„Ízelítőt kaptak a vezetők abból, ami a vb alatt vár rájuk”

Vágólapra másolva!
2014.01.26. 20:40
null
A tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak (Fotók: Reuters)
Ahogy arról délelőtt beszámoltunk, ezrek tüntettek több brazíliai városban szombaton a nyári labdarúgó-világbajnokság ellen, és a legnagyobb tiltakozó megmozdulásra Sao Paulóban került sor.

Van egy különös szokás Sao Paulóban. Vasárnaponként lezárják a belső sávot a brazil óriásváros hagyományos főútján, az Avenida Paulistán, és kerékpárutat csinálnak belőle. Az ötlet rendkívül sikeresnek bizonyult, a kordonnal elkerített szakaszon végeláthatatlanul hömpölyög a biciklis tömeg – szelíden kerekezik egymás mögött apuka és gyerek, kisportolt hölgy és kisportolatlan bácsi.

Éppen ott, ahonnan előző délután elindult a világbajnokság-ellenesek felvonulása.

A mintegy 1500 fős csoportosulás szinte fel sem tűnt a 11 millió lakosú metropoliszban, amely szombaton ünnepelte alapításának 460. évfordulóját, és programok sorát kínálta a jeles alkalomból. A felbolydulást kihasználva hallatta a hangját a Sao Paulo-i ellenállás, és ezzel párhuzamosan majdnem minden vb-helyszínen szerveztek kisebb megmozdulásokat.

A jubileumát ülő városban a békés felvonuláshoz este nyolc óra előtt nem sokkal, a Rua Augustánál csatlakoztak a Black Block anarchista szervezet aktivistái, és kiderült, hogy az „Egy tanár fontosabb, mint Neymar" vezérjelszónak létezik igen elvont értelmezése is: a meggyújtott bogárhátú, a felborított rendőrautó, a betört kirakat és a szétzúzott kávézó arra engedett következtetni, hogy a közoktatás javításáért egyesek akár az iskolát is képesek lennének lángba borítani.

„Ezek a vandálok tönkretették a napot, amelyet az ünnepre szántunk" – mondta a helyi sajtóban Geraldo Alckmin, Sao Paulo állam kormányzója, és véleményét sokan osztják a városban.

„Ízelítőt kaptak az állam vezetői abból, ami a világbajnokságon vár rájuk – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Bernardo Itri, a Folha de Sao Paulo napilap újságírója. – Ami tavaly nyáron történt, pontosan ugyanúgy megismétlődik majd az idén is. Ez elkerülhetetlen, nem lehet ellene tenni semmit. Hiába vezetik be a „világbajnoki törvényt", a különleges intézkedést, amely a szigorúbb biztonsági előírásokkal a FIFA-t és az ide látogató turistákat kívánja megnyugtatni."

MEGGYÚJTOTT BOGÁRHÁTÚ, FELBORÍTOTT RENDŐRAUTÓ – ÉLETKÉPEK SAO PAULÓBÓL

HOGYAN ÉLI MEG A TÖRTÉNTEKET A VÁROSBAN ÉLŐ MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ CSALÁDAPA? MI A PONTOS CÉLJA A VILÁGBAJNOKSÁG ELLENI TÜNTETÉSEKET SZERVEZŐ CSOPORTNAK? A VÁLASZOKAT KERESSE A NEMZETI SPORT HÉTFŐN MEGJELENŐ SZÁMÁBAN!

„Ne gyertek a vébére!” – üzenik a tiltakozók
„Ne gyertek a vébére!” – üzenik a tiltakozók
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik