Összefoglaló, NFL 2014 Week 2

Vágólapra másolva!
2014.09.17. 23:09
Tanulságos játékhéten vagyunk túl, a legfőbb tanulság pedig talán az, hogy az amerikai fociban semmi sem az, mint aminek látszik… Az idény...

Tanulságos játékhéten vagyunk túl, a legfőbb tanulság pedig talán az, hogy az amerikai fociban semmi sem az, mint aminek látszik… Tanulságos játékhéten vagyunk túl, a legfőbb tanulság pedig talán az, hogy az amerikai fociban semmi sem az, mint aminek látszik…

Az idény második fordulója rengeteg sérüléssel, továbbá néhány vaskos meglepetéssel is szolgált.

Vegyük hát sorban a tizenhat mérkőzést, amelyekből önkényesen kiemeltem nyolcat, hogy a pályán történteket alaposabban elemezzem, a többi meccsről pedig rövid, egysoros, mondhatni távirati összefoglalót adok.

Saints @ Browns 24-26

Mindkét csapat épphogy vereséggel kezdte az idényt és valljuk be, kevesen számítottak a Browns sikerére. De minek is köszönhető a győzelmük? Hát elsőnek a védelem QB Drew Brees elleni sikeres fellépésének, a passzguru az első félidő végéig – a kiválóan zárt passzsávok, az éles pass rush, két sack és egy visszahordott interception mellett– mindössze 23 yardot volt képes dobálni. A Szenteket végül is TE Jimmy Graham hozta vissza a meccsbe, ugyanis a második félidőben 10 elkapással 118 yardot rajzolt a neve mellé, nem mellesleg két TD-t is csináld az elit CB Joe Haden mellett. Nopersze a párharc megnyeréséhez az atletikus termete és robbanékonysága is fölöttébb szükséges volt. A Browns irányítója, QB Brian Hoyer láthatóan megszenvedte WR Josh Gordon és TE Jordan Cameron hiányát. A rövidpasszos játékot erőltette, de a mérkőzés végén „elkövetett” 85 yardos game winning drive-val (és persze K Billy Cundiff mezőnygóljával) leszedte a Szentek feje fölül a glóriát.

Bears @ 49ers 28-20

Igazi meglepetés, blama a stadionavatón, avagy a hogyan termeljünk labdaeladásokat. Bizony QB Colin Kaepernick nem sokszor emlegeti majd az unokájának ezt a mérkőzést, ahol a Macik, egy utolsó negyedes „ámokfutással” és QB Jay Cutler négy TD passzával (ebből 3 TD WR Brandon Marshall érdeme) a maguk javára fordították a mérkőzést. Az első félidő után – a Bears támadójátékát figyelve – mindenki biztos lehetett az Aranyásók győzelmében, a védelem érdeme mindössze annyi volt, hogy sikerült 100 yard alatt tartani RB Frank Gore futójátékát (igaz, a Maciknál RB Matt Forte ezt is alulmúlta), egyben Kaepernicket passzjátékra kényszeríteni. A végére érve négy elvesztett labdával (1 fumble és 3 interception) örvendeztette meg az ellenfelet (CB Kyle Fuller „csak” két labdáját halászta le a levegőből) az irányító, így kérdés sem lehetett, hogy támadójáték hiányában is behúzza a meccset a Bears. Az viszont elgondolkodtató, hogy a Dallas elleni elmúlt heti 49ers győzelem, QB Tony Romo kovboj főnök „érdeme”, vagy sem.

Jets @ Packers 24-31

Ezt a meccset WR Jordy Nelson „húzta be” a Sajtfejűeknek, lévén 209 yardot termelt 16 elkapásból és 1 TD elkapása is volt. Megvan a „kémia” közte és QB Aaron Rodgers közt, sokat tehetnek még egymásért és a csapatért, a baj mindössze annyi, hogy egy célpont nem célpont. Az első félidőben 18 pontos előnnyel is állt a Jets, mégis megvoltak azok a momentumok (QB Geno Smith interception), Rodgers 3 TD passza, valamint a negyedik negyedben egy félresikerült időkérés a vendégektől, miközben egy 37 yardos TD-től és az egyenlítéstől fosztották meg a csapatot. A new york-i csapat fejben sem bírta a hazaiak felzárkózását, ugyanis DE Muhammad Wilkerson bokszgálát rendezett, amelynek eredménye az lett, hogy idejekorán mehetett zuhanyozni az öltözőbe. Két perccel ezután következett Jordy Nelson hatpontosa, ami aztán végleg lehúzta a rolót a Jets játékosok előtt.

Lions @ Panthers 7-24

A macskák harcában a párducok kerekedtek fölül. Sokan szorosabb, hacsak nem fordított eredményt vártak, ugyanis – valljuk be őszintén – a QB Cam Newton támadóegységét az elkapók távozása után igencsak lesajnálták. Aztán a múlt hét – csereirányítóval – ledarálták a Buccaneers-t, most pedig SuperCam láthatóan semmit se vesztve dinamikájából 1 TD-vel és 281 passzolt yarddal zárta a napot. A Panthers ezzel bizonyította, hogy továbbra is playoff esélyes. Ezt pedig köszönheti a D#-nek, ami valóban gyengült DE Greg Hardy kiesésével (igaz, így is 3 labdaszerzést produkáltak!), de leírni balgaság lenne. A vendég Oroszlánok kissé sematikus Stafford-Megatron játéka könnyen kiismerhető, talán éppen ezért nem sikerült egy pontot sem felpakolniuk a táblára az első félidőben és az 1 TD nagyon szerény teljesítmény az nyitóhéten szerzett 36 pont ellenében.

Patriots @ Vikings 30-7

A Vikingek csak egy negyedre voltak jók, aztán valószínűleg eszükbe jutott, hogy RB Adrian Peterson nincs köztük… QB Tom Brady – az előző heti „befürdés” után – magabiztosan hozta a meccset, ő ugyanis „két vereséggel még sohasem kezdett szezont” (Faragó Richard). Való igaz, Brady segítséget is kapott, ugyanis a védelem és a special team, valamint a futójáték erőltetése igencsak megpörgette az órát. QB Matt Cassel időhiányban rosszabb, mint ha van ideje. Példának okáért most négy interception „szárad a lelkén” és remélem QB Teddy Bridgewater a következő meccsen már feledteti a Cassel okozta rémálmot. A Vikingek futójátéka értékelhetetlen Peterson nélkül a passzjátékuk eredménye föntebb olvasható. Első heti győzelem ide, futójáték hiánya oda, Mike Zimmer vezetőedzőnek lesz még dolga a franchise felépítésével. Érdekesség még, hogy Brady mindössze 149 yardot passzolt és a Patriots 15 szabálytalanságból 163 yard büntetést szedett össze.

Seahawks @ Chargers 21-30

Következzék hát az újabb meglepetés, a Halászsólymok megfáztak a San Diegói forróságban. Az első meccsén éppen csak vereséget szenvedő kaliforniai csapat jól feltöltődött a Super Bowl címvédője ellen. Elszörnyülködve láttam, hogy 42 percig birtokolták a labdát, a bajnoknak csak 18 perc jutott. A QB Philip Rivers és TE Antonio Gates duó offenzívája 7 elkapásból 96 yardot és 1 TD-t eredményezett. Rivers 3 TD passzt adott és 3 mezőnygólt rúgott K Nick Novak, ezzel szemben QB Russell Wilson 2 TD passza mellé „csak” Percy Harvin futott egy TD-t, nomeg egy elvesztett labda (fumble) is szárad a lelkén. K Steven Hauschka nem rúghatott, ebből kialakult a különbség. A Chargers most valóban kihasználta a hazai pálya előnyét, a forróságot, a rengeteg támadó játékidőt és ami még szembetűnő, hogy Rivers – ellentétben Aaron Rodgers-szel – nem ijedt meg CB Richard Sherman-től, az első passzait a mérkőzésen felé hajigálta és tette ezt majd’ 60 yardnyi sikerrel. A Seahawks futójátéka értékelhetetlen volt, a védelem pedig több mistackle hibát vétett. Mindkét franchise helyén kell értékelje ezt az összecsapást.

Falcons @ Bengals 10-24

Egyik héten hopp, másik héten kopp. QB Matt Ryan az idény nyitómeccsén mindent sikerrel végigcsinált, ezen a héten viszont ha nem is mindent, de sokat elrontott (1 TD, 3 interception). Az első negyed kiegyensúlyozottsága után Bengals védelme és QB Andy Dalton úgy döntött, hogy a sérülések (WR A.J. Green, OLB Vontaze Burfict, TE Tyler Eifert, WR Marvin Jones, G Kevin Zeitler) ellenére gyorsan „kivégzi” a Sólymokat. És lőn… Dalton WR Mohamed Sanu-t válaszotta TD célpontul, a két futó (RB Jeremy Hill és RB Giovani Bernard) pedig egyaránt az endzone-t választotta végállomásul és az utolsó negyedet már könnyen kibírták pont nélkül és egy kapott TD-vel (WR Julio Jones). Ez volt az a meccs, ami meglepetéssel szolgálhatott volna, aztán bejött a papírforma. A Bengals elindult a playoff felé, a Falcons még útkeresésben vagy talán már újratervezésben van…

Eagles @ Colts 30-27

A Monday Night Football régi sajátossága, hogy bőven tartogat meglepetéseket. Minden csapat különös figyelemmel készül rá, lévén benne lesznek a TV-ben. A házigazda Colts vereséggel, a Philly győzelemmel nyitotta a szezont, így QB Andrew Luck otthon kellett bizonyítsa a franchise rájátszásba jutási képességét. A mérkőzés döntő részében vezetett is Chuck Pagano gárdája, a végén azonban – Luck 3 TD-jét és 1 INT-jét követően – elhagyta őket a szerencse. QB Nick Foles game winning drive-jának köszönhetően a Sasok felülkerekedtek a hátrányból, a győztes mezőnygól szerzője egy újonc, bizonyos K Cody Parkey, aki a meccs első félidejében kihagyott egy FG lehetőséget, mégsem remegett meg a lába a végén. Chip Kelly csapata RB LeSean McCoy és RB Darren Sproles futójátékának (továbbá Sproles döbbenetes 152 yardnyi elkapásainak), illetőleg Foles valamint TE Zach Ertz 86 yardnyi passzjátékának köszönheti győzelmét. A Colts futói közül RB Trent Richardson fumble-ja hagyott kívánni valót maga után, emellett azonban személyes kedvencem, RB Ahmad Bradshaw két elkapott TD-vel vétette magát észre. Nagy csata volt, reméljük, hogy hasonló MNF összecsapásokban lesz részünk a továbbiakban is.

További eredmények:

Rams @ Buccaneers 19-17, Chiefs @ Broncos 17-24, Texans @ Raiders 30-14, Steelers @ Ravens 6-26, Dolphins @ Bills 10-29, Cardinals @ Giants 25-14, Cowboys @ Titans 26-10, Jaguars @ Redskins 10-41

És legvégül álljon itt a sérültek hada: A.J. Green (Bengals), Vernon Davis (49ers), Chris Conte (Bears), Eric Decker (Jets), Vontaze Burfict (Bengals), Robert Griffin III (Redskins), Shaun Hill (Rams), Gerald McCoy (Bucs), Charles Tillman (Bears), Jason McCourty (Titans), Jamaal Charles (Chiefs), Justin Gilbert (Browns), Ryan Matthews (Chargers), Tavon Austin (Rams), Steve McLendon (Steelers), Jon Beason (Giants), Eric Berry (Chiefs), Knowshon Moreno (Dolphins)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik