Vinokurov: Nem doppingoltam, hónapok óta üldözik az Astanát

Vágólapra másolva!
2007.07.25. 11:49
Alekszandr Vinokurov állítja, nem használt tiltott szereket és a francia kerékpáros körversenyen a csapatát hónapok óta tartó „zaklatás” eredményeként lett pozitív a doppingtesztje. Az Astana kazah versenyzője szerint a Tour de France 5. szakaszon történt balesete okozhatta a számára megdöbbentő „lebukást”.
A "szokásos" utat járja be Vinokurov, beismerés helyett másokat támad...
Reuters
A "szokásos" utat járja be Vinokurov, beismerés helyett másokat támad...
A "szokásos" utat járja be Vinokurov, beismerés helyett másokat támad...
Reuters
A "szokásos" utat járja be Vinokurov, beismerés helyett másokat támad...

„Ez egy tévedés. Sohasem doppingoltam, a tiltott szereke használatát nem tartom helyes útnak – jelentette ki a L’Equipe szerdai számában a klasszis, majd így folytatta: - Szerintem a bukásom után történhetett a hiba. Beszéltem a csapatorvosunkkal, aki olyan hipotézist állított fel, hogy hatalmas mennyiségű vér gyűlt össze a combomban, ez vezethetett a pozitív doppingeredményhez”.

Vinokurov ezután kitért a csapatát érintő állítására is, azt állítja, tudatos provokáció áldozata lett.

„Hónapok óta üldöznek bennünket, és most elérték, hogy összezúzhattak. Csapatunk megalapítása sokakat késztetett féltékenykedésre, most ennek fizetjük meg az árát. Szégyen, hogy ilyen módon kell befejeznem a Tourt, de több időt már nem akarok pazarolni az ártatlanságom bizonyítására”.

A kazah versenyző a mostani botrány ellenére nem veszítette el humorérzékét, ezt be is „bizonyította”.

„Azt is hallottam, hogy apám vére került a szervezetmbe. Ha ez igaz lenne, akkor a nagy mennyiségű vodka miatt lett volna pozitív a tesztem” – jegyezte meg az Astana kerekese, aki szombaton és hétfőn is szakaszgyőztes volt a világ legjelentősebb három hetes körversenyén.

Hírügynökségi jelentés szerint Roselyne Bachelot-Narquin francia egészségügyi, ifjúsági és sportminiszter úgy véli, Alekszandr Vinokurov doppingesetét követően további pozitív tesztek is elképzelhetők az idei Tour de France-on.

"Eltökélten harcolunk tovább a tiltott szerek használata ellen - jelentette ki a France Info rádiónak adott nyilatkozatában. - Nem zárható ki, hogy a hét végéig további ellenőrzések zárulnak pozitív eredménnyel."

Az Astana kerekesét a szombati időfutamon aratott sikere után ellenőrizték. Az elemzés során a szakemberek tiltott vértranszfúziós eljárást tártak fel. ---- A francia sajtó egybehangzóan úgy véli, nagy csapás a Tour de France kerékpáros körversenyre, hogy kiderült, a kazah Alekszandr Vinokurov doppingolt.

Az Astana csapat két szakaszon győztes kerekesét a szombati időfutamon aratott sikere után ellenőrizték. Az elemzés során a szakemberek homológ vértranszfúziós eljárást tártak fel. Az időfutam előtt beadagolt vér nem Vinokurové volt, hanem egy alkalmas donortól származott.

"Ez az újabb csapás kegyelemdöfés az idei Tourra és egészében a kerékpársport imázsára" - írta a Figaro.

A Libération szerint "a megbukott kazah kerekes egy teljesen értelmetlenné vált Tourt hagy el".

"Kifelé a csalókkal" - harsogja az Aujourd,hui en France/le Parisien. A népszerű lap azon a véleményen van, hogy "Vinokurov botránya megölte a Tourt".

A France Soir címlapján ennyi áll: "Csaló". A lap emlékeztet arra, hogy a sérült Vinokurov sokáig "vérszegénynek tűnt", majd utalt arra, hogy sebtében összevarrt térde szinte csodaszámba ment.

"Milyen szépnek tűnt a történet, a mártír egy nap ismét királlyá vált, az elátkozott a pokolból kilépve a paradicsomba került. Azonban kiderült, egy romlott királyság eme vegyi paradicsoma a lehető legművibb volt" - áll a beszámolóban.

A L'Equipe káoszról ír, egyben a Tour szervezői mellé áll, amikor annak a véleményének ad kifejezést, hogy meg kell reformálni a profi versenysorozatot, az úgynevezett Pro Tourt, és lehetőséget kell adni a Tour szervezőinek, hogy azokat a csapatokat hívják meg, amelyeket ők szeretnék. Jelenleg a Pro Tour-ban szereplő csapatok nevezését kötelezően el kell fogadni. A sportlap ugyanakkor úgy véli, minden szinten folytatni szükséges a doppingellenes harcot.

A párizsi megjelenésű International Herald Tribune szerint "halmozódnak a botrányok a Tour de France-on". MTI ---- A világsajtó döbbenten ír a Tour de France kerékpáros körverseny eddigi legnagyobb szenzációjáról, amelyet a kazah Alekszandr Vinokurov doppingesete szolgáltatott.

Spanyolország:
El País: "Vinokurov rémálommá változtatta a Tourt. A kerékpársport a folyamatos lebukások miatt eleve 15 hónapja az életéért küzd, hitele pedig a nullára csökkent. Most viszont újabb lépést tett meg a végső szétesés felé."
El Mundo: "Vinokurov elvéreztette a Tourt. Már csak ez a kínos eset hiányzott a sportágnak ahhoz, hogy belefusson a katasztrófába."
Marca: "Vinokurov megadta a kegyelemdöfést a kerékpársportnak. Amikor a Tour a legszebb és legizgalmasabb szakaszába lépett, éppen akkor robbant az újabb bomba."
As: "Vinokurov beszennyezte a Tourt."

Anglia:
Daily Mail: "A Tourt megrázta a Vinokurov-szégyen. Ez az a hír, amelytől a leginkább féltek a szervezők."
The Times: "Vinokurov fogságba esett a szervezők doppingellenes csatájában."
Daily Telegraph: "A Tour minden idő legsúlyosabb válságát éli át. Az elvileg minden gyanú felett álló versenyen a favorit és kétszeres szakaszgyőztes sztárra kétéves eltiltás vár. Az összetettben vezető dán Michael Rasmussen sem érezheti magát biztonságban, mivel két doppingszűrést is kihagyott. Az Astana kivonulása felerősítette azokat a spekulációkat, melyek szerint más csapattagok is élhettek tiltott szerekkel."

Oroszország:
Kommerszant: "A dopping győzött a Tour de France-on."

Olaszország:
La Gazzetta dello Sport: "Sokkos állapotban a Tour, feltámadt a doppingvihar. De ez jó hír, szó sincs temetésről, a kerékpársport nem halt meg. Megvannak a fegyverek a dopping leküzdésére. Túl kell élni ezt a történelmi válságot. Fel kell áldozni egy egész nemzedéknyi értéktelen sztárt, akik szemmel láthatóan semmit sem értenek meg. Vannak tisztán versenyző fiatalok, akik tudják, hogy teljesítményfokozók nélkül is lehet nyerni."
Corriere della Sera: "Itt a vég. A kerékpársport a padlón, és mindenki részt vett a leterítésében."
Il Tirreno: "Ez a kerékpár horroréve."

Svájc:
Neue Zürcher Zeitung: "Tour de Farce - a baj nem jár egyedül. A tavalyival ellentétben az idei Touron fel sem merül a tiszta verseny téveszméje. A rettentő bűz dacára a szervezők befogott orral haladnak a párizsi cél felé."
Tages-Anzeiger: "Két zavaros múltú földönkívüli harcol a Tour-diadalért, akik már azzal gyanúba keveredhetnek, hogy milyen könnyedén hagyják ott a mezőnyt. Katasztrófa."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik