Hoki-vb: Ennél csak jobb lehet – Bálizs Bence

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.29. 12:02
null
Macaulay tudta, hogy gyors ellenféllel találkozik a válogatott (Fotó: Tumbász Hédi)
A Kazahsztánban zajló divízió 1/A-világbajnokság első mérkőzésén a magyar válogatott súlyos, 5–1-es verést kapott Dél-Koreától. A magyar csapat játékosai egyaránt elismerik: hibáztak. Ugyanakkor azt is tudják, mit kell tenni azért, hogy a folytatásban javulást mutasson a gárda.

Jégkorong-világbajnokságok előtt kulcsfontosságú kérdés, hogy a bő keret kapusai közül melyik kettő kap helyet a vb-keretben, s kinek jut a vésztartalék szerepe. Nos, ez alkalommal a kazahsztáni torna előtt Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány úgy döntött, Vay Ádámot és Bálizs Bencét jelöli a vb-keretbe. Kettejük közül a MAC Újbuda kapusa kapta meg az első meccset, így az öt kapott gól után neki kellett nyilatkoznia is.

„Előfordul, hogy a srácok hibáznak, előfordul, hogy én. Nyomtunk, sok időt töltöttünk a támadó harmadban is, de nem hatékonyan. Talán a koncentrációnkban akadt hiányosság, de őszintén szólva, nem vagyok biztos. A világbajnokság mindig kicsit olyan, mint a rájátszás: jönnek a meccsek, lehet javítani. Megnézzük, mit csináltunk rosszul, miként lehetne jobban és a következőre megyünk előre. Pozitívum, hogy ennél csak jobb lehet…” – értékelt és tekintett a jövőbe Bálizs.

Macaulay Scott szintén említette a hibákat, ám azt is elismerte, a szakmai stáb kiválóan felkészítette a csapatot.

„A rossz cseréink ártottak: tudtuk, hogy gyors kontracsapattal játszunk és figyelnünk kell az ilyen esetekre. A hibák előfordulnak, és nem használtuk ki a lehetőségeinket. Semmi olyannal nem találkoztunk, amit ne tudtunk volna előre: a szakmai stáb kiválóan felkészített minket – csak túl sokat hibáztunk… Most pihennünk kell, megnézni ezt a meccset, és felfogni, hogy sokat kell javulnunk. Mindenki tudja az öltözőben, hogy ennél több kell, úgyhogy tanulnunk kell a hibáinkból és felkészülnünk holnapra” – mondta a szintén a MAC-nál szereplő védő, Macaulay.

A DVTK Jegesmedvék bekkje, Szirányi Bence az ellenfélről is elismerően nyilatkozott, és elismerte, ezen a hétfőn dadogott a korong a magyar ütőkön.

„Az első harmadot kissé laposan kezdtük, akkor ők nyomtak, de aztán felébredtünk, nem sok lehetőséget engedünk nekik. De annyira mentünk előre, hogy amikor hibáztunk – és ők erre vártak –, akkor viszont négyen ugrottak ránk, és sikerült kihasználniuk. Tudtuk, hogy szeretnénk nyomni és figyelni kell a kiugrásaikra, de pont ezek a helyzetek nem sikerültek. Persze, ha nem pattan át a korong a boton, akkor nem jönnek el létszámfölényben, hanem mi akciózhatunk és így tovább… A szerencséért azonban meg kell dolgozni, és mi melóztunk, de ha dadog a korong, és próbáljuk visszaütni, nekik pedig akkor is sikerül, ha nem akarják, akkor nehéz. De el kell ismerni, kiválóan megcsinálták a helyzeteiket, és az ötven-ötven százalékos helyzeteket jobbára ők nyerték. Biztosan megnézzük, mi nem működött, ám inkább már a holnapra kell fókuszálnunk” – mondta Szirányi.

A csatár, Erdély Csanád a többiekhez hasonlóan csalódottan beszélt a mérkőzés után, ő főleg az „élességet” hiányolta a támadásokból.

„Nem hajtottuk végre, amit elterveztünk. A korongkihozatalaink egyáltalán nem voltak élesek, noha tudtuk jól, miként támadnak le. Mégis sokszor fordították vissza a játékot, amiből rengetek helyzetük adódott. A tervnek negyven-ötven százalékát sikerült kiviteleznünk… Aztán futottunk az eredmény után, a harmadikra már kicsit frusztráltak is lettünk, egyáltalán nem jó szájízzel hagytuk el a jeget. Senki sem mérgesebb ránk, mint mi magunkra. Ugyanakkor egy napon belül jön a következő mérkőzés, úgyhogy igyekszünk gyorsan változtatni azokon a dolgokon, amik most nem mentek” – jelentette ki Erdély.

DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN (ASZTANA)
MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 1–5 (1–1, 0–2, 0–2)

Nur-Szultan. Vezette: Garon (kanadai), Hansen (norvég), Constantineau (francia), Hagerström (finn)
MAGYARORSZÁG:
Bálizs
Stipsicz (1), Szabó D. – Wehrs, Szirányi B. – Macaulay, Pozsgai – Varga A.
Erdély Cs., Hári J. 1, Galló V. (1) – Nagy G., Sarauer, Sofron – Bartalis, Vas J., Bodó – Terbócs, Benk, Magosi B. – Nagy K.
Mb. szövetségi kapitány: Majoross Gergely
DÉL-KOREA:
DALTON
PLANTE, KIM VON DZSUN – Li Don Ku, REGAN – Szong Hjong Csol, Kim Hjun Szu – Csoj Dzsin Vu
KIM KI SZUNG 1, KIM SZANG VUK 2 (2), AN DZSIN HUJ 1 (2) – Sin Szang Vu, Sin Szang Hun 1, Cso Min Ho – DSZON DZSUNG VU (1), Li Csong Hjun – Kim Von Dzsung, Kim Hjung Kum, Li Jong Dzsun – Pak Szang Dzsin
Szövetségi kapitány: Jim Paek
Gólok. 15:01: Sin Szang Hun (1–0). 15:46: Hári J. (Galló V., Stipsicz, 1–1). 21:42: An Dzsin Huj (Kim Szang Vuk, 2–1). 28:06: Kim Szang Vuk (Dzson Dzsung Vu – emberelőny, 3–1). 48:48: Kim Ki Szung (Kim Szang Vuk, An Dzsin Huj, 4–1). 49:29: Kim Szang Vuk (An Dzsin Huj, 5–1)
Fegyelmi büntetések: 10 perc fegyelmi (Wehrs)

MESTERMÉRLEG
Majoross Gergely:
– Tudtuk, hogy Dél-Korea nagyon veszélyesen kontrázik, ezért figyelmesnek kell lennünk a koronggal. Ám nem voltunk azok. Itt-ott jól hokiztunk, képesek voltunk dominálni, de olyanokat hibáztunk, ami gólokba került. A végére már esélyünk sem maradt a feltámadásra, annyit ártottunk magunknak. Sokat tanulhatunk ebből a meccsből, és kell is, mert gyorsan jönnek a meccsek.
Jim Paek:
– Kiválóan játszottunk, nagyszerű ilyen győzelemmel kezdeni a világbajnokságot, amin egyre nehezebbek a meccsek. Szerencsések is vagyunk, mert ugyan tudtuk, hogy nagy és erős csapattal találkozunk, a kapusunk remekelt, a többiek pedig keményen dolgoztak.

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
Bálizs Bence (MAC Újbuda), Vay Ádám (DVTK Jegesmedvék)
HÁTVÉDEK:Macaulay Scott (MAC Újbuda), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szabó Dániel (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (Tölzer Löwen – Németország)
CSATÁROK:Bartalis István (Schwenningen – Németország), Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Újbuda), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (MAC Újbuda), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Sofron István (Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC Újbuda), Vas János (DVTK Jegesmedvék)
VÉSZKAPUS:Rajna Miklós (MAC Újbuda)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Április 5.
–Svédország 3–4
Április 10.
–Lengyelország 2–1 – sz.
Április 12.
–Lengyelország 4–2
Április 17.
–Szlovénia 7–4
Április 20.
–Olaszország 6–1
Április 21.
–Nagy-Britannia 1–3

DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN (ASZTANA)
Április 29.,
Dél-Korea, 8.30
Április 30.,
Fehéroroszország, 15.30
Május 2.,
Litvánia, 8.30
Május 3.,
Szlovénia, 15.30
Május 5.,
Kazahsztán, 15.30

Az időpontok magyar idő szerint értendőek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik