Junior torna-vb: Balázs Krisztián nyújtón bronzérmes

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.30. 20:31
null
Balázs Krisztián bronzérmet szerzett nyújtón (Fotó: Török Attila)
Ennél jobban nem is végződhetett volna a győri junior torna-világbajnokság, hiszen a szerenkénti döntők második napján Balázs Krisztián nyújtón bronzérmet szerzett, korláton pedig ötödikként zárt.

 

Vasárnap a győri junior-tornavilágbajnokságon öt szer döntőjét rendezték az Audi Arénában, kettőben a magyar torna legnagyobb reménysége, Balázs Krisztián is érdekelt volt. Az FTC 17 éves tornásza először a harmadik döntőben, korláton mutatkozott be és gyakorlata kis híján tökéletesre sikerült, ám a fináléban a világ legképzettebb juniorkorú tornászaival nézett farkasszemet, ellenük egy apró megingás is sokba kerül. Kiki gyakorlata után még a harmadik helyen állt, később ketten is elé kerültek, így a nyolc fős mezőny ötödikjeként zárt. Elsőre az érem nem jött össze, de csüggedésre sem oka, sem ideje nem volt a magyar fiúnak, hiszen még hátra volt kedvenc szere, a nyújtó döntője, melybe ötödik helyen kvalifikálta magát és ötödikként is mutatta be gyakorlatát.

A publikum elcsendesedett, majd összeszorított ököllel nézte végig Krisztián koncentrált, erőteljes és lendületes produkcióját, hogy leugrását követően hatalmas ovációban törjön ki. De még ezt a kitörő örömöt is lehetett fokozni azzal, hogy a kivetítőn megjelent a 13.400-as pontszám, és az információ, hogy Balázs Krisztián egy versenyzővel a vége előtt harmadik helyen áll. A francia tornász mutatta be a világbajnokság utolsó gyakorlatát, azon múlt a magyar érem. A gyakorlat kivitele hibátlannak tűnt, így a világverseny leghosszabb másodpercei következtek a bírók pontozása alatt. Végül 9 ezred döntött Balázs Krisztián javára, ez a hajszálnyi különbség pedig a bronzérmet jelentette a színteret vastaps között elhagyó magyar ifjú számára.

„Egy kicsit természetesen feszült voltam a döntőben. Pláne a végén, amikor még a francia fiúnak volt hátra egy szereplése. Ugyanakkor magabiztos maradtam, hiszen tudtam, jól sikerült a gyakorlatom, számíthatok a jó eredményre. Nagyon örülök az éremnek, szuper volt a világbajnokság közege, sajnálom, hogy vége lett. Amikor leugrottam a nyújtóról, és meghallottam a közönség üdvrivalgást, azt éreztem, meglesz a dobogó. Ez a hangulat, ami az arénában volt, ez leírhatatlan. Azért is szerettem volna érmes lenni, mert ezzel a meglepetéssel készültem edzőmnek, Nagy Zoltánnak, aki születésnapját ünnepelte.”

Kicsit feszült volt a döntőben (Fotó: Török Attila)
Kicsit feszült volt a döntőben (Fotó: Török Attila)

Nagy Zoltán szerint pontosan ilyennek kell lennie egy szülinapnak. Az edző boldogan és elégedetten nyilatkozott tanítványáról.

„Ez a szülinap sokkal jobb volt, mint az előzőek, bár nem a születésnapra készültünk, hanem két jó gyakorlatra. Korláton csak egy minimális hiba csúszott be a végén, de egy világbajnoki ötödik hely is fantasztikus eredmény. Krisztián nyújtón úgy csinálta meg a gyakorlatát, ahogyan tudja, ennek köszönhető az érme. Mindkét szeren rendkívül erős volt a mezőny, ilyen közegben nem gondoltam volna, hogy valóban dobogóra tudunk állni. Persze, reménykedtünk benne, úgy is készültünk, hogy elcsíphető egy érem. A végén természetesen nagy volt az izgalom, mert a francia versenyző tiszta gyakorlatot csinált, de a kiinduló pontszáma valamivel kisebb volt a Kikiénél, így meglett a bronz.”

A fiúk között nyújtón a csapatban ezüst, talajon bronzérmes ukrán Nazar Csepurnyi nyert, a japán szupertehetség, Kitazono Takeru a lólengés után korláton is nyert, talajon Gabriel Burtanete által román siker született. Az orosz lányok vasárnap is legyőzhetetlennek bizonyultak. Hogy mindhárom versenyzőjüknek legyen egyéni aranyérme is, az eddig csak csapatban első Jelena Geraszimova gerendán, az egyéni összetett aranyérmes, felemás korláton ezüstérmet nyert Viktorija Lisztunova talajon lett junior-világbajnok.

JUNIOR TORNA-VB, SZERENKÉNTI DÖNTŐK
Fiú ugrás, döntő

1. Gabriel Burtanete 14.424 (román), 2. Hao-nan Jang 14.300 (kínai), 3. Jasper Smith-Gordon 14.183 (brit)
Leány gerenda, döntő
1. Jelena Geraszimova 14.200 (orosz), 2. Xiao-yuan Wei 13.733 (kínai) 3. Kayla di Cello 13.733 (amerikai)
Fiú korlát, döntő
1. Kitazono Takeru 14.266 (japán), 2. Hao-nan Yang 13.900 (kínai), 3. Oke Sinoszuke 13.766 (japán), ... 5. Balázs Krisztián 13.366
Leány talaj, döntő
1. Viktorija Lisztunova 14.166 (orosz), 2. Jü-Szan Ou 13.833 (kínai), 3. Jelena Geraszimova 13.533 (orosz)
Fiú nyújtó, döntő
1. Nazar Csepurnyi 13.700 (ukrán), 2. Ivan Gerget 13.600 (orosz), 3. Balázs Krisztián 13.400

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik