Eb 2020: rekordokat döntögetnek az öngólok

Vágólapra másolva!
2021.06.24. 13:03
null
A 62 magyar szerelési kísérlet is csúcs a csoportkörben (Fotó: Szabó Miklós)
Az öngólok tekintetében több rekord is megdőlt már a mostani, részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, amelynek a csoportkörében egyébként több gól esett, mint az öt évvel ezelőttién – írta az MTI.

A kontinenstornán eddig nyolc öngól született. Ezt megelőzően 1976-tól a 2016-os Eb-ig összesen kilenc ilyen találat esett. Az eddigi csúcs három öngól volt, még a 2016-os tornáról. Az is most fordult elő, hogy egy találkozón két öngól legyen, ráadásul a jelenleg zajló Eb-n már két ilyen összecsapás is volt: a német–portugál és a spanyol–szlovák.

A mostani Eb előtt nem volt kapus-öngól, ezúttal viszont már három is: a lengyel Wojciech Szczesny, a finn Lukás Hrádecky és a szlovák Martin Dúbravka révén.

AZ ÖNGÓLOSOK LISTÁJA
Demiral (török, Olaszország ellen), Szczesny (lengyel, Szlovákia ellen), Hummels (német, Franciaország ellen), Dias (portugál, Németország ellen), Guerreiro (portugál, Németország ellen), Hrádecky (finn, Belgium ellen), Dúbravka (szlovák, Spanyolország ellen), Kucka (szlovák, Spanyolország ellen)

Az idei kontinenstorna első gólja is öngól volt, a török Merih Demiral hozta össze az olaszok elleni nyitómeccsen, június 11-én Rómában.

A szerdán véget ért csoportkör további érdekessége, hogy jóval több gólt esett, mint a legutóbbi, 2016-os, franciaországi torna azonos szakaszában: idén 833 kísérletből 94 találat született, öt évvel ezelőtt 933 kapura lövésből 69 gólt rögzíthettek a statisztikusok.

Eddig az olaszok próbálkoztak a legtöbbször bevenni az ellenfelek kapuját, szám szerint 60-szor, szombati, nyolcaddöntős riválisuk, Ausztria mindössze 37-szer kísérelte meg ugyanezt.

A legkevesebbet Wales játékosai futottak az első három mérkőzésük során, átlagosan 98.6 kilométert, míg a legtöbbet a csehek, 115.3 kilométert, míg a magyar válogatott játékosai mutatták be a legtöbb szerelési kísérletet, összesen 62-t.

(MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik