K. Zs. 2019.07.10 09:57 Frissítve: 2019.07.10 10:17

Universiade 2025: a németekkel versengünk a rendezésért – az előny náluk

Hiába „a felfokozott érdeklődés” Németország és Magyarország részéről a 2025-ös nyári universiade megrendezése iránt, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) nem tervezi, hogy előre kiosztja a 2027-es házigazdai jogot is, azaz nem kívánja így kárpótolni a 2025-re vonatkozó döntés vesztesét a két évvel későbbi rendezés felajánlásával – írja keddi cikkében az insidethegames.biz.

Az idei universiade megnyitója Nápolyban (Fotó: AFP)

 

„Tapasztalatom szerint egy universiade előkészületeire négy év elegendő – idézi az olimpiai és paralimpiai mozgalommal foglalkozó tekintélyes szakportál Eric Saintrond-t, a FISU főtitkárát. – Még nem nyitottuk meg a 2027-es nyári universiade rendezésének pályázati időszakát, ezt majd csak jövő szeptemberben tesszük meg.”

A szakportál – ugyancsak a Saintrond és Oleg Matyicin FISU-elnök minapi nápolyi sajtóbeszélgetésén elhangzottak alapján – azt is írja, hogy a 2025-ös universiade megrendezésére pillanatnyilag Magyarországgal szemben Németország látszik esélyesnek, amely szándékát előbb jelezte a FISU-nak, és három újabb sportág programba emelésével, négy rendező város csatasorba állításával igyekszik meggyőzni a döntéshozókat.

„Németország nagyon erős pályázatot mutatott be, és most megkezdjük a szoros együttműködést” – mondta Saintrond az említett sajtóbeszélgetésen, ahol arról is beszélt: a FISU nem híve a rendezésért folyó versengésnek.

„Néhány évvel ezelőtt arra jutottunk, hogy a rendezésre vágyó városok közötti versengés nem a legjobb megoldás. Több jelölt versengésének óhatatlanul vannak vesztesei. Ez pedig, tekintettel a pályázatba ölt időre, nem kellemes (következmény). És nem is hatékony. Sokkal jobb egy várossal együttműködni, mint többel.”

Mint beszámoltunk róla, az MTI – az idei universiadéra utazó magyar sportolók eskütétele után Szabó Tünde sportért felelős államtitkár M1-nek adott nyilatkozata alapján – azt jelentette: a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megpályázza az egyetemista és főiskolás sportolók olimpiájának tartott universiade 2025-ös megrendezését.

A verseny az idén Nápolyban zajlik, és az olasz városban döntöttek arról, hogy a 2023-as nyári universiade az oroszországi Jekatyerinburgban lesz (a téli játékokat az egyesült államokbeli Lake Placidben rendezik ugyanabban az évben).

2023.02.05 23:25:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.02.02 21:52:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Magam nem csupán róla vélem ezt, valamennyi olimpiai bajnokunkat a nemzet sportolójának gondolom, sőt, továbbmegyek, némi túlzással mindenkit, aki részt vett ötkarikás játékokon.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.