Parakenu-vb: három kvótát és egy érmet szereztünk!

Vágólapra másolva!
2016.05.19. 16:44
A magyar parakenu válogatott három kvótát szerzett a paralimpiára a Duisburgban csütörtökön befejeződött világbajnokságon, így jelen állás szerint négyen képviselhetik majd az országot szeptemberben, Rióban. Az épek olimpiai pótkvalifikációs regattájával egy időben rendezett vb magyar éremmérlege egy ezüst.

Az egyik paralimpiai indulási jog már a németországi kvalifikációs verseny rajtja előtt biztossá vált, ez a nők középső, KL–2-es kategóriájában a tavalyi, milánói vb-n B döntős Varga Kataliné lett. ő ugyan nem szerepelt Duisburgban, de az úgynevezett klasszifikációs vizsgálaton annyian kikerültek előle, hogy az ötödik helyre került a kvótaszerzők között.

„Tehát riói kvótával rendelkezik Kati, annak ellenére, hogy itt most nem versenyzett” – mondta Weisz Róbert, a parakenu válogatott szövetségi vezetőedzője.

A férfiaknál Rozbora András (KL–2) és Suba Róbert (KL–1) azzal szerzett riói indulási jogot, hogy bekerült a csütörtöki döntőbe, ahol négy-négy kvóta talált gazdára.

A negyedik kvóta Váczi Anitáé (KL–1), aki már a tavalyi vb-n kiharcolta az indulási jogot Rióra.

„Azt hiszem, maximálisan elégedettek lehetünk, egyetlen szívfájdalmunk, hogy Bencze Jánost átkategorizálták, KL–2-ből a 3-as csoportba került, így jelentősen csökkentek az esélyei – mondta az
MTI-nek Weisz Róbert. – A vb-vel kapcsolatban még annyit mindenképpen szeretnék elmondani, hogy Váczi Anita azért nem került be a döntőbe, mert az ő felkészülése teljesen eltér a többiekétől, ő még csak az alapozás időszakában van.”

A vezetőedző hozzátette: a versenyzők az országnak szerezték a kvótát, de csak egy kategóriában lehet válogató az indulási jogért, ez a férfi KL–1, amelyben Suba Róbert és Juhász Tamás is pályázhat a riói helyre.

A vb egyetlen magyar érmét Suba szerezte a paralimpián nem szereplő VL-1-es számban, amelynek döntőjében másodikként ért célba.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik