Brodeur most már egyedül áll a kapusok győzelmi ranglistájának élén

Vágólapra másolva!
2009.03.18. 07:37
A New Jersey 3–2-re megverte a Chicagót az NHL alapszakaszának 153. játéknapján, ezzel Martin Brodeur, a Devils kapusa a liga történetének legtöbb győztes meccsét jegyző hálóőre lett, maga mögött hagyva az eddigi csúcstartó Patrick Roy-t. Brodeurnek ez volt az 552. alapszakaszbeli sikere.
Martin Brodeur a történelmi ereklyével
Fotó: Reuters
Martin Brodeur a történelmi ereklyével
Martin Brodeur a történelmi ereklyével
Fotó: Reuters
Martin Brodeur a történelmi ereklyével

Természetesen telt ház várta a csapatokat a New Jersey otthonául szolgáló Prudential Centerben, és a csúcsdöntés felé a legjobb úton haladt Brodeur, ugyanis együttese 37 percnyi játékot követően már 3–0-ra vezetett. A Chicago azonban feljött 3–2-re, így a nap hősének a záró másodpercig koncentrálnia kellett, amit meg is tett, hiszen hatástalanította Troy Brouwer utolsó lövését, ezután pedig kezdődhetett az ünneplés.

A CSÚCSTARTÓRÓL RÖVIDEN

Martin Brodeur 1972. május 6-án látta meg a napvilágot Montrealban, gyerekkori példaképe a Canadiens akkori kapusa, Patrick Roy volt. 1990-ben a New Jersey draftolta őt, és NHL-es pályafutása alatt más klubban nem is védett. A Devilsszel háromszor ünnepelhetett bajnoki címet (1995, 2000, 2003), négyszer választották meg az idény legjobb kapusának (2003, 2004, 2007, 2008), 2002-ben pedig a kanadai válogatottal olimpiai bajnok lett.
Ennek keretében Brodeur előbb a társak gratulációját fogadhatta, majd a közönség hangos ovációja közben levágta a hálót a kapuról. Megtehette. Karrierje 987. alapszakaszbeli meccsén az 552. győzelmét aratta, ezzel maga mögött hagyta egykori példaképét, az 551 diadalig jutó Patrick Roy-t.

A 36 éves kapus rövid időn belül újabb rekordot dönthet meg, mivel négy, kapott gól nélküli mérkőzéssel megelőzheti az erre vonatkozó ranglistán Terry Sawchukot, aki 103 shutouttal áll az élen.

Nem a kapus volt az egyetlen csúcsjavító a Devils csapatában kedd este, ugyanis Patrik Elias a Brian Giontának adott gólpasszával az Ördögök történetének legjobb pontszerzőjévé lépett elő 702 pontjával.

„Izgalmas este volt, nagyon örülök neki, hogy megcsináltam. A közönség fantasztikus volt, csakúgy, mint Montrealban (ott állította be a rekordot – a szerk.), de ez még azon is túltett” – nyilatkozta a meccs utáni sajtótájékoztatón Brodeur, aki még a jégen állva elmondta, hogy addig folytatja a játékot, amíg örömét leli benne.

A Detroit Johan Franzen és Henrik Zetterberg góljával fordított a Philadelphia ellen, így már 16 mérkőzés óta veretlen riválisával szemben hazai jégen – legutóbb 1988. november 4-én nyert a Flyers a Red Wings otthonában.

Jevgenyij Malkinon nem látszott, hogy a hétfői edzést betegség miatt kihagyta, ugyanis két góljával és három gólpasszával a vezére volt a Pittsburghnek, amely 6–2-re páholta el az Atlantát. Az orosz játékos ezzel száz pont fölé jutott, egymás után a második szezonjában.

A New York Rangers szétlövéssel 4–3-as győzelmet aratott a Montreal felett, s ezzel a Canadienst egy ponttal megelőzve a Keleti főcsoport hatodik helyén áll.

A Toronto ugyancsak szétlövéssel (annak is a hatodik körében) nyert a Tampa Bay ellen, ráadásul úgy, hogy már 3–0-s hátrányban volt.

Shane Doan előbb előkészített három gólt, hogy aztán a negyediket saját maga szerezze – ezzel a Phoenix 4–3-ra megverte a San Josét.

Sorozatban a tizedik hazai győzelmét harcolta ki a Vancouver, amely ezúttal a Dallast intézte el. A 4–2-es Canucks-sikerből Ryan Kesler és Mats Sundin is góllal és gólpasszal vette ki a részét.

NHL

ALAPSZAKASZ, 153. JÁTÉKNAP
New Jersey Devils–Chicago Blackhawks 3–2
Montreal Canadiens–New York Rangers 3–4 – szétlövéssel
Ottawa Senators–Buffalo Sabres 4–2
Pittsburgh Penguins–Atlanta Thrashers 6–2
Florida Panthers–Washington Capitals 0–3
Detroit Red Wings–Philadelphia Flyers 3–2
Tampa Bay Lightning–Toronto Maple Leafs 3–4 – szétlövéssel
Minnesota Wild–Colorado Avalanche 3–2 – szétlövéssel
Vancouver Canucks–Dallas Stars 4–2
Phoenix Coyotes–San Jose Sharks 4–3
Edmonton Oilers–St. Louis Blues 2–1 – szétlövéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik