Kangyal: Addig dolgozom jól, amíg nem szeretnek

Vágólapra másolva!
2010.03.30. 13:54
Véget ért a hazai jégkorongszezon, amelynek egyik meglepetéscsapata a Vasas Budapest Stars volt. A Mol Liga győztese a bajnokságban harmadik lett, s ezzel a felnőttcsapat az első érmét szerezte meg az ob I-ben. Kangyal Balázs klubigazgató azonban nem elégedett.

– Az elődöntőben nagy harcban kikaptak a Dunaújvárostól, a Mol Ligát viszont megnyerték. Ezek alapján hogyan értékeli a szezont?
– A Mol Liga nagyon jó kezdeményezés, nagy öröm, hogy meg tudtuk nyerni. Főleg úgy, hogy légiósok nélkül, 12 fiatallal a sorainkban nyertünk a Dunaújváros, vagyis a legnagyobb rivális otthonában. E győzelem után erősítettünk, mégis kikaptunk a bajnoki elődöntőben. Úgy érzem, hogy többször játszottunk jól, mint a Dunaújváros, mindent meg is tettünk a sikerért, de végül alulmaradtunk.– Az elődöntőben nagy harcban kikaptak a Dunaújvárostól, a Mol Ligát viszont megnyerték. Ezek alapján hogyan értékeli a szezont?
– A Mol Liga nagyon jó kezdeményezés, nagy öröm, hogy meg tudtuk nyerni. Főleg úgy, hogy légiósok nélkül, 12 fiatallal a sorainkban nyertünk a Dunaújváros, vagyis a legnagyobb rivális otthonában. E győzelem után erősítettünk, mégis kikaptunk a bajnoki elődöntőben. Úgy érzem, hogy többször játszottunk jól, mint a Dunaújváros, mindent meg is tettünk a sikerért, de végül alulmaradtunk.

Kangyal Balázs
Kangyal Balázs

– A Stars-szurkolók körében egyöntetű  volt a vélemény, hogy az utolsó meccsen nem volt pártatlan a bíráskodás, nem adtak meg egy szabályos gólt, és ez immár az ötödik találat volt az idényben, amelyet elvettek az együttestől a bírók. Ehhez mit szól?
– Egyrészt azt gondolom, hogy egy csapat, amely két egymás utáni mérkőzésen hatvan lövésből csak két gólt szerez, az nem érdemli meg, hogy a döntőbe jusson, itt természetesen magunkra gondoltam. Másrészt viszont úgy érzem, hogy valóban gond van a bíráskodással idehaza. Amikor a szezon elején, néhány bölcs ember tanácsára kezdeményeztem, hogy külföldi bírókat alkalmazzunk, a szövetség azt kérte, álljak el ettől az ötlettől. Én megtettem, és most azt mondom: ez volt az idény legnagyobb hibája a részemről. Naiv voltam, be kell ismernem: igazuk volt a bölcseknek, sajnos még az erősebb ligában edződő bírók sem állták meg a helyüket mindig. Itt lenne az ideje a videobíró bevezetésének nálunk is.

– Ezt csak ön látja így, vagy hallott ehhez hasonló véleményt mástól is?
– Az elődöntő sorozata közben kérelmeztük a szövetségtől, hogy cseréljék ki az egyik bírót, mire az a válasz érkezett: ugye gond van vele? Vagyis érezték, hogy van okom ezt kérni. Jeleztem, hogy igen. Egy mérkőzésre más bírót jelöltek ki, de a következőn már megint ugyanazt a játékvezetőt kaptuk. Vagyis olykor úgy érzem, mindenki tisztában van azzal, hogyan osztották le a lapokat a magyar jégkorongban, csak senki sem beszél róla.

– És hogyan osztották le?
– Úgy érzem sokszor, a Budapest Starsszal az a legnagyobb gond, hogy létezik. A Stars előtti időkben a Volán egy teljes más kasztot képviselt, mint a többiek, és ez így van ma is. Az Újpest és a DAB még elműködött valahogy, olykor jól is ment nekik, a Fradi évek óta szenved, a Miskolc pedig az örök utolsó. A nagy múltú csapatok közül az Újpest húsz éve nem nyert semmit, a Fradi is több mint tíz éve nem ért el kiemelkedő sikert, erre jön egy együttes, amely két évvel a felnőttcsapat megalakulása után megnyeri a Mol Ligát. A szövetség viszont úgy van felépítve, hogy az elnökségben a klubok képviselői ülnek – az egyedüli klub, amelyből senki sincs benne az elnökségben, az a Stars. Ezzel nem is lenne gond, ha mindenki felül tudna emelkedni a saját érdekein, és a magyar jégkorong szempontjait figyelembe véve hozná meg a döntéseit.

– A szurkolók körében sem túl népszerű a Stars. Ön szerint miért?
– Legfőképp azért, amit az előbb mondtam. Mert egyszer csak megjelentünk a magyar hokiban, és két év után meg tudtuk nyerni a Mol Ligát. De mintha mindenki elfelejtené: a Stars messze nem csak a felnőttcsapatról szól. Gondosan felépített, kilenc éve működő utánpótlása van, nálunk jégkorongozik a legtöbb gyerek a magyar egyesületek közül, immár közel kétszázan, az ifi és a serdülőcsapatunk bajnok lett, a juniorok döntőt játszottak – ezeknek az eredményeknek köszönhetően a miénk a legeredményesebb hazai klub, beleértve az Alba Volánt is. Ahogy mondtam, a Mol Ligában tizenkét fiatal szerepelt rendszeresen, a kapusunk, Rajna Miklós 18 évesen védte végig a szezont, a Mol Ligában a második számú kapusunk a 16 éves Pleszkán József volt. Ez nem véletlenül alakult így, ezeket a döntéseket meg kellett hozni, és minket igazolnak. Akik támadni akarnak bennünket, úgyis megtalálják azokat a dolgokat, amelyekbe bele lehet kötni, ezzel én nem akarok foglalkozni. Ami tény: tulajdonosaink elképesztően sok áldozatot hoznak a Starsért, a magyar hokiért, én látom, hogy milyen harcokat vívnak nap mint nap. Kicsit olyan a helyzetük, mint az enyém. Akárhol játszom idegenben, rendszerint megtalálnak a szurkolók, olykor csúnya beszólásokat kapok. De azt hiszem, ez a legjobb fokmérője annak, hogy jól végzem a dolgom. Ha már közömbös leszek a drukkereknek, ha nem szidnak, azt jelenti, baj van a munkámmal. Hiába, itt így működnek a dolgok.

– A felnőttcsapat trénere, Glen Williamson a szezon után hazatért Kanadába. Hogyan tovább?
– Glen Williamson az egyik legnagyobb tudású szakember, aki Magyarországon megfordult, elégedett leszek, ha jövőre csak egy megközelítőleg ilyen jó edzőt tudunk szerződtetni.

(bpstars.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik