Vb 2018: így mehetnek a németek után a brazilok – továbbjutás-számoló

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.25. 12:05
null
Marco Reusra és a németekre nagy meccs vár Dél-Korea ellen (Fotó: AFP)
Míg az A- és a G-csoportban már két forduló után eldőlt, mely válogatottak jutnak be a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjébe, akad olyan négyes, amelyben még bármi előfordulhat. A csoportkör utolsó fordulója előtt áttekintettük a helyzetet.

 

 

Az A-csoportban két forduló elég volt ahhoz, hogy letisztuljon a kép, hiszen Oroszország és Uruguay is megnyerte a mérkőzéseit, mind a két együttes továbbjutott, s június 25-i meccsüknek már csak az a tétje, hogy melyikük végez a csoportban az első helyen. Döntetlen esetén a házigazda zárna az első pozícióban, a gólkülönbsége jelenleg +7, míg Uruguay két 1–0-s sikert aratott.

Az utolsó forduló párosítása
Június 25., 16.00
Szamara
Kozmosz Aréna
Uruguay (A4)Oroszország (A1)
Június 25., 16:00
Volgográd
Volgográd Aréna
Szaúd-Arábia (A2)Egyiptom (A3)
AZ ÁLLÁS
1. Oroszország 2 2 8–1 +7 6
2. Uruguay 2 2 2–0 +2 6
3. Egyiptom 2 2 1–4 –3 0
4. Szaúd-Arábia 2 2 0–6 –6 0

 

A B-csoportban Marokkó két 1–0-s vereséggel elbúcsúzott, a másik három válogatott még bejuthat a nyolcaddöntőbe. A legelőnyösebb helyzetben a négypontos Spanyolország van, hiszen a vetélytársak közül a szintén négypontos Portugália és a hárompontos Irán egymás ellen játszik. Azaz ha Spanyolország pontot szerez Marokkó ellen, biztosan továbbjut.

Ha vereséget szenved az észak-afrikai együttestől (és marad 4 pontja), akkor is továbbmegy, ha Portugália legyőzi Iránt, illetve ha e két csapat döntetlent játszik, és csak egy góllal kap ki Marokkótól, miközben Irán legfeljebb három góllal szerez nála több gólt. Ha a két európai csapat elbukja az utolsó csoportmérkőzését, akkor Irán mellett az jut tovább, amelyik kisebb vereséget szenvedett vagy hasonló különbségű eredmény esetén több gólt szerzett, ha ugyanolyan eredménnyel kapnak ki, akkor a fair play pontszám vagy a sorsolás dönt köztük (lásd még keretes írásunkat a cikk végén).

Portugália továbbjut, ha pontot szerez Irán ellen (győz vagy ikszel), illetve ha kikap, Marokkó pedig nyer, s a fentebb említett módon az összevetésben jobbnak bizonyul Spanyolországnál.

Irán továbbjut, ha legyőzi Portugáliát, vagy ha ikszel, de Spanyolország egynél több góllal kikap Marokkótól, vagy csak egy góllal kap ki Marokkótól, de legalább néggyel kevesebb gólt szerezve, mint az ázsiaiak.

Az utolsó forduló párosítása
Június 25., 20.00
Szaranszk
Mordovija Aréna
Irán (B4)Portugália (B1)
Június 25., 20.00
Kalinyingrád
Kalinyingrád Stadion
Spanyolország (B2)Marokkó (B3)
AZ ÁLLÁS
1. Spanyolország 2 1 1 4–3 +1 4
2. Portugália 2 1 1 4–3 +1 4
3. Irán 2 1 1 1–1 0 3
4. Marokkó 2 2 0–2 –2 0

 

A C-csoportból Franciaország már biztosan továbbjutott. Amennyiben június 26-án pontot szerez Dánia ellen, az első helyen lép tovább. Dánia győzelemmel csoportelső, döntetlennel második lenne, vereség esetén azonban izgulhatna, hiszen ha Ausztrália legyőzi Perut, akkor a két négypontos csapat között a gólkülönbség, a szerzett gólok száma, a fair play pontszám vagy a sorsolás döntene (egymás ellen 1–1-et játszottak). Peru már elbúcsúzott a vb-től.

Az utolsó forduló párosítása
Június 26., 16.00
Moszkva
Luzsnyiki Stadion
Dánia (C4)Franciaország (C1)
Június 26., 16.00
Szocsi
Fist Stadion
Ausztrália (C2)Peru (C3)
AZ ÁLLÁS
1. Franciaország 2 2 3–1 +2 6
2. Dánia 2 1 1 2–1 +1 4
3. Ausztrália 2 1 1 2–3 –1 1
4. Peru 2 2 0–2 –2 0

 

A D-csoportbankaotikus a helyzet. Horvátország már továbbjutott, de a további három együttes bármelyike csatlakozhat mellé. A horvátok az izlandiakkal játszanak, pontszerzés esetén csoportelsőként zárnak. Nigéria is lehet még csoportelső, abban az egy esetben, ha a horvátok kikapnak, a nigériaiak elverik Argentínát, és közben jobb lesz a gólkülönbségük, mint a horvátoknak (jelenleg Horvátország +5-ös, Nigéria nullás gólkülönbséggel áll), vagy a további mutatókban jobbnak bizonyulnak a horvátoknál, vagy a sorsoláskor nekik kedvez a szerencse (lásd keretes írásunkat).

Nigéria a papírforma szerint már döntetlennel is továbbjut, hacsak Izland nem győzi le annyira Horvátországot, hogy a gólkülönbséget vagy a szerzett gólokat illetően jobbnak bizonyul az afrikai csapatnál.

Izland kiesik, ha Nigéria legyőzi az argentinokat. A továbbjutáshoz le kell győznie Horvátországot, és izgulni azon, hogy a másik mérkőzés döntetlen legyen (akkor Nigériával szemben jobb gólkülönbséggel vagy több szerzett góllal léphet tovább) vagy nyerjenek az argentinok (ez esetben meg a dél-amerikaiaknál kell jobbnak lennie a gólkülönbséget, a szerzett gólok számát vagy a fair play pontszámot illetően, vagy szerencsésebbnek a sorsolásnál).

Argentína továbbjutási reménye csak győzelme esetén él, de akkor elég nagy a sansza a nyolcaddöntőre. Csupán Izland tehet keresztbe neki a fentebb említett módokon.

Az utolsó forduló párosítása
Június 26., 20.00
Szentpétervár
Kresztovszkij Stadion
Nigéria (D4)Argentína (D1)
Június 26., 20.00
Rosztov
Rosztov Aréna
Izland (D2)Horvátország (D3)
AZ ÁLLÁS
1. Horvátország 2 2 5–0 +5 6
2. Nigéria 2 1 1 2–2 0 3
3. Izland 2 1 1 1–3 –2 1
4. Argentína 2 1 1 1–4 –3 1

 

Az E-csoport elemzése szinte teljesen analóg a B-csoportéval: itt is van egy már kieső válogatott (Costa Rica), két négy- (Brazília, Svájc) és egy hárompontos csapat (Szerbia).

A brazilok nyolcaddöntősök lesznek, ha nem kapnak ki Szerbiától – vagy kikapnak, de Svájc is elbukik Costa Ricával szemben, és a két négypontos csapat közül a dél-amerikaiak gólkülönbsége marad jobb, vagy több gólt szereznek összesítésben, jobbak lesznek fair play pontszámban Svájcnál, vagy a sorsolás nekik kedvez.

Svájc ugyancsak továbbjut, ha nem marad alul Costa Ricával szemben, vagy ha kikap, de a brazilok is, és az összevetésben jobbnak bizonyul az ötszörös világbajnoknál (lásd még keretes írásunkat). Ugyanakkor a brazil válogatott vereséggel és svájci pontszerzéssel kiesik, hiszen így a két európai gárda megelőzi őt.

Szerbia továbbjut, ha megveri Brazíliát. Amennyiben a Brazília–Szerbia mérkőzés döntetlennel ér véget, déli szomszédunk akkor marad versenyben, ha Svájc kikap Costa Ricától úgy, hogy rosszabb lesz a gólkülönbsége vagy kevesebb a szerzett gólja összesítésben, mint az ikszelő Szerbiának.

Svájc vereséggel is továbbjuthat, amennyiben Szerbia is kikap Brazíliától.

Az utolsó forduló párosítása
Június 27., 20.00
Moszkva
Otkrityije Aréna
Szerbia (E4)Brazília (E1)
Június 27., 20.00
Nyizsnyij Novgorod
Nyizsnyij Novgorod Stadion
Svájc (E2)Costa Rica (E3)
AZ ÁLLÁS
1. Brazília 2 1 1 3–1 +2 4
2. Svájc 2 1 1 3–2 +1 4
3. Szerbia 2 1 1 2–2 0 3
4. Costa Rica 2 2 0–3 –3 0

 

Az F-csoportban rengeteg variáció lehetséges még, most csak a legérdekesebbeket vizsgáljuk meg. Mexikó két győzelemmel még nem jutott tovább, és bizony könnyedén előfordulhat, hogy kiesik. A svédek elleni pontszerzéssel teheti biztossá helyét a legjobb 16 között.

Két esetben is előállhat, hogy három csapat azonos pontszámmal végez. Ha Svédország legyőzi Mexikót, valamint Németország megveri Dél-Koreát, akkor az első három helyen mindegyik csapatnak 6 pontja lesz.

Ha eljátszunk a gondolattal, hogy az utolsó körben a németek és a svédek is 1–0-ra nyernek, akkor a hatpontos csapatoknak a gólkülönbsége is azonos lesz (3–2). Ebben az esetben minitabellát kellene számolni az egymás elleni eredmények alapján, és így Mexikó járna pórul, hiszen 1–1 lenne a gólkülönbsége, szemben a másik két rivális 2–2-jével. De ha például a németek 1–0-ra győznek (3–2 lesz a gólkülönbségük), és közben a svédek 2–1-re verik meg Mexikót, akkor a svédeknek és a mexikóiaknak is 4–3 lesz a gólkülönbségük, s ebben az esetben a három hatpontos csapat közül Németország búcsúzik…

Ha Mexikó legyőzi a svédeket és Dél-Korea a németeket, akkor a csoportgyőztes mexikóiak mögött lenne három hárompontos együttes. Ez esetben előfordulhat például, hogy (két 1–0-s meccsel) mindegyik csapat 2–3-mal áll, ekkor a németek és a svédek a minitabellában is ugyanúgy állnának, jöhetne a fair play pontok számítása, vagy a sorsolás.

Svédország és Németország is biztosan továbbjut, ha legalább két góllal nyer, de a dél-koreaiak is továbbmehetnek, ha kettő vagy több góllal megverik a németeket, a svédek pedig kikapnak Mexikótól.

Az utolsó forduló párosítása
Június 27., 16.00
Kazany
Kazany Aréna
Dél-Korea (F4)Németország (F1)
Június 27., 16.00
Jekatyerinburg
Központi Stadion
Mexikó (F2)Svédország (F3)
AZ ÁLLÁS
1. Mexikó 2 2 3–1 +2 6
2. Németország 2 1 1 2–2 0 3
3. Svédország 2 1 1 2–2 0 3
4. Dél-Korea 2 2 1–3 –2 0

 

A G-csoportban nem kell sokat gondolkodni: Anglia és Belgium oktatta az ellenfeleket, így a június 28-i, egymás közötti, kalinyingrádi összecsapáson csak a csoportelsőség lesz kérdés. Mivel mindketten hajszálpontosan ugyanúgy állnak, döntetlen esetén a fair play pontok döntenek, vagy a sorsolás.

Az utolsó forduló párosítása
Június 28., 20.00
Kalinyingrád
Kalinyingrád Stadion
Anglia (G4)Belgium (G1)
Június 28., 20.00
Szaranszk
Mordovija Aréna
Panama (G2)Tunézia (G3)
AZ ÁLLÁS
1. Belgium 2 2 8–2 +6 6
Anglia 2 2 8–2 +6 6
3. Tunézia 2 2 3–7 –4 0
4. Panama 2 2 1–9 –8 0

 

A H-csoportban megtörtént az, amire kevesen számították, két forduló után kiesett Lengyelország, az élen pedig Japán áll, amely borzalmas felkészüléssel a háta mögött érkezett meg a vb-re. Az utolsó körben a távol-keletieknek egy pont elég a biztos továbbjutáshoz az európai riválissal szemben.

Vereséggel is továbbjuthat Japán, ha Szenegál nyer, ám ha Kolumbia pontot szerez, akkor Japán azonos pontszámmal állna a dél-amerikai vagy az afrikai együttessel, így „számháborúban” vagy sorsolással (lásd keretes írásunkat) dőlne el a továbbjutás kérdése a négypontosok között.

A Szenegál–Kolumbia csata abból a szempontból egyszerű, hogy amelyik nyer, nyolcaddöntős.


Az utolsó forduló párosítása
únius 28., 16.00
Volgográd
Volgográd Aréna
Japán (H4)Lengyelország (H1)x–x
Június 28., 16.00
Szamara
Kozmosz Aréna
Szenegál (H2)Kolumbia (H3)x–x

 

AZ ÁLLÁS
1. Japán 2 1 1 4–3 +1 4
2. Szenegál 2 1 1 4–3 +1 4
3. Kolumbia 2 1 1 4–2 +2 3
4. Lengyelország 2 2 1–5 –4 0

 

Így kell számolni

A csoportok sorrendjét a következők szerint állapítják meg:

 

  • több szerzett pont az összes mérkőzésen (a győzelemért 3, a döntetlenért 1 pont jár),
  • jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen,
  • több szerzett gól az összes mérkőzésen.


Ha két vagy több csapat a fenti három kritérium alapján is azonos eredménnyel áll, akkor a következők szerint kell meghatározni a sorrendet:

  • több szerzett pont az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken,
  • jobb gólkülönbség az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken,
  • több szerzett gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken,
  • fair play pontszám (–1 pont egy sárga lapért, –3 pont két sárga lapot követő piros lapért, –4 pont egy azonnali piros lapért, –5 pont egy sárga lapért és egy azt követő azonnali piros lapért);
  • sorsolás

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik