Kerékpár: először indul a Milánó–Sanremón Valter Attila

Vágólapra másolva!
2023.03.18. 09:28
null
Valter Attila (középen) negyedik versenyén áll rajthoz a Jumbo-Visma mezében (Fotó: Getty Images)
A 2020-as győztes Wout Van Aert lesz a Jumbo-Visma főszereplője, nekünk azonban magyar csapattársa miatt igazán fontos a verseny idei kiadása.

A Milánó–Sanremóról talán az is hallott, aki nem mozog otthonosan a kerékpársportban, hiszen az egyik legszínvonalasabb egynapos viadal. A szombati északolasz Monumentum (a legnagyobb presztízsű egynaposokat hívják így) ezúttal duplán érdekes a magyar szurkolóknak, de erről később.

Az idei vonalvezetés hagyományos: a 293 kilométeres táv lehetővé teszi, hogy a reggel tíz órakor kezdődő verseny alatt a késői hétvégi reggeli után elkészüljön az ebéd, s a csendespihenő után így is újra felvehetjük a fonalat a 17 óra körüli befutóra. Várhatóan ott dől el minden, hiszen a Sanremo sajátossága, hogy igazán hosszú, meredek emelkedőt nem tartalmaz, így nem valószínű, hogy szétszakad a mezőny. A győzelem szempontjából kulcsfontosságú pont a Poggio di Sanremo emelkedő annak ellenére, hogy 3700 méter alatt átlagosan 3.7 százalékos meredekségű, tehát nem említhető egy lapon a versenynaptár legkeményebbjeivel, mint például a Col de la Lozéval (22.6 km, 7.5 százalékos emelkedő).

Két versenyzőről érdemes beszélni: egyikük életében először áll rajthoz a Milánó–Sanremón, másikuk pedig először nyerné meg. Az újonc a Jumbo-Visma bringása, Valter Attila, aki a parádés Gran Camino, a Strade Bianche ötödik helye és a segítő szerepben végigvitt Tirreno–Adriatico után a negyedik versenyére készül a világ legjobb istállójának színeiben. A holland csapat vezetői pedig joggal érezhetik, hogy „jó lóra tettek”, amikor átigazolták a 24 éves csömöri srácot, aki ezt a benyomást csak erősítené szombaton.

Aki pedig nyerne, a szlovén Tadej Pogacar (UAE Emirates), aki az elmúlt hetekben ellenállhatatlan, ezt legutóbb a Párizs–Nizzán tapasztalhattuk, ahol már-már bántóan nagy különbséggel utasította maga mögé a mezőnyt, köztük legnagyobb riválisát, a tavalyi Tour de France-győztes Jonas Vingegaard-t is. Pogacar még nem nyert a Sanremón, igaz, csak háromszor próbálkozott, legjobb eredménye a tavalyi ötödik hely. A vetélytársakra pillantva viszont biztosan nem lesz könnyű dolga, erről elsősorban a Jumbo-Visma frontembere, Wout Van Aert, valamint Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) és Mads Pedersen (Trek-Segafredo) gondoskodhat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik