PIRCS ANIKÓ 2020.06.11 08:51 Frissítve: 2020.06.11 09:00

Vívás: újra kontroll alatt – dudáló tehén női tőrözőink edzésén

Az alapfelszerelésen kívül egy dudáló tehén is szerepet kapott a női tőrválogatott keretedzésén – mosolyból és elszántságból sincs hiány az olimpiai kvótás szakágnál.

Kreiss Fanni (hátul) örül a minőségi munkának, és annak is, hogy van, aki kijavítja a hibákat (Fotó: Földi Imre)
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

Maszk, kesztyű és másfél méter távolság – az elmúlt hónapok közbeszédének leggyakrabban használt kifejezései a poéngyárosokat is megihlették, több sportoló is megosztotta a világhálón keringő szellemes megjegyzést, mely szerint a vívás a legbiztonságosabb sport, hiszen tartozéka mindhárom említett védőeszköz.

VÉLEMÉNYEK

LUPKOVICS Dóra, a tőrválogatott tagja: „Miután közbejött az öthetes alapfelkészítés a honvédségnél, Kondricz Katával együtt továbbra is magunk végezzük az edzéseket. Gyakran járok konditerembe, a jövő héttől szeretnék iskolázni is. Az olimpiával kapcsolatos hírek először sokkoltak, azt hittem, a sikerrel megvívott kvalifikációval minden nehézséget letudtunk. Lassan megtanuljuk, hogy ne lepődjünk meg, bármilyen fordulat is következik be. Az első negatív gondolatok után a közös beszélgetéseket rendre pozitívan zártuk, és most már előretekintünk. Fiatal csapat a miénk, a halasztás az előnyünkre válhat. Jól jön nekünk minden pluszverseny, amit még az olimpiáig rendeznek.”

KONDRICZ Kata, a tőrválogatott tagja: „Ott voltam az első közös edzésen, nagyon jó volt újra találkozni a lányokkal, újult lendülettel vágtunk bele a munkába. Elég keményen bekezdtünk, noha a megszokottól eltérő feladatokat végeztünk, elfáradtam. Még egy kis izomlázam is lett végül, ami vívóedzés után nem szokott... Amikor kiderült, hogy nem lesz olimpia, nagyon csalódottak voltunk, de túltettük magunkat rajta. Bízom benne, hogy jövőre valóban megrendezik a tokiói játékokat.”

Humorból a női tőrválogatott integrált – ép és kerekesszékes vívók együttes – szerdai keretedzésén sem volt hiány, ami érthető: a sportlétesítmények kényszerű bezárása előtt két héttel Kazanyban olimpiai kvótát szerző csapat tagjai és a válogatott többi versenyzője alig várta, hogy a karanténból kiszabadulva újra együtt dolgozhasson a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.

„Valamivel mindig sokkolni kell a lányokat: ez most a fogócskához lesz” – avatott be Ramocsa Gábor, a válogatott fizikai edzője, aki kezében egy fura hangot adó foltos gumitehenet szorongatott, amellyel egymást kellett megérinteniük a versenyzőknek a játékos bemelegítés során. A vívók vették a lapot, korosztálytól függetlenül önfeledt mosollyal kergetőztek, kezükben a dudáló tehénnel.

„Tatán a kondiedzés után nem ilyen arcot vágnak – jegyezte meg mosolyogva Feczer Viktor, a női tőrválogatott vezetőedzője. – Ha lehet ilyet mondani, jót tett a lányoknak a kényszerszünet, mert extra fizikai és pszichés terhelést kaptak több mint egy éven át, most szinte kicserélődtek. Kiváló fizikai állapotban tértek vissza Ramocsa Gábor edzésterveinek köszönhetően, amelyek alapján az önkéntes karantén ideje alatt egyénileg dolgoztak.”

A kvótát megnyerő kvartettből ezúttal csak a csapat pillére, Kreiss Fanni fogócskázott a pástok között, a honvédos Lupkovics Dóra és Kondricz Kata öthetes katonai alapkiképzésben vesz részt, és Pásztor Flóra (Törekvés SE) is igazoltan volt távol.

Miközben Kiss Tibor edző színre lépett és lábmunkát vezényelt, befutott a Magyar Vívószövetség két vezetője, Tamás Henriette főtitkár és Boczkó Gábor sportigazgató is.  

FOLYTATÁS A „KANÁRI-SZIGETEKEN”

Krajnyák Zsuzsanna sok mindent megélt már a pályafutása során, az eddig öt paralimpián tizenegy érmet nyerő, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó – immár – mosolyogva idézte fel a pást mellett az elmúlt hónapok történéseit.

„Két hétbe telt, mire rendeztem a gondolataimat a játékok elhalasztása után: nagyon megviseltek a történtek, csúcsszuper formában voltam, ami repített előre, és már láttam a célt – mondta az UTE 41 éves sportolója. – Pluszerőt adott, hogy Kazanyban élőben szurkolhattam ki a lányok kvótaszerzését, végre ők is átélhették, amiről annyit meséltem nekik, hogy milyen kijutni az olimpiára – én nem teszek különbséget olimpia és paralimpia között. A karanténidőszak alatt olyat tettem, amit sosem: beengedtem a vívást a házamba, ahonnan egyébként tudatosan távol tartom. Berendeztem a lakást sporteszközökkel, és együtt tréningeztem a kislányommal, majd az enyhítések után a fizikai edzőmmel szabadtéren folytattam a felkészülést. Amikor először bejöhettünk a Gerevich-csarnokba, olyan érzésekkel léptem be, mintha egy horvátországi nyaralásra érkeztem volna – a jövő héten Tatán edzőtáborozunk, amit úgy élek meg, mintha a Kanári-szigetekre mennénk!”

„Jó újra látni őket munka közben – mondta a főtitkár, hozzátéve: a folytatást illetően sok még a kérdőjel. – A nemzetközi szövetség állásfoglalására várunk, mihelyst meglesz a nemzetközi versenynaptár, a hazait is újratervezhetjük. Sok tervünk van, ha a körülmények engedik, szeretnénk például a szomszédos országokkal összefogva felkészítő versenyeket szervezni.”

Az edzés folytatásában kulcsszerephez jutottak a kesztyűk, maszkok (sisakok) és a távolságtartás is: a tőrözők beöltöztek, mert következett a konvenciózás, azaz a vívótechnikák gyakorlása.

„Folyamatos mozgás, egyenes kitörés!” – vette át az irányítást Feczer Viktor, akitől megtudtuk, amíg nem tudják, mikorra kell készen állniuk, a vívók fizikai állapotának szinten tartására és a taktikai elemek begyakorlására helyezik a hangsúlyt az edzésmunkában.

Közben Kreiss Fanni csillantotta meg sokoldalúságát, egyik pillanatban teniszlabdával gyakorolva mutatta be páratlan reflexeit, majd kerekesszékbe ült, hogy a szakág világklasszisa, Krajnyák Zsuzsanna munkáját segítse.

„Alig vártuk már, hogy együtt dolgozzunk, mert noha a fizikai edzésekben nem volt leállás, ilyen minőségű munkát, mint a keretedzésen, nem tudtunk végezni – mondta Kreiss az utolsó feladat, a szúrópárnás gyakorlást megelőző pihenőidőben. – Itt azonnal javítják a hibát az edzők, ami nagyon hasznos.”

Mohamed Aidának (középen) Kiss Tibor adta a soron következő feladatot

Az UTE tőrözője már mosolyogva tud beszélni az elmúlt időszakról is, pedig: „Kiborultam az olimpia elhalasztása miatt, két hétig senkivel sem beszéltem. Az igazat megvallva én szeretek minden opcióra felkészülni, így nem vagyok még teljesen nyugodt. Akkor hiszem el, hogy lesz olimpia, ha ott leszünk Tokióban. Már azt se bánnám, ha azt mondanák, itt a csarnokban vívjuk az olimpiát, csak legyen egy pást, amelyen megmutathatjuk, miért küzdöttünk egész életünkben, és bizonyíthatjuk, hogy ott a helyünk.”

Az UTE világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok tőrözője, Mohamed Aida is bizonyította, semmit sem veszített a lendületéből.

„Szerdán volt az utolsó tanítási nap, amit én jobban vártam, mint a nagyobbik, iskolás lányom... – vallja be a kétgyermekes anyuka. – Kettős érzésekkel zártam le a karanténidőszakot. Jó volt a megszokottnál többet együtt lenni a gyermekeimmel és kiszakadni kicsit a mókuskerékből, ugyanakkor hiányzott az irányított feladatvégzés. Boldog vagyok, hogy végre van kontroll, és újra megmondja valaki, hogy jó-e az, amit csinálok.”

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.