PIRCS ANIKÓ 2020.07.17 07:00 Frissítve: 2020.07.17 09:14

Vívás: Az értékek mentése a fő feladat – Csampa Zsolt

A vívószövetség elnöke optimistán várja a tisztújító közgyűlést. Az előző két ciklus jelentős eredményének tartja, hogy csapatszemléletet sikerült megvalósítani, és a kiszámíthatóságra, biztonságra építve folytatná a munkát.

Csampa Zsolt szerint újraválasztása esetén mindenekelőtt a koronavírus-járvány okozta válságot kell menedzselni (Fotó: Micheller Szilvia)
– A fontos versenyek előtt rendre leírja és a megméretés végéig elzárva őrzi a remélt eredményt. Elkészült a boríték?
– Ezúttal nem készült, de bízom benne, hogy nyerni fogunk a csapattal – mert mi csapatban gondolkodunk – mondta a Nemzeti Sportnak Csampa Zsolt, a Magyar Vívószövetség elnöke, aki a tagszervezetek egyik jelölje az elnöki posztra. – Bizakodásra adnak okot a visszajelzések, amelyeket az elmúlt időszakban a hazai és a nemzetközi vívótársadalom tagjaitól kaptam, miként alapozhatunk az elmúlt két ciklus teljesítményére, eredményeire is.

 Tizenöt jelölt tizenegy helyre
Nagy Tímea is az alelnökjelöltek között (Fotó: Tumbász Hédi)
A Magyar Vívószövetség tisztújító közgyűlését szombaton 11 órakor rendezik a Gerevich
Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Miként lapunk korábban megírta, a négy alelnöki tisztségre Kamuti Jenő, Nagy Tímea, Somlai Béla és Török Ottó pályázik. Az elnöki és az alelnöki tisztségek egyben elnökségi tagsággal is párosulnak, emellett további tizenegy elnökségi tagot választ a közgyűlés. E listára is jelölés útján lehetett felkerülni, összesen tizenöt név szerepel a szavazólistán.
– Kihívója, a kétszeres olimpiai bajnok kardvívóból lett sportvezető Szabó Bence azzal érvel, hogy a Magyar Vívószövetség elnökének a vívásból jövő embernek kell lennie. Az elmúlt nyolc évben érte hátrány abból adódóan, hogy nem a sportágból érkezett?
– Soha nem éreztem ilyesmit, és nem is fogok, mert az elnöknek nem a lábmunkát kell levezényelnie a teremben. A feladata az, hogy csapatban tudjon gondolkodni, és megtalálja maga mellé a kellő alázattal és hozzáértéssel rendelkező szakembereket, akikkel együtt sikerre viheti a magyar vívást, és eredményesen működtetheti a vívószövetséget. Az elnöknek nem a páston, hanem a pást mellett és a fehér asztalnál kell eredményeket felmutatnia, amelyekkel biztosítani tudja a nyugalmat, ami most jellemző a hazai vívósportra.

– A nyugalom mellett milyen pillérekre épít még?
– Az átláthatóságra, a kiszámíthatóságra és a biztonságra. A gazdálkodásunk átlátható, az elszámolásunkat rendre példaértékűként említik. A műhelyek támogatása kiszámítható, és ez így volt a koronavírus-járvány kellős közepén is, amikor a szponzori források átcsoportosításával elértük, hogy a bevételektől eleső műhelyek ne szenvedjenek kárt.

– Riválisa szerint az elmúlt nyolc-tíz évben egyetlen magyar javaslat sem érkezett a nemzetközi szövetségbe, a sportdiplomáciánk is lehetne erősebb.
– Ha nem lenne megfelelő sportdiplomáciánk, nem rendezhettünk volna hat éven belül két világbajnokságot – köztük egy olimpiai kvalifikációs viadalt –, nem adhatnánk otthont GP-versenyeknek, világkupáknak. Ha nem lennének jó nemzetközi kapcsolataink, nem kaptunk volna felkérést arra, hogy a tokiói olimpián a vívás sportmarketing-feladatait a magyar csapat végezze. Ami pedig a javaslatokat illeti: a mi kezdeményezésünkre és a tapasztalatainkra építve téma a nemzetközi szövetségben, hogyan kellene megreformálni a világbajnokságok rendezését.

– Mit szeret leginkább a szövetségi vezetői munkában?
– Amikor 2012-ben először megválasztottak, kihívásként tekintettem a munkára, és tetszett a rám váró komplex feladat. Miután hetven­nyolc millió forintos mínusszal vettem át a szövetség vezetését, először a gazdálkodást kellett rendbe tenni, majd újra kellett szervezni a szakmai munkát. Furcsának találom a vádat, hogy én csak a válogatott elnöke lennék; éppenséggel azzal a határozott céllal vágtam bele a munkába – és ez a mai napig hangsúlyos szempont –, hogy a vívók egy nagy családot alkossanak. A kerekes­székes vívással az elődeim nem foglalkoztak, most integrált edzések vannak a sportágban. A veterán vívókat senki sem karolta fel korábban, most támogatjuk a versenyrendszerüket, segítjük az utaztatásukat, emellett az elmúlt években nagyon erős utánpótlásbázist tudtunk kiépíteni. A létesítményfejlesztés ugyancsak jelentős szerepet kapott, ma Szombathelytől Pannonhalmán át Budapestig, Békéscsabától Debrecenig megújult, a sportághoz méltó környezet fogadja a vívókat.

– A kirakatban mégiscsak a felnőttválogatottak vannak.
– Ez így igaz, és az ő teljesítményük után járnak a pontok, amelyekre a sportág a támogatásokat kapja – ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

– Mire a legbüszkébb az elmúlt nyolc évből?
– Arra, hogy sikerült egy egyéni sportágban a csapatban való gondolkodást meghonosítani. Ma az adja a magyar vívósport erejét, hogy mindenki odateszi magát a csapatért, képes segíteni a másiknak. Közösségünk tagjai tudnak egymásnak szurkolni – úgy, mint a vívóversenyek csapatküzdelmeiben. Talán nem véletlen, hogy míg a londoni olimpiára négy egyéni induló mellett egy csapat sem jutott ki, most jó esélyünk van rá, hogy négy válogatottunk vívjon Tokióban.

– Ha újraválasztják, mi lesz az első feladata?
– Mindenekelőtt a vírusjárvány okozta válsághelyzetet kell menedzselni, mégpedig úgy, hogy egyetlen vívóterem se zárjon be, egyetlen vívóklub se menjen tönkre. Emellett folyamatosan gondolkodunk azon, hogyan lehet újra beindítani a vívóéletet.

– Melyek lehetnek a következő ciklus stratégiai feladatai?

– Szabó Tünde államtitkár asszonnyal folyamatosan egyeztetünk arról, hogyan lehet az utánpótlásedzők megbecsülését növelni. Sok múlik a gyerekekkel foglalkozó szakembereken, ők tudják megszerettetni a sportágat. Továbbá most már stabil szakmai alapról tudunk nyitni a szabadidős vívás felé, és napirenden van a vívás egyetemi sportéletbe integrálása is. A mindennapos testnevelés keretében száztizennégy iskolában vagyunk jelen, a sulivívóprogramhoz kapcsolódóan pedig szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a testnevelő tanároknak, akik affinitást éreznek a sportág elsajátításához. Ezek a sarokpontok alapjaiban határozhatják meg vívósportunk jövőjét.

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.