Jégkorong: államilag elismert akadémia lett az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia

Vágólapra másolva!
2021.09.09. 14:18
Címkék
Államilag elismert akadémia lett az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, amely ifj. Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémiaként folytatja tevékenységét, és szeretne szintet lépni – írja az MTI.

A témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője jelentette be a nemzeti jégkorong akadémia létrejöttét, s felhívta a figyelmet arra, hogy id. Ocskay Gábor nélkül nem tartana ott a fehérvári jégkorong, ahol ma tart. Úgy vélte, a fehérvári utánpótlás-nevelés továbblépéséhez azonban állami segítség kellett, ám a finanszírozás pontos részletei ma még nem ismertek, azon még dolgoznak, hogy biztos lábakon álljon anyagilag az akadémia, illetve méltó otthona is lehessen a szervezetnek.

Cser-Palkovics András polgármester szerint minden jégkorongot szerető magyar embernek jó hír a nemzeti akadémiai szintre lépés. Amikor megszületett az állami döntés arról, hogy a magyar hokit egy szűk körbe emelik, akkor nem volt kérdés, hogy Fehérváron legyen kiemelt akadémia, s ez az elmúlt évtizedek sikeres munkájának eredménye – tette hozzá.

Fekti István, az akadémia ügyvezető igazgatója felidézte, hogy 2010. április 1-jén kezdte meg működését az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, ami akkor mérföldkőnek számított az utánpótlás-nevelés terén. Az elmúlt 11 évben elnyert nemzetközi és hazai bajnoki aranyérmek, több felnőtt válogatott játékos kinevelése is azt mutatta, eredményes munka folyik Székesfehérváron – fogalmazott.

Jelezte, hogy az államilag elismert sportakadémiai rendszerbe sikeresen pályáztak és elnyerték a címet, majd négyéves keretszerződést kötöttek a minisztériummal.

Az akadémia szakmai igazgató ifj. Kovács Csaba lett, aki emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött a magyar és a fehérvári jégkorong, ugyanakkor innen már sokkal nehezebb lesz feljebb lépni. Az előrelépéshez még több tudást kell behozni a rendszerbe, támogatni kell a magyar szakembereket, éppen ezért szerződtették a svéd Stephan Lundh-ot mentoredzőnek, aki edzőként háromszoros svéd bajnok, illetve Dunaújvárosban is megfordult.

Az akadémián az egyéni képességek fejlesztéséért Bartalis Balázs lesz a felelős, aki a svéd felnőtt bajnokcsapat egyéni képességfejlesztőjeként tevékenykedik, s a következő évadban 4-5 alkalommal fog együtt dolgozni az akadémián dolgozó edzőkkel és játékosokkal.

A mostani idénytől Magyarországon négy állami hokiakadémia működik: Székesfehérváron és Miskolcon, a fővárosban pedig az újpesti mellett a Budapesti Jégkorong Akadémia – amely a MAC és a KMH közös programja –, és van két alközpont is (Győr, Debrecen).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik