A hollandok a románokat, a románok a hollandokat hibáztatják

Vágólapra másolva!
2011.10.25. 09:08
null
Ment a kötélhúzás, és egyik fél sem engedett – képünk illusztráció
Címkék
A magyarokkal egy csoportba sorsolt Hollandia és Románia vitája miatt hiúsult meg az egyezség a 2014-es világbajnokság D jelű selejtezőcsoportjának menetrendjéről. Délkeleti szomszédunk március elején, az oranje júniusban nem akart játszani, ezért lett eredménytelen az amszterdami megbeszélés, s a szabályok szerint emiatt dönt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalból  a programról.

„Ment a kötélhúzás, a románok nem akartak engedni, így elérték, hogy valószínűleg március elején is játszaniuk kell, azaz semmire sem jutottak – mondta a holland szövetség honlapjának Bert van Marwijk szövetségi kapitány. – Az ilyen tárgyalásokon az intelligens és érett emberek meg szokták találni a megoldást, de ezúttal nem ez volt a helyzet, és mi semmit sem tehettünk.”

„Megegyeztünk a Románia–Hollandia meccs dátumáról, aztán kitalálták, hogy mégsem jó, mert a játékosaik a téli szünet után még fásultak – tette hozzá Bert van Oostveen, a holland szövetség igazgatója. – Mi a Konföderációs Kupa miatt nem tudunk játszani 2013 júniusában, de erre a románok már nem tudtak mit mondani. Sajnos nem igazán tárgyalóképesek, ezért mindegyik küldöttség csalódottan távozott.”

„Már a találkozó előtt sikerült elvi egyezségre jutnunk a magyarokkal, a törökökkel és az andorraiakkal, majd a helyszínen percek alatt megállapodtunk az észtekkel is – mondta Victor Piturca, a románok szövetségi kapitánya. – A hollandok azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a Konföderációs Kupán való lehetséges részvételük miatt nekik kétezer-tizenhárom júniusában ne kelljen játszaniuk. Mi viszont a júniusi két játéknapon legalább az egyik selejtezőt mindenképpen ellenük szerettük volna játszani. A hollandok ezzel szemben márciusban mérkőztek volna velünk, ami meg számunkra volt elfogadhatatlan szakmailag. Romániában tudniillik akkoriban kezdődik meg a tavaszi szezon a téli szünet után, ellentétben a hollandokkal, akiknek labdarúgói ilyenkor abszolút játékban és formában vannak. Utolsó lehetőségként a hollandok javasoltak nekünk egy olyan programot, amelyben az egyik válogatottas héten a magyarokat fogadtuk volna, míg négy nappal később a törökökhöz megyünk, majd ezt követte volna egy »könnyebb« párosmeccs, Andorra és Észtország ellen. Ez viszont edzőként szakmailag számomra vállalhatatlan volt. Miután a hollandok következetesen elutasították, hogy júniusban játsszanak, nem sok választási lehetőséget hagytak, egyáltalán nem vették figyelembe a tárgyalópartnerek érdekeit és javaslatait.”

A brazíliai Konföderációs Kupát 2013. június 15–30. között rendezik meg, egyelőre öt nemzet részvétele biztos. Brazília házigazdaként, Spanyolország vb-címvédőként állhat rajthoz, rajtuk kívül eddig három kontinensbajnok (Japán, Mexikó, Uruguay) kvalifikálta magát. A kiadó három helyre az Afrikai Nemzetek Kupájának győztese, Óceánia képviselője és a 2012-es Európa-bajnok – amennyiben a spanyolok megvédik a címüket, úgy a döntős ellenfél – pályázik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik