel az élmezőnnyel haladva átbukott egy kőhíd korlátján, majd több métert zuhanva egy fákkal és kövekkel borított mély árokba esett. A múlt vasárnap befejeződő lengyel körversenyen győztes 20 esztendős belga tehetséget nyakmerevítőben, hordágyon szállította el egy mentőautó, de eszméleténél volt. Csapata, a Deceuninck–Quick-Step beszámolója szerint Evenepoelt a comói kórházba szállították, továbbra is tudatánál van, jelenleg az orvosok vizsgálják. Az orvosok megállapították, hogy eltört a medencecsontja és a tüdeje is megsérült. A versenyző éjszaka megfigyelésre a kórházban marad, majd vasárnap hazautazik Belgiumba.

Card

A német bajnok Maximilian Schachmann pedig a hajrában váratlanul kihajtó autóval ütközött, ő a hetedik helyen fejezte be a versenyt.

Korábban három magyar kerékpáros, Bodrogi László, Szeghalmi Bálint és Kusztor Péter állt rajthoz az öt legnagyobb egynapos országúti kerékpáros-viadal, a Monumentumok – Milánó–Sanremo, flandriai körverseny, Párizs–Roubaix, Liege–Bastogne–Liege, lombardiai körverseny – valamelyikén, utóbbin első ízben szerepelt magyar Valter Attila személyében. A CCC 22 esztendős bringása a 11. pozícióban záró Alessandro De Marchi segítőjeként – a Gran Piemontén elért 10. helye után – ezúttal 33 és fél perc lemaradással, időlimiten túl ért célba.

Lombardiai körverseny, Bergamo–Como, 231 km
1. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 5:32:54 óra
2. George Bennett (új-zélandi, Jumbo-Visma) 31 másodperc hátrány
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 51 mp h.
... Valter Attila (CCC) időlimiten túl ért célba

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik