Oroszország a végjátékban fordított, Kanada búcsúzott

Vágólapra másolva!
2011.05.12. 22:36
null
Az oroszoknak hatalmas küzdelemben sikerült fordítaniuk Kanada ellen (Fotó: Action Images)
Címkék
A Szlovákiában zajló jégkorong-világbajnokság utolsó negyeddöntőjében Oroszország a torna eddigi talán legszínvonalasabb mérkőzésen egy góllal nyert Kanada ellen. A győztes Finnországgal játszik majd a péntek esti elődöntőben. A másik ágon Csehország Svédországgal küzd a döntőbe jutásért.


Egy Kanada–Oroszország összecsapás bármely jégkorongtornán nyugodtan nevezhető előrehozott döntőnek, akármelyik fázisban kerül rá sor. Más kérdés, az esetek többségében a két sportági nagyágyú tényleg a fináléban fut össze egymással. Ezúttal viszont egyikük már a négy közé sem kerül. De vajon melyik? Kanada kifejezetten meggyőzően szerepelt eddig Szlovákiában, ellentétben a botladozó, nyögvenyelős oroszokkal, akiknél a megannyi sztár messze nem keltette egységes csapat benyomását.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a 2011-es jégkorong-világbajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

1. HARMAD

Az első harmad elejét nagyon megnyomták a kanadaiak, akik öt perc alatt 8–0-ra elhúztak, legalábbis ami a kapura lövéseket illeti, mert gól nem született. Egyértelműen a tengerentúliak sokmozgásos, kombinatív játéka érvényesült, miközben az oroszok kemény ütközésekkel és testjátékkal vétették észre magukat. Kicsit keveredtek a stílusok... Az oroszokat az mentette meg, hogy ellenfelük elcserélte magát. Az így kapott emberelőnyben aztán rendezte a sorait Oroszország, ezt követően már egyenlő erők küzdöttek a pályán, változatlanul óriási iramban. A hajrában aztán a nagyon belelendült oroszok jártak közelebb a gólhoz, de maradt a döntetlen egyharmadnyi játékot követően. (0–0)

2. HARMAD

Nem csillapodott a mérkőzés amplitúdója, Kanada a hatodik percben rossz orosz helyezkedést kihasználva vezetést szerzett. Az orosz támadás után gyors indítással Jason Spezza ziccerben lépett ki, és nem hibázott. Az addig remeklő Konstantin Barulin kiszolgáltatott volt. A hátrányba került oroszok a folytatásban tűzijátékot rendeztek Jonathan Bernier kapuja előtt, de a kanadai hálóőrrel az élen tartotta minimális előnyét a tengerentúli gárda.

John Tavares kapott tévesen 2+2 percet vérző sérülés okozásáért, bár ma született bárányként vett részt az orosz kapu előtti akcióban, Ilja Kovalcsuk száját ugyanis saját csapattársának botja csapta meg. Vérző sérülésekből egyébként is jutott a játékrészre: a két kanadai játékos esetében viszont orosz játékos nem kapott kisbüntetést. Előbb a plexihez ütközve volt vérzés, majd egy felcsapódó korong miatt.

Forrtak az indulatok a harmad hajrájában is, de negyvenpercnyi játékot követően megmaradt az egygólos különbség. (1–0)

3. HARMAD

A 42. percben hosszú percekre megszakították a játékot, mert egy távoli orosz lövéshez videós segítséget kért a bíró. Végül nem ítélték szabályosnak a találatot, pedig a korong teljes terjedelmével túljutott a vonalon. Szabályos góltól fosztották meg így az oroszokat! A téves ítélettől még paprikásabb lett az addig sem túl baráti hangulat a pályán – sok volt a dulakodás, a lökdösődés, amibe néhány fegyelmező tasli is belefért –, a hátrányban lévő oroszok egyre inkább fokozták a nyomást. Nagyon érett az egyenlítésük.

A jég – no persze, csak képletesen – az 50. percben tört meg. Bár akkor éppen emberhátrányban játszott az orosz gárda, ez nem zavarta meg Alekszej Kajgorodovot, aki a saját kapuja előtt szerzett korongot. Bemutatott két megkerülős cselt, majd villámgyorsan ért fel a kanadai kapuhoz, ahol ziccerben higgadtan lőtte ki a jobb felsőt. Ha egy üzlet beindul! Támadásban maradtak az oroszok, érezték, hogy Kanada kicsit elbizonytalanodott és megfogható. Így Kovalcsuk három perccel később már Oroszországot juttatta előnyhöz.

Kanada nagyot rohamozott az egyenlítésért a hajrában, kapusát is levitte az utolsó percre, de az oroszok akkor már nem engedték ki a kezükből a győzelmet. (1–2)

SAJÁT MAGUNKAT VERTÜK MEG – SPEZZA

 

SZLOVÁKIA 2011, JÉGKORONG-VB
NEGYEDDÖNTŐ
Kanada–Oroszország 1–2 (0–0, 1–0, 0–2)
Gólszerző: 25:32 Spezza (1–0), 49:07 Kajgorodov (eh., 1–1), 52:19 Kovalcsuk (1–2)
KORÁBBAN
Finnország¬–Norvégia 4–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik