Tour: tíz év után nyert ismét szakaszt amerikai bringás

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.07.11. 18:25
null
Sepp Kuss első szakaszgyőzelmét aratta a Tour de France-on (Fotó: AFP)
Sepp Kuss nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny 15. szakaszát, így tíz év után nyert ismét etapot amerikai kerékpáros a versenyen.

A kerékpározókra 191.3 kilométeres táv várt Céret és Andorra la Vella között a francia kerékpáros-körverseny tizenötödik szakaszán, amelyen egy második és három első kategóriás hegyet kellett leküzdeniük, hogy aztán egy lejtmenet után beérjenek a célba. A táv elején az Ineos Grenadiers próbált zavart okozni, majd egy harmincfős szökevénycsoport alakult ki, amely gyorsan tíz perc feletti előnyt alakított ki magának.

A hegyimenők közül aztán Sepp Kuss volt az, aki jól jött ki a szökésből: igaz, a lejtőt követően a szökevények előnye öt percre csökkent, de az amerikai egyedül vághatott neki az utolsó lejtmenetnek, így előnyét kihasználva megnyerte az etapot. A 26 esztendős kerékpáros ezzel első szakaszgyőzelmét aratta a Tour de France-on.

Amerikaiként legutóbb 2011-ben Tyler Farrar tudhatott magáénak szakaszgyőzelmet a francia háromhetes viadalon.

Az esélyesek közül Guillaume Martin leszakadt az utolsó előtti lejtmenetben, míg a sárga trikós Tadej Pogacar csoportját az Ineos Grenadiers versenyzőjének, Richard Carapaznak a támadása bontotta meg, valamint Jonas Vingegaard is próbált akciózni, de idén először Rigoberto Urán is megtámadta a sort. Ennek ellenére mindegyik élmenő kitartott, nagyjából együtt is értek célba, így csak Martin hátracsúszása miatt változott az élmezőny állása.

A versenyzők a hétfői napon pihennek, kedden pedig a Pas de la Case és Saint-Gaudens közötti 169 kilométeres szakaszt fogják teljesíteni, amellyel megkezdik a 108. Tour záró hetét.

TOUR DE FRANCE
15. szakasz, Céret–Andorra la Vella, 191.3 km

1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 5:12:06 óra
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 23 mp h.
3. Wout Poels (holland, Bahrain-Victorious) 1:15 p h.
...21. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 4:51 p h.
22. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) azonos idővel
23. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) a. i.
24. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF) a. i.
...26. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Pogacar 62:07:18 óra
2. Urán 5:18 p h.
3. Vingegaard 5:32 p h.
4. Carapaz 5:33 p h.
5. O'Connor 5:58 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik