Basso bemutatkozott, de Leipheimer nyert

R.B.B. R.B.B.R.B.B. R.B.B.
Vágólapra másolva!
2007.02.19. 14:25
Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra a San Francisco-i prológgal elkezdődött a Tour of California, amelyen bemutatkozott új csapatával, az amerikai Discovery Channelben az olasz Ivan Basso. Basso a tavalyi Tour de France-t a Fuentes-ügy miatt volt kénytelen kihagyni, és azóta nem versenyzett. A CSC-től távozó versenyzőt végül a Discovery szerződtette.
A Discovery friss szerzeménye a 23. helyen zárta a prológot első versenyén
www.cyclingnews.com
A Discovery friss szerzeménye a 23. helyen zárta a prológot első versenyén
A Discovery friss szerzeménye a 23. helyen zárta a prológot első versenyén
www.cyclingnews.com
A Discovery friss szerzeménye a 23. helyen zárta a prológot első versenyén
A 3.1 kilométeres prológon a Tour- és Giro-győztes olasz csapattársa, a Discovery másik friss igazolása, a csapatot még 2001-ben elhagyó, ám most visszatérő Levi Leipheimer nyerte. Az elmúlt két évet az Gerolsteinernél töltő kerekes helyzete érdekes lehet majd a csapaton belül, mivel már Basso érkezése előtt szerződtette, ám az olasz leigazolásával felvetődik a kérdés, ki lesz majd a Tour de France-on az első számú ember, illetve megfér-e egyáltalán a két dudás egy csárdában.

”Nagyszerű érzés, hogy ott volt a versenyen a családom is – mondta boldogan a kevesebb, mint ötpercnyi tekerés után Leipheimer. – A hazai viadalon fontos volt nekem és a csapatomnak is, hogy szakaszgyőzelemmel kezdjünk, én pedig különösen örülök annak, hogy szülővárosban vehettek fel az első helyezettnek járó trikót.”

Leipheimer sikere az amerikaiaknak is nagyon fontos volt. Egyrészt, mert hazai kerekes győzött, de ennél sokkal fontosabb, hogy talán valamennyire feledteti a Kaliforniai körversenyt tavaly megnyerő, ám a Tour de France-on pozitív doppingmintát produkáló Floyd Landis esetét, a Discoverynek pedig szüksége van a sikerekre, mivel Landis doppingügye miatt nem lesz könnyű főszponzort találniuk az év végén távozó Discovery Channel helyett.

Ami Bassót illet, az olasz bringás öt másodperccel ért be Leipheimer mögött, ezzel a 23. helyen végzett. Érdekesség, korábbi csapattársai közül, öten is az első húszban végeztek, az időfutam világbajnoki címét védő svájci Fabian Cancellara például az ötödik lett.

Persze ebből az eredményből, sőt majd a vasárnapi végeredményből sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mivel aki az Olasz vagy a Francia körversenyen akar jól szerepelni, annak most még nem kell csúcsformában tekernie.

A Tour of California mellett két másik verseny zajlik Európában. A Mediterrán körverseny vasárnap ért véget, a spanyol Ivan Gutiérrez (Caisse d’Epargne) győzelmével, míg az amerikai versennyel egy napon rajtolt a csütörtökig tartó Vuelta Andalucia, amelynek első (spint)befutóját az olasz Dario Cioni nyerte, a spanyol Oscar Freire Gomezt megelőzve.

TOUR OF CALIFORNIA (2.HC-kategória)

Prológ. San Francisco (3.1 km, egyéni időfutam):
1. Levi Leipheimer (amerikai, Discovery) 4:49.50
2. Donald (amerikai, Team Slipstream) 1 másodperc hátrány
3. Jacques-Maynes (amerikai, Priority Health) 4.73 mp h.
…23. Basso (olasz, Discovery) 13.85 mp h.
Az összetett állása:
1. Levi Leipheimer 4:49
2. Donald 1 mp h.
3. Jacques-Maynes 5 mp h.

34. MEDITERRÁN KÖRVERSENY (2.1-es kategória)

6. (utolsó) szakasz. Dolceacqua–San Remo (122 km):
1. Mirco Lorenzetto 3:03:07 (39.398 km/óra)
2. Bennati 4 mp h.
3. Renshaw (dél-afrikai, Crédit Agricole) a. i.
…12. Gutiérrez a. i.
Az összetett végeredménye:
1. Ivan Gutiérrez 16:12:44
2. Serrano (spanyol, Tinkoff) 52 mp h.
3. Efimkin (orosz, Caisse d'Epargne) 1:03 perc hátrány

53. VUELTA ANDALUCIA (2.1-es kategória)

1. szakasz (egyben az összetett állása). Otura–La Zubia (146.5 km):
1. Dario Cioni (olasz, Predictor-Lotto) 3:31:56 (41.475 km/óra)
2. Luengo (spanyol, Euskaltel-Euskadi) 1 másodperc hátrány
3. Freire Gomez (spanyol, Rabobank) 5 mp h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik