Kerékpár: Vas Blanka egyetlen célja a vb-n az olimpiai kvóta megszerzése

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2023.08.10. 09:55
null
Vas Blankának 45 versenyzőn kell átverekednie magát az olimpiai kvótához (Fotó: Imago-Images)
Pénteken hegyen, vasárnap pedig országúton száll harcba a minél jobb helyezésért legjobb női kerékpárosunk, ám előbbi egyértelműen elsőbbséget élvez ezúttal.

A legnagyobb hazai név kétségkívül Vas Blankáé a Glasgow-ban a héten zajló összkerékpáros világbajnokságon. A név pedig nem véletlenül „nagy”, teljesítmény is van bőven mögötte, az utóbbi hetekben aztán főleg. Szakaszgyőzelem előbb a Svájci körön, majd a Giro d’Italián, a kettő között meg dupla országos bajnoki cím, mezőnyversenyben és időfutamban. Ezúttal azonban az országúti szakág mellett hegyikerékpárban is rajthoz áll, sőt, mondhatjuk, hogy a mountain bike-os szereplést tekinti elsődlegesnek Tokióban negyedik helyezett bringásunk.

„Nem tudom, mit várjak magamtól, mert ebben az évben az országúti szakágra fordítottam az energiáimat, így hegyen egyáltalán nem indultam nemzetközi versenyen, csak Magyarországon volt a vb-t megelőzően néhány ráhangoló versenyem. Ebből adódik viszont nagy nehézség, hiszen nincsenek UCI-pontjaim, így leghátulról fogok indulni. Ha nem lesz szerencsém, be is ragadhatok, negyvenöt ellenfélen pedig nem egyszerű átverekednie magát az embernek”    – mondta lapunknak a 21 éves Vas Blanka, aki a hegyi szakágban az U23-as mezőnyben áll rajthoz pénteken.

A cél egyértelmű: kvótát kell szerezni a párizsi játékokra. Vas emiatt is indul az U23-as mezőnyben, hiszen ebben az esetben a világbajnokságon az első két helyezett innen is szerezhet indulási jogot.     

„Mivel nem indultam elég hegyi versenyen, esélyem sem lenne összegyűjteni annyi UCI-pontot, hogy az kvótát eredményezzen. A vb-n viszont lényegesen könnyebben összejöhet ez az U23-as mezőnyben” – fogalmazott az SD Worx sportolója. Valóban, főként ha megnézzük korábbi U23-as világbajnoki eredményeit, hiszen 2020-ban ezüstérmesként, 2021-ben pedig az ötödik helyen végzett.

Pénteket követően egy pihenőnap, majd következik az országúti mezőnyverseny, amelyen a felnőttek között áll rajthoz Vas.

„Semmilyen elvárásom nincsen, próbálok regenerálódni és spórolni a verseny közben. Fontos lesz a jó helyezkedés, támadást azonban nem tervezek. Ha erősek a lábaim, akkor a sprintben lehet esélyem, a cél az, hogy találjak egy olyan kereket, mint például Lotte Kopeckyé, aki mögött meg tudom indítani majd a hajrát.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik