Oroszország: álomgólokkal megpecsételt álomrajt a vb-n

Bacskai János (közvetítés), Kormanik ZsoltBacskai János (közvetítés), Kormanik Zsolt
Vágólapra másolva!
2018.06.14. 16:30
null
Ötször került a labda a szaúdiak kapujába (Fotó: AFP)
A házigazda Oroszország győzelmével kezdődött meg a 2018-as labdarúgó-világbajnokság: a szbornaja már a 12. percben megszerezte a vezetést Szaúd-Arábia ellen, és végül a csereként beálló Gyenyisz Cserisev duplájára építve 5–0-ra le is győzte gyenge játékkal kirukkoló ellenfelét csütörtök kora este a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.

 

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

OROSZORSZÁG–SZAÚD-ARÁBIA 5–0 (2–0)
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Vezette: Pitana (argentin)
OROSZORSZÁG: Akinfejev – Mário Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov (Kuzjajev, 64.), Dzagojev (Cserisev, 24.), Golovin – Szmolov (Dzjuba, 70.) Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
SZAÚD-ARÁBIA: al-Majuf – al-Breik, Oszama Havszavi, Omar Havszavi, al-Sahrani – Otajf (al-Muvallad, 64.), al-Dzsasszim, al-Faradzs – al-Sehri (Bahebri, 73.), al-Davszari, al-Szahlavi (Assziri, 84.). Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi
Gólszerző: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 91.), Dzjuba (71.), Golovin (94.)
Sárga lap: Golovin (88.), ill. al-Dzsasszim (93.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT

A szaúdiak még sohasem nyertek úgy világbajnoki mérkőzést (eleve csak kétszer győztek 14 próbálkozásból), hogy hátrányba kerültek, de természetesen nem ez a statisztikai vastörvény pecsételte meg a sorsukat.

Csercseszov: Egyiptom ellen teljesen más lesz – meccs utáni nyilatkozatok itt!

Hanem inkább az, hogy – szemben a németek elleni minapi felkészülési mérkőzésükkel (1–2) – a szervezettség legapróbb jeleit is nehéz volt felfedezni a játékukban, és mintha a küzdeni akarás tüze is csak pislákolt volna bennük. A védelmük a kezdetektől omladozott, márpedig az ilyesmi a támadásépítésnek sem szokott az előnyére válni. Szóval az első hatvan perc 62 százalékos labdabirtoklása hiába országos vb-rekord, leginkább a tanácstalanság bizonyítékát olvassuk ki belőle.

A fölényes győzelem ellenére az orosz csapatról sem szándékoztunk dicshimnuszt zengeni – a második félidő első felében nyújtott erőtakarékos futballjával fel-felbosszantotta a dugig telt Luzsnyiki közönségét –, de a pazar végjáték (három gyönyörű gól a hajrában) után töröltünk néhány mondatot, és annyiban maradunk: a házigazdák nemcsak racionális választ adtak az ellenfél támasztotta nem túl nagy kihívásra, hanem a hajrában kicsit túl is teljesítettek, és néhány percnyi ízelítőt adtak abból, miért rajongunk oly sokan ezért a sportágért.

Jurij Gazinszkij az első gólt fejeli – Taiszir al-Dzsasszim elcsúszott, tehetetlen (Fotó: AFP)
Jurij Gazinszkij az első gólt fejeli – Taiszir al-Dzsasszim elcsúszott, tehetetlen (Fotó: AFP)

 

Klasszikus nyitó meccsen még nem volt ekkora tarolás – statisztikai érdekességek itt!

A DÖNTŐ MOMENTUM

A szaúdiak az első tíz percben ügyesen adogattak, egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy meglepik az orosz csapatot, ám az első „igazi” védelmi megingásuk végzetesnek bizonyult: a 13. percben Alan Dzagojev közeli lövését még blokkolni tudták, de a szöglet után csak röviden szabadítottak fel, és a visszaívelésnél nagyon rosszul helyezkedtek – Jurij Gazinszkijnek nem okozott nagy nehézséget, hogy befejelje élete első válogatott gólját.

Innentől a szbornaja vígan kontrázhatott, az egyik ellencsapásból még a szünet előtt megszerezte a második gólt, s bár sokszor hallottuk a futballbölcsességet, miszerint kellően sok játékidővel a vége előtt „a kétgólos előny életveszélyes”, ezúttal további három találatot – és ami sokkal fontosabb, három pontot – fialt.

FONTOS JÁTÉKOST VESZÍTETTEK

Alan Dzagojev az első félidő közepén, egy orosz akció közben a bal combjához kapott, összecsuklott, és hamarosan kiderült, hogy nem folytathatja a játékot. Az orosz keret egyik legtapasztaltabb tagja számára – bár e sorok írásakor az MRI-vizsgálat eredményéről még nincs információnk – alighanem befejeződött a világbajnokság, kérdés, sikerül-e őt pótolni. A szaúdiak ellen mindenesetre tökéletesen sikerült.

Gyenyisz Cserisev két góllal hálálta meg a becserélését (Fotó: AFP)
Gyenyisz Cserisev két góllal hálálta meg a becserélését (Fotó: AFP)

 

CSERISEV ÉS DZJUBA REMEKÜL SZÁLLT BE

Akárcsak Jurij Gazinszkij, a Dzagojevet váltó Gyenyisz Cserisev is az első gólját szerezte a nagyválogatottban, méghozzá tökéletes technikai tudásról tanúbizonyságot téve. Az első, 16-oson belüli labdabűvölési kísérlete még nem sikerült, kirúgás lett belőle, ám a másodiknál nagyszerűen pörgette át a becsúszó védő felett a kissé csínbe kapott labdát, majd kegyetlenül bevágta csapata második gólját. A 91. percben külsővel bevarázsolt második találata pedig szépségdíjat érdemel…

Biztató a hazai szurkolók számára, hogy alig egy perccel a beállása után Artyjom Dzjuba is fejelt egy gólt – ilyen gazdag lenne az oroszok kerete? Erről június 19-én kaphatunk újabb információt, a szbornaja akkor játszik Egyiptommal Szentpéterváron.

Alekszandr Golovin jól helyezett szabadrúgással tette fel az i-re a pontot (Fotó: AFP)
Alekszandr Golovin jól helyezett szabadrúgással tette fel az i-re a pontot (Fotó: AFP)

 

A világbajnokság teljes menetrendjét itt tekintheti meg!

GOLOVIN ÉS A SZOVJETUNIÓ

Bár a mérkőzés emberének a kétgólos Cserisevet választották meg, érdemes kiemelnünk Alekszandr Golovint is, aki élete első vb-meccsén lőtt egy remek szabadrúgásgólt (azzal lett 5–0), továbbá adott két gólpasszt. A statisztikusok egy történelmi érdekességre is felhívták a figyelmet vele kapcsolatban: ő az orosz válogatott első olyan gólszerzője világbajnokságon, aki a Szovjetunió felbomlása (1991. december) után született. Golovin 1996-ban jött a világra.

Az A-csoport következő mérkőzését (Egyiptom–Uruguay) holnap 14 órakor rendezik Jekatyerinburgban.

A szaúdiak nem sokáig szurkolhattak felhőtlenül (Fotó: AFP)
A szaúdiak nem sokáig szurkolhattak felhőtlenül (Fotó: AFP)

 

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT

A KÉT CSAPAT VB-KERETE

OROSZORSZÁG
KAPUSOK: 1 Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), 20 Vlagyimir Gabulov (FC Bruges – Belgium), 12 Andrej Lunjov (Zenit)
VÉDŐK: 2 Mário Fernandes (CSZKA Moszkva), 14 Vlagyimir Granat (Rubin Kazany), 4 Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), 13 Fjodor Kudrjasov (Rubin Kazany), 3 Ilja Kutyepov (Szpartak Moszkva), 5 Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), 23 Igor Szmolnyikov (Zenit)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 6 Gyenyisz Cserisev (Villarreal – Spanyolország), 9 Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), 8 Jurij Gazinszkij (FK Krasznodar), 17 Alekszandr Golovin (CSZKA Moszkva), 21 Alekszandr Jerohin (Zenit), 7 Daler Kuzjajev (Zenit), 16 Anton Mirancsuk (Lokomotiv Moszkva), 19 Alekszandr Szamedov (Szpartak Moszkva), 11 Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), 18 Jurij Zsirkov (Zenit)
TÁMADÓK: 22 Artyom Dzjuba (Arszenal Tula), 15 Alekszej Mirancsuk (Lokomotiv Moszkva), 10 Fjodor Szmolov (FK Krasznodar)
Szövetségi kapitány:
Sztanyiszlav Csercseszov

SZAÚD-ARÁBIA
KAPUSOK: 1 Abdullahal-Majuf(al-Hilal), 21 Jasszeral-Moszailem(al-Ahli), 22 Mohammedal-Ovaisz(al-Ahli)
VÉDŐK: 4 Alial-Bulaihi(al-Hilal), 6 Mohammedal-Breik(al-Hilal), 2 Manszural-Harbi(al-Ahli), 23 MotazHavszavi(al-Ahli), 5 OmarHavszavi(al-Naszr), 3 OszamaHavszavi(al-Hilal), 13 Jasszeral-Sahrani(al-Hilal)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 9 HattanBahebri(al-Sabab), 18 Szalemal-Davszari(Villarreal – Spanyolország), 17 Taisziral-Dzsasszim(al-Ahli), 7 Szalmanal-Faradzs(al-Hilal), 15 Abdullahal-Haibari(al-Sabab), 11 Abdulmalekal-Haibri(al-Hilal), 16 Huszainal-Mogahvi(al-Ahli), 19 Fahadal-Muvallad(Levante – Spanyolország), 8 Jahjaal-Sehri(Leganés – Spanyolország), 12 MohamedKanno(al-Hilal), 14 AbdullahOtajf(al-Hilal)
TÁMADÓK: 10 Mohammad al-Szahlavi (al-Naszr), 20 Muhannad Assziri (al-Ahli)
Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi (argentin)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik