Az angolok első Eb-döntője nem sikerült – Donnarumma volt a londoni este hőse

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.07.11. 12:28
Olasz mámor a Wembleyben (Fotó: Getty Images)
Ha labdarúgó Európa-bajnokság és július 11., akkor irány a londoni Wembley: a kontinenstorna múltját napról napra feldolgozó videós sorozatunk befejező részére egyedül a 2021-es Anglia–Olaszország finálé maradt, a squadra azzurra tizenegyesekkel kivívott diadala, amelyet érdemes a rekordok felől felidéznünk – volt belőlük jó néhány. Az angoloknak hamarosan alkalmuk lesz háttérbe tolni a három évvel ezelőtt ezen a napon történteket, az olaszoknak egyelőre marad a nosztalgiázás.

(2021, Olaszország–Anglia 1–1) Anglia válogatottja tizedszer vett részt Európa-bajnokságon, és először jutott be a fináléba, amelyet hazai pályán, a londoni Wembleyben vívhatott meg. Úgy tűnt, minden együtt van ahhoz, hogy valóra váljon, ami házigazdaként nem sikerült 1996-ban: a háromoroszlánosok Európa legjobbjai lesznek.

Két perc sem telt el a mérkőzésből, és Anglia már úton érezhette magát a csúcs felé: Kieran Trippier ívelésére Luke Shaw a legjobb ütemben érkezett a bal oldalon, és ballal kapásból a jobb alsóba bombázott. Csupán 117 másodperc pergett le; ez volt az Európa-bajnoki döntők történetének leggyorsabb gólja.

Az első félidőre rányomta bélyegét a korai gól, az angolok szervezetten, az olaszok kissé zavarodottan futballoztak. Roberto Mancini a második félidőre ráncba szedte csapatát, ami egyenlítést eredményezett: a 67. percben Marco Verratti fejesét Jordan Pickford a kapufára ütötte, s a berobbanó Leonardo Bonucci a kipattanót a kapuba piszkálta. A 34 éves és 71 napos védő személyében a döntők történetének legidősebb gólszerzőjét ünnepelték az olaszok.

Luke Shaw (jobbra) a korai gólját ünnepli – később aztán elérkezett a kék mezes Leonardo Bonucci nagy pillanata is (Fotó: Getty Images)

Ez volt a 2021-es Európa-bajnokság utolsó, 142. gólja; az összesített gólszám rekord, a mérkőzésenkénti gólátlag (2.78) szintén kiváló – az 1976-os, négycsapatos tornán született csúcs (4.75) óta a legmagasabb.

AZ ÖSSZEFOGLALÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Több gól tehát nem született, de a történet korántsem ért véget: tizenegyesekkel dönteni kellett arról, ki legyen az Európa-bajnok. Elsőként Andrea Belotti hibázott – Pickford védett –, aztán a második sorozat után lefagytak az angolok: Marcus Rashford a kapufát találta el, Jadon Sancho és Bukayo Saka lövését pedig Gianluigi Donnarumma kivédte. Az olasz kapusé lett a torna legjobb játékosának járó díj, a squadra azzurra pedig – 53 évnyi várakozás után – újra Európa bajnoka lett.

A TELJES TIZENEGYESPÁRBAJ ITT!

Kapussorsok: Gianluigi Donnarumma nyomában az egész olasz csapat – Jordan Pickford hirtelen magára maradt (Fotó: Getty Images)

 TOVÁBBI REKORDOK 

Olaszország lett az első válogatott, amelyik egy Európa-bajnokságon két tizenegyespárbajt nyert meg (az elődöntőben a spanyolokat is szétlövésben győzte le). Az olaszoknak ez már a hetedik Eb-szétlövésük volt, közülük négyet nyertek meg; mindkettő csúcs (utóbbi a spanyolok rekordjának beállítása).

Az angolok a negyedik elveszített szétlövéssel éppúgy rekordot állítottak fel, mint azzal, hogy már tizedszer vettek részt Európa-bajnokságon, és egyszer sem lettek aranyérmesek, továbbá azzal is – átélve a franciák öt évvel korábbi sorsát –, hogy bár öt mérkőzésen győztek, mégsem tehették a vitrinbe az Henri Delaunay-trófeát.

Olaszország 34 mérkőzéses veretlenségi sorozattal indult haza, elhomályosítva a három évvel korábbi fájó emléket: azt, hogy – 1958 óta először – lemaradt a világbajnokságról. Ki hitte volna, hogy e nagy diadal után az olasz csapat nem lesz ott a 2022-es vb-n sem…?

Befejezésül nézzünk meg egy-egy videós összeállítást az aranyérmes és az ezüstérmes Eb-szerepléséről!

AZ OLASZ VÁLOGATOTT ÚTJA AZ EURÓPA-BAJNOKI CÍMIG

Giorgio Chiellini és Roberto Mancini a trófeával (Fotó: Getty Images)
A VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

AZ ANGOL VÁLOGATOTT ÚTJA AZ EZÜSTÉREMIG


 EB 2021, EURÓPA – JÚLIUS 11. 
DÖNTŐ
London: Olaszország–Anglia 1–1, tizenegyesekkel 3–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik