MTI 2020.06.05 18:48 Frissítve: 2020.06.05 19:37

Vívás: újra közösen edz a magyar női tőrválogatott

A női tőrválogatott, amely kevéssel az előtt harcolta ki az olimpiai kvótát, hogy a koronavírus-járvány miatt leállt a hazai és nemzetközi sportélet, a héten kezdte újra a közös edzéseket és a hónap közepétől Tatán készül tovább.

Kreiss Fanni örül, hogy újra edzésbe állhattak (Fotó: Földi Imre)

„Formában tartó, részben alapozó edzőtábort fogunk tartani” – mondta az M1 aktuális csatornának Feczer Viktor szakági vezetőedző, aki az első benyomások alapján kijelentette: „abszolút nincs formahanyatlás”.

A tréner emlékeztetett rá, hogy az elmúlt két és fél hónapban napi lebontásban kapták az edzéstervet a válogatott tagjai, így fizikailag rendben vannak, emellett kedvező is a helyzetük, mert a leállás előtt sikerült kiharcolniuk a tokiói részvételt.

Kreiss Fanni, a hazai ranglista éllovasa úgy fogalmazott, hogy bár szinte napi kapcsolatban voltak, nagyon jó újra találkozni.

„Úgy érzem magam, mint egy kiscsikó, akit kiengedtek és most rohangászhat” – tette hozzá.

Szerinte ahhoz, hogy a korábbi szintre visszakerüljenek vívásban, legalább három hónap kell, és a versenyzést is majd újra meg kell szokniuk, ugyanakkor még semmi konkrétat nem tudnak az idei programról. Arról is beszélt, hogy az olimpia elhalasztását a csapattársakkal együtt sikerült jól lezárniuk magukban.

„Most reménykedünk, hogy 2021-ben lesz olimpia, mert én kicsit tartok tőle, hogy ez még nem száz százalék” – folytatta.

A magyar tőrválogatott Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállításban harcolta ki február végén, a szakág utolsó kvalifikációs versenyén a tokiói kvótát, és az idény korábbi szakaszában is ebben az összeállításban szerepelt. A válogatási elvek szerint ugyanakkor csak a hazai ranglistaelső helye biztos a csapatban, a többi helyről a szakágvezető javaslatára az elnökség dönt. A világbajnoki ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok Mohamed Aida időközben jelezte, nem tett le arról, hogy – a magyar sportolók közül elsőként – hetedik olimpiáján is elindulhasson, s május elején úgy nyilatkozott, nem szereti a bizonytalanságot és sorsát más döntésétől függővé tenni, ezért szeretne a hazai ranglistán első lenni.

Az erre vonatkozó kérdésre Kreiss Fanni úgy reagált: nem gondolja, hogy rá veszélyes lenne. Emlékeztetett arra, hogy a csapatversenyeken rendszerint ő volt a befejező ember és egy kicsit rá is épült a csapat.

„Úgy gondolom, hogy nem kell félnem semmitől, de a többi lánynak sem, mert ez nagyon erős csapat, amely egyértelműen kivívta magának a kvalifikációt” – mondta, hozzátéve: szerinte ennek a csapatnak lenne érdemes kimenni az olimpiára, mert ez a legerősebb.

Feczer Viktor annyit jegyzett meg, hogy a hazai válogatás még nem zárult le, van még egy itthoni verseny, illetve egy világkupa, és azután lesz csapathirdetés.

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.