Gera negyedszázados magyar átkot törhet meg

Vágólapra másolva!
2010.04.29. 13:58
null
Gera (jobbra) 1986 óta az első magyar lehet európai kupadöntőben (Fotó: Action Images)
Címkék
Ha a Fulham túljut a Hamburgon az Európa-liga elődöntőjének csütörtöki visszavágójában – az első mérkőzés 0–0-ra végződött –, a londoniakat erősítő Gera Zoltán negyedszázados átkot törhet meg: a Videoton 1985-ös UEFA-kupadöntője óta csak az 1986-os BEK-döntőben szereplő, marosvásárhelyi Bölöni László (Steaua Bucuresti) és az ugyanabban az idényben KEK-döntőt játszó kárpátaljai Rácz László (Dinamo Kijev) lépett pályára magyarként európai kupafináléban. Az Atlético Madrid Sergio Agüeróval kiegészülve, egygólos előnyből vág neki a Liverpool elleni párharc második felvonásának.

Ha Gera Zoltán csapata, a Fulham csütörtök este sikerrel veszi a Hamburg elleni Európa-liga-visszavágót, és a 0–0-s első mérkőzés után hazai pályán legyűri a németeket, a magyar középpályás valószínűleg pályára lép a május 12-i – hamburgi – döntőben. De ki volt az utolsó magyar, aki személyesen tapasztalta valamelyik európai csúcs közelségét?

Ha szigorú értelemben véve magyarországi labdarúgókat keresünk, vissza kell mennünk egészen 1985-ig, amikor a Videoton UEFA-kupa-döntőt játszott (és veszített el) a Real Madriddal szemben. Ha viszont a kört kiterjesztjük a magyar nemzetiségűekre, az 1986-ban a Steaua–Barcelona BEK-döntőn a románoknál szereplő – marosvásárhelyi születésű – Bölöni Lászlót és az öt nappal korábban a Dinamo Kijev–Atlético Madrid KEK-döntőn az ukránoknál bevetett – fancsikai, kárpátaljai származású – Rácz Lászlót tekinthetjük az utolsó fecskének.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg az Európa-ligát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Különleges, szavakban nehezen leírható érzés európai kupadöntőt játszani – mondta lapunknak a 49-szeres szovjet válogatott exfutballista, aki 1993-as visszavonulása óta rövid ideig Varga Zoltán segédedzője volt a Ferencvárosnál, legutóbb pedig Szabó József jobbkezeként dolgozott a Dinamo Kijevnél, és éppen ezekben a napokban tárgyal ukrán és más posztszovjet csapatokkal esetleges edzői viszszatéréséről. – Gera Zoltánnak most ez sikerülhet, és nemcsak részese lehet az élménynek, de a Fulham meghatározó tagjaként alakítója is."

„Pályafutása legerősebb idényét futja, ennél jobb már nemigen lehet. A londoni együttesről nem voltam túl jó véleménnyel, miután láttam játszani a Sahtar ellen a legjobb tizenhat közé jutásért. Az ukránok igencsak elkeseredtek, mert arra számítottak, hogy különösebb gond nélkül túljutnak a Fulhamen. Meg is értettem csalódottságukat, hiszen nem sokat mutattak az angolok. Azóta azonban fokról fokra előrébb léptek, és bizonyították erejüket. A Hamburg ellen mégis elképesztően nehéz dolguk lesz, már csak azért is, mert a németek mindenképpen szeretnének ott lenni a hazai, hamburgi döntőben."

Az elődöntő másik visszavágóján a Liverpool egygólos hátrányból vág neki az Atlético Madrid elleni mérkőzésnek az Anfielden. Quique Sánchez Flores, a madridiak vezetőedzője úgy véli, ha nem tudják teljesíteni a mai „tesztet", nem is érdemlik meg, hogy a döntőbe kerüljenek.

„Nem aggódom, de bízom benne, hogy a csapat az egész meccsen képes lesz összpontosítani és a legmagasabb hőfokon égni. Sok mindent az első meccshez hasonlóan kell tennünk, de kicsit többet kell nyújtanunk, hogy továbbjussunk. Csak az a csapat érdemli meg a döntőbe jutást, amelyik képes megfelelni egy olyan tesztnek, mint a csütörtök esti" – mondta Quique Sánchez Flores.

Az Atlético Madridban ezúttal már pályára léphet a csapat argentin támadója, Sergio Agüero, aki az első meccset eltiltás miatt hagyta ki. A Liverpool menedzsere, Rafa Benítez tart is az ellenfél támadópárosától.

„Tudjuk, hogy nagyon veszélyesek a kontratámadásaik, és Agüero, valamint Forlán kiváló a kapu előtt. Kemény feladat vár ránk. Tavaly már játszottunk velük a BL-ben, és megvertek minket felkészülési meccsen. Készek vagyunk több gólt szerezni" – mondta Benítez, aki nem volt hajlandó esetleges Juventusba szerződéséről beszélni.

A 21.05 órakor kezdődő mindkét találkozóról élő, szöveges tudósítással jelentkezünk.

 

EURÓPA-LIGA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
FULHAM (angol)–HAMBURG (német)
FULHAM: Schwarzer – Baird, Hughes, Smalling, Konchesky – Duff, Etuhu, Murphy, Davies – Zamora, Gera
HAMBURG: Rost – Demel, Boateng, Mathijsen, Aogo – Pitroipa, Jarolím, Tesche, Zé Roberto – Guerrero, Van Nistelrooy
 
LIVERPOOL (angol)–ATLÉTICO MADRID (spanyol)
LIVERPOOL: Reina – Johnson, Carragher, Kirjakosz, Agger – Babel, Lucas Leiva, Gerrard, Mascherano, Benajun – Kuyt
ATLÉTICO: De Gea – Ujfalusi, Perea, Dominguez, Antonio López – Reyes, Paulo Assuncao, Raúl García, Simao Sabrosa – Forlán, Agüero

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik