Futballkatedrálisok a sivatagban – íme, a katari világbajnokság stadionjai!

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2022.10.12. 13:18
null
A 80 ezer néző befogadására alkalmas Luszail Iconic Stadion ad otthon az idei világbajnokság fináléjának (Fotók: AFP, Imago Images, Schutterstock)
A FIFA immár 12 éve, 2010. december 2-án döntött úgy, hogy 2018-ban Oroszország, 2022-ben Katar adhat otthont a 21. és a 22. labdarúgó-világbajnokságnak. A leendő házigazdák kiléte azonnal kiverte a biztosítékot az angolszász sajtóban (hogy, hogy nem az Egyesült Államok azóta harmadmagával meg is kapta a 2026-os rendezés jogát...), különösen Katar került a célkeresztbe, ám a kutya hiába ugatott, a karaván eközben nem csupán haladt, de lassan célba is ér.

 

Az 1978-as világbajnokság óta nem volt arra példa, hogy ilyen kevés stadion adjon otthont a tornának, de akkortájt a 16-os mezőny összesen 38 meccsének kellett helyszínt találni (hatot sikerült), ma pedig a 32 válogatott november 20. és december 18. között 64 mérkőzést játszik. Eredetileg Katarba is 12 arénát álmodtak, de úgy látszik, ott sem pénz nő ki a homokból, mert a Merrill Lynch, a Bank of America befektetési részlege által 2013 áprilisában kiadott jelentés szerint a katari szervezők a növekvő költségek miatt kevesebb stadion jóváhagyását kérték a FIFA-tól. A nemzetközi szövetség hezitált a válasszal, így aztán Katar lépett, és 2017-ben eldöntötte, hogy nyolcra csökkenti a helyszínek számát.

A nyolc aréna ráadásul egy 50 kilométer sugarú körön belül helyezkedik el, mintha az egész vb-t Vas megyében rendeznék. Ami persze nem csoda, tekintettel arra, hogy ilyen apró, mindössze 11.5 ezer négyzetkilométeres ország még sohasem volt házigazda, 1954-ben Svájcban is több mint három és félszer ekkora területen vendégeskedett a világ. Ráadásul a nyolc stadionból négy Doha régióban van, négy pedig a szomszédjában.

Ettől még logisztikailag belefér a nyolc építménybe a 2022 végi gigaesemény, ha bírja a hibrid, hipermodern gyep a terhelést, a szurkolóknak (akik vállalják az utat a mindennapjaikat azért nem éppen megszokott módon korlátozó iszlám államba) meg majdhogynem ideális, leszámítva a meccsek közötti felhőtlen szórakozást. De alkoholt módjával azért majd lehet fogyasztani – hol van már a koreai vb, amikor a FIFA óvatosan megkérte a házigazdát, hogy egy hónapig mellőzze a nemzeti eledelnek számító kutyahús fogyasztását?!

A FIFA-nak persze főtt a feje, amikor a környező arab országok 2017-ben teljes diplomáciai és kereskedelmi blokádot léptettek életbe a szerintük a terrorizmust támogató Katar ellen. Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyiptom vagy az Arab Emírségek fellépése már a nagyvilág ingerküszöbét is elérte, Gianni Infantino FIFA-elnök hirtelen még azt a lehetőséget is meglebegtette, hogy néhány Öböl-menti ország rendezhetne vb-meccset, aztán viszont minden maradt a régiben.

Így a november 20-i megnyitó után az al-Horban található al-Bait Stadion – amely az egyedüli fedett létesítmény a nyolcból, itt akár nyáron is lehetne a vb – gyepére fut ki a katari és az ecuadori válogatott, a finálénak (és további kilenc meccsnek) pedig a Luszail Iconic Stadion ad otthont. A 974-es Stadion (korábbi nevén Rasz Abu Abud) nevét az építésénél használt szállítókonténerek számából és Katar nemzetközi hívószámából kapta.

A világbajnokság első öt helyszínének vázlatait 2010 márciusában mutatták be, a tervezőknek mindössze négy kritériumnak kellett megfelelniük: kulturális örökség, kényelem, megközelíthetőség és fenntarthatóság. A stadionokat gigahűtőrendszerekkel szerelték fel, ezek akár 20 Celsius-fokkal is képesek csökkenteni a stadionon belüli hőmérsékletet. Az arénák felső szintjeit a világbajnokság után szétszedik, és „kevésbé fejlett sportinfrastruktúrával rendelkező országoknak adományozzák”. A stadionprojekteket főleg, de nem kizárólagosan az arab világban dolgozó építészirodák jegyezték, de az első ötleteléseknél a jó nevű frankfurti Albert Speer & Partners iroda is ott bábáskodott.

A mérnökök az újgazdag arab olajállamokban már régen megszokhatták, hogy különösebb konvenció és hagyomány nem köti meg a kezüket, magyarán: azt álmodnak, amit csak akarnak, hiszen pénz mindenre van, igazodási stílus pedig szinte sehol sincs. (Így rendez téli Ázsiai Játékokat 2029-ben Szaúd-Arábia, ahol a hőmérséklet szinte sohasem esik 8 Celsius-fok alá...)

A burnuszok alól azonban aligha a nemzetközi bírálatokra, sokkal inkább már az órára figyelnek: másfél hónap múlva, november 20-án eldördül a startpisztoly.

És innentől egy hónapon át csak a csillogást látja majd a nagyvilág az arab miniállamból.

LUSZAIL ICONIC STADION
Helyszín: Luszail
Befogadóképesség: 80 000
Átadás éve: 2021
Mérkőzések száma: 10



AL-BAIT STADION
Helyszín: al-Hor
Befogadóképesség: 60 000
Átadás éve: 2021
Mérkőzések száma: 9

 

KALIFA INTERNATIONAL STADION
Helyszín: al-Rajjan
Befogadóképesség: 45 416
Átadás éve: 2017
Mérkőzések száma: 8



EDUCATION CITY STADION
Helyszín: al-Rajjan
Befogadóképesség: 45 350
Átadás éve: 2020
Mérkőzések száma: 8



AHMAD BIN ALI STADION
Helyszín: al-Rajjan
Befogadóképesség: 44 740
Átadás éve: 2020
Mérkőzések száma: 7




974-ES STADION

Helyszín: Doha
Befogadóképesség: 40 000
Átadás éve: 2021
Mérkőzések száma: 7




AL-TUMAMA STADION
Helyszín: Doha
Befogadóképesség: 40 000
Átadás éve: 2021
Mérkőzések száma: 8



AL-DZSANUB STADION
Helyszín: al-Vakrah
Befogadóképesség: 40 000
Átadás éve: 2019
Mérkőzések száma: 7




(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. október 8-i lapszámában jelent meg)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik