Izrael: szurkolói miatt eltiltották az Ekl-indulástól a Beitart

Vágólapra másolva!
2023.06.05. 21:50
null
A háló is kétszer megégett (Fotó: jpost.com)
Példátlan szigorral csapott le a Beitar Jeruzsálem csapatára szurkolói miatt az Izraeli Labdarúgó-szövetség, amiért a drukkerek a Maccabi Netanya elleni Izraeli Kupa-döntőn a mérkőzés előtt, alatt és után több mint tíz alkalommal dobáltak a pályára pirotechnikai eszközöket, öngyújtókat és műanyag palackokat. A fegyelmi tárgyaláson – fő büntetésként – úgy döntöttek, hogy a jeruzsálemi klub nem indulhat a következő idényben az Európa-konferencialigában.

 

Nem lehet azt mondani, hogy zökkenőmentesen lezajlott volna az Izraeli Kupa május 23-i döntője a Beitar Jeruzsálem és a Maccabi Netanya között: a Beitar szurkolói már a meccs kezdése előtt is hatalmas pirotechnikai bemutatót tartottak, a kezdő sípszó után pedig bedobálták a pályára az égő görögtüzeket, amelyek miatt a szurkolók előtti kapun lévő háló megégett. A hálót javítani kellett, és a füst eloszlását is meg kellett várni, végül 6 perc után folytatódhatott a mérkőzés. A találkozó 7. percében aztán újabb fáklyák landoltak a gyepen, újabb négy perc szünet következett, míg a füst eloszlott. A 31. percben megint jöttek a görögtüzek, megint megégett a kapun a háló, ismét javítani kellett, újabb négy perc kényszerszünet.

A Beitar első gólja után újabb pirotechnikai eszköz landolt a pályán, ráadásul egy Beitar-drukker berohant a pályára, s a játékosokkal ünnepelte a gólt. A második félidőben folytatódott a ramazuri: az 57. percben öngyújtók repültek a pályára, egy perccel később ismét, ezúttal műanyag palackokkal, poharakkal együtt. A 71. percben a Beitar szurkolói fejbe dobták a Maccabi játékosát, Patrick Twumassit. A 76. percben a Beitar második gólja után megint a pályára rohant gólörömködni egy Beitar-drukker.

A 82. percben egy pohár landolt a füvön a jeruzsálemi szurkolóktól. A 96. percben a Beitar harmadik góljánál három-négy jeruzsálemi drukker tört be a pályára ünnepelni. A lefújás után ismét görögtüzek gyúltak a Beitar-hívek szektorában, s közülük sokan ekkor már a pályán ünnepelték a kupagyőztest. Emiatt a díjátadás közel negyven percet késett.

A mérkőzést egyébként 3–0-ra nyerte meg a Beitar.

A döntő után két héttel megtartott fegyelmi ülésen a bizottság úgy döntött, hogy szurkolói botrányos viselkedése miatt a jeruzsálemi klub nem vehet részt az Európa-konferencialiga 2023–2024-es kiírásában, hiába harcolta ki a lehetőséget erre a kupa megnyerésével. Mellékbüntetésként 70 000 izraeli sékel pénzbüntetéssel is sújtotta az egyletet. Másfél évre felfüggesztve is kapott két büntetést a Beitar: ha 2025 januárjáig bármilyen szurkolói rendbontást hajtanak végre a klub szurkolói, akkor kizárják a kupasorozatból, továbbá a következő másfél évben minden egyes szurkolói rendbontás automatikusan három bajnoki pont levonást jelent.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Beitar helyén melyik csapat indulhat az Ekl második selejtezőkörében.

Nem bírtak magukkal... (Fotó: jpost.com)
Nem bírtak magukkal... (Fotó: jpost.com)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik