Az európai elitnek is megmutatná tudását az északmacedón gyémánt: Elif Elmasz

VLADIMIR BULATOVICS (Ekipa)VLADIMIR BULATOVICS (Ekipa)
Vágólapra másolva!
2021.06.08. 22:00
null
Elif Elmasz neve is árulkodó... (Fotó: AFP)
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének tagjaként a Nemzeti Sport külföldi szakírók cikkeivel mutathatja be az Európa-bajnokságon részt vevő csapatok játékosait. A sorozat újabb részében Vladimir Bulatovics, az Ekipa szerzője mutatja be az északmacedón válogatott középpályását, Elif Elmaszt.

 

A 20. és a 21. század fordulóján Macedóniában új korszak kezdődött. A kis ország a Balkán szívében a történelem során számos külső érdek célpontjává vált, akkoriban pedig a koszovói háború is kiterjedt az északi területére. Az albánok és a macedónok közötti egyre feszültebb hangulatban szinte senki sem gondolt a futballra – és pont ekkor született meg az ország első „labdarúgógyémántja”, Elif Elmasz.

A főváros, Szkopje legveszélyesebb részében, Csair kerületében 1999. szeptember 24-én látta meg a napvilágot török család gyermekeként. Édesapjának, Dzsevatnak cukrászdája volt. Most, húsz évvel később Észak-Macedónia válogatottjának vezére, aki úgy egyesítette az országot, mint korábban semmi és senki más.

A kiszámíthatatlan évek alatt Elif a futball imádatával nevelkedett, ám mindig is abban a tudatban volt, hogy segíteni akar édesapjának az üzletben. Kevesen tudják, hogy hagyományos macedón süteményeket is tud készíteni. Ha nem futballista lett volna, akkor szinte biztos, hogy folytatja édesapja cukrászmesterségét – de a labdarúgás győzött.

Hétévesen kezdett futballozni a szomszéd faluban található Fenerbahcse Tefedzsuznál. Teljesen véletlen, hogy 11 évvel később a török Fenerbahcéhoz igazolt, amelynek köszönhetően aztán a legjobbak közé kerülhetett. Ehhez azonban szükség volt arra is, hogy Jovcse Dzsipunovnak, Észak-Macedónia egyik leghíresebb játékosának iskolájában megtanulja a labdarúgás alapjait.

Az északmacedón válogatott új szövetségi kapitánya, Igor Angelovszki korábban az FK Rabotnicski vezetőedzőjeként is dolgozott. Ő volt az, aki 12 esztendős korában szerződtette a fiatal Elmaszt. Három évvel később aztán a tehetséges futballista felkeltette a holland Heerenveen érdeklődését, egy előszerződést is megkötöttek, amely Elif 18. születésnapján vált volna érvényessé.

„Van egy különleges varázsa. Egy olyan hihetetlen energia, amivel mindenkit lenyűgözött már fiatalon. Fantasztikusan olvassa a játékot, nagyszerű gólpasszokat oszt ki és a befejezése is fenomenális” – nyilatkozta róla Angelovszki.

Új edzője kezei alatt felgyorsult a fejlődése, 16 évesen és hat naposan, 2015 szeptemberében bemutatkozhatott a Rabotnicski felnőt csapatában. Leírhatatlan idényt futott: 33 összecsapáson lépett pályára, hat gólt és hét asszisztot jegyzett. Elmasz tehetsége egyre nyilvánvalóbbá vált, minden megváltozott körötte, aminek köszönhetően a hollandiai szerződés sosem valósult meg.

Értékét tovább növelte, hogy bekerült az Európa-bajnokságra készülő U21-es északmacedón válogatott keretébe. Olyan tehetséges játékosokból épített kiváló gárdát az akkori szövetségi edző, Bobi Milevszki, mint Enisz Bardi, Boban Nikolov, Viszar Muszliu és Darko Velkovszki – akik mind fontos tagjai a 2020-as Európa-bajnokságra kijutó nemzeti együttesnek is. A 17 évesen U21-es válogatottba kerülő Elif a legfiatalabb volt társai közül, három mérkőzésen játszott: szerepelt a Spanyolország és a Portugália elleni vereségnél, valamint a Szerbia elleni 2–2-es döntetlennél is.

A futballistának nem volt könnyű a dolga: még mielőtt elhagyta Lengyelországot, a félholdasok szövetségi kapitánya, Fatih Terim megkérte, hogy válassza Törökországot a nemzetisége okán. Elif azonban figyelmen kívül hagyta a szakember kérését. Magabiztos volt a tekintetben, hogy Angelovszki meg fogja hívni a spanyolok elleni világbajnoki selejtező mérkőzésre az északmacedón felnőttek közé.

Elif Elmasz (jobbra) Ancelotti miatt választotta a Napolit (Fotó: AFP)
Elif Elmasz (jobbra) Ancelotti miatt választotta a Napolit (Fotó: AFP)

A török megkeresés mellett olyan csapatok vették fel vele a kapcsolatot a lengyelországi U21-es Eb után, mint a Manchester City, a Borussia Dortmund vagy a Fenerbahce. Utóbbi aztán meg is nyerte a versenyt, és 300 ezer euróért cserébe szerződtette őt a Rabotnicskitől. Az átigazolásban Pero Antics kosárlabdázó is segített a fiatalnak, aki ekkoriban a Fenerben játszott. A felek ötéves szerződést kötöttek, az isztambuli együttes pedig azért is örült, mert Elmasz a nyelvükön gyémántot jelent.

Két évvel később Carlo Ancelotti személyesen kereste meg Elifet, aki nem gondolkodott, csupán annyit mondott: „A Napoliba fogok igazolni!” Akkoriban az olasz klub mellett a Tottenham és a Manchester City ajánlata állt a futballista előtt, akinek ügynöke, Nikola Gjoszevszki segített. „Már az utolsó megbeszélésen voltunk a Fenerbahcénál, és közösen próbáltuk meghozni a döntést, hogy melyik szerződést írjuk alá. Ezután váratlanul kaptunk egy hívást Carlo Ancelottitól, aki közvetlenül Eliffel akart beszélni. A beszélgetést követően egyértelműen kijelentette, hogy a nápolyiaknál folytatja” – mondta az ügynök.

A dél-olasz klub 16 millió eurót fizetett Elmaszért a Fenerbahcénak, a felek 1.3 milliós fizetésben állapodtak meg. A többi azóta történelem. A pótselejtezőknek köszönhetően Észak-Macedónia kijutott az idei Európa-bajnokságra – az ország most először vehet részt nagy világversenyen. Elmasz mindeközben a válogatott alappillére lett.

Március végén a középpályás karrierje talán legfontosabb gólját szerezte meg. Észak-Macedónia Németországgal vívott világbajnoki selejtezőt, amit végül szenzációs módon 2–1-re megnyert Duisburgban. Elmasz volt az, aki a 84. percben megszerezte a mindent eldöntő találatot. „Fantasztikus volt betalálni Németországnak és megnyerni ezt a meccset. Ez nagy motiváció számunkra az Európa-bajnokságra” – mondta a futballista.

Észak-Macedóniában mindenki azt reméli, hogy a 21 éves Elmasz olyan magasságokba juthat majd, mint Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi. Ezen a nyáron nagyszerű lehetősége van arra, hogy – Észak-Macedóniával együtt – megmutassa a tudását az európai elitnek, Hollandia, Ukrajna és Ausztria ellen a C-csoportban. Jöjjön csak a nyár, és ezek az országok rögtön többet fognak tudni az északmacedónok gyémántjáról!

Fordította: Szabó Róbert

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik