Videó: amikor az olaszok pénzfeldobással jutottak be az Eb-döntőbe

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.04.30. 08:28
null
Az olaszok a pénzfeldobással megnyert elődöntő után Európa-bajnokok lettek
Június 11-én az Olaszország–Törökország mérkőzéssel kezdetét veszi a 16. labdarúgó Európa-bajnokság. A Nemzeti Sport Online-on is elkezdünk hangolódni a tornára: múltidézésekkel és elemzésekkel is jelentkezünk a következő napokban, illetve szétnézünk az ellenfelek háza táján. Újraindítottuk „Amikor" sorozatunkat is – ezúttal egy legendás dobást elevenítünk fel, sőt rögtön kettőt is.

Mit tegyünk akkor, ha még nem találták fel a tizenegyespárbajt és az aranygólt, de még csak az ezüstgólt sem, de mindegy is, mert a torna elődöntője a 90 percet követő félórás hosszabbításban sem dőlt el, lévén egyetlen gól sem született? Nos, mint olyan sok problémát, ezt is csak pénzzel lehet megoldani – ezt írta elő maga a szabálykönyv is az 1968-as, 0:0-ra végződött olasz–szovjet Eb-elődöntő játékvezetőjének, Kurt Tschenschernek.

A jeles magyar játékvezető, partjelző, Zsolt István árulta el később, hogy behívták az öltözőbe a két csapatkapitányt, Giacinto Facchettit és Albert Seszternyevet, illetve a két csapatvezetőt, akik sem a nyugatnémet márkát, sem a rubelt nem fogadták el közös nevezőként, szerencsére kéznél volt egy egyguldenes... amely az első feldobás után huncutul begördült a zuhanyzóba, és elbújt egy zuhanyrács alatt. Speciel ottani helyzetében a szovjeteknek kedvezett, mint később a kíváncsi Zsolt kiderítette, de a megismételt pénzfeldobás már a házigazda olaszokat juttatta a fináléba.

Egyesek szerint egy olasz lírát hajítottak fel, Hegyi Tamás egy 1916-os francia tízfrankosra esküszik – de a történelem és a pénzügyek már csak ilyenek.

A helyszínen jó 70 ezer olasz néző néma csendben várta a fejleményeket, majd amikor Fachetti vidáman kibukkant a játékoskijáróból, és ünnepelni kezdett, ők is hasonlóképpen cselekedtek.

A finálé sem hozott elsőre győzelmet, de ott bölcsen már egy újabb olasz–jugoszláv összecsapást rendeltek el, végül a házigazda taljánok diadalmaskodtak.

AZ 1968-AS EB ÖSSZEFOGLALÓJA



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik