Szabadidősport: nagy dobás, világkongresszus előtt Budapest

Vágólapra másolva!
2015.10.09. 10:15
Jövő szerdától vasárnapig (október 14–18.) Budapesten rendezik meg a szabadidősportok legjelentősebb nemzetközi szervezete, a TAFISA világkongresszusát. Mivel foglalkozik a TAFISA?  Miért nagy dobás a kongresszus? Miért jó ez Budapestnek, Magyarországnak? A téma, amellyel a hétköznapokon is érdemes foglalkozni. (x)

 

 

MIT CSINÁL A TAFISA ÉS AZ MSZSZ?
A TAFISA-nak 160 országban 280 tagszervezete van, a világkongresszusra a Fidzsi-szigetektől Izlandig érkeznek vendégek. Hazánkat a TAFISA-ban közel húsz éve teljes jogú, igen aktív tagként a Magyar Szabadidősport-szövetség (MSZSZ) képviseli.

Az MSZSZ – hazai szervezőként – számos TAFISA-kezdeményezést honosított meg. Elsőként a Challenge Dayt érdemes kiemelni, amit Kihívás Napja néven 1993 óta folyamatosan szervez, és amely azóta változatlanul az egyidejűleg legtöbb embert megmozgató szabadidősport-rendezvény Magyarországon. A World Walking Day hasonlóan sikeres közös gyaloglóprogram, amelyet itthon Világ Gyalogló Napként ismerünk.

A TAFISA is számos magyar programot ismertetett meg a világgal, ezek egyike pl. a Balaton-átúszás, de ide sorolható a Testébresztő Női Mozgásfesztivál, amely 2011-ben elnyerte a TAFISA Innovációs Díját.

A világkongresszus szervezési jogát 2011-ben nyerte el Magyarország, ami egyrészt természetesen hazánk sportsikereinek és gyönyörű fővárosunknak, de nem utolsósorban az MSZSZ jó sportdiplomáciai munkájának is köszönhető.

MIÉRT NAGY DOBÁS A KONGRESSZUSRENDEZÉS?

A TAFISA (The Association For International Sport for All) a nemzetközi szabadidősport legjelentősebb szervezete, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szakterületi partnerintézménye, így nagy sportdiplomáciai sikernek számít, hogy Budapest adhat otthont a kétévente megrendezendő kongresszusnak, amelynek legfontosabb üzenete ezúttal a „tartós örökség a szabadidősportban”.

Hatvan-hetven országból mintegy négyszáz külföldi szakember érkezése várható az esemény helyszínére, a Vigadóba, ahol magyar részről többek között Czene Attila, a Magyar Szabadidősport-szövetség (MSZSZ) elnöke és Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke is előadást tart. (A teljes programot megtekintheti a világkongresszus hivatalos honlapján!) Az esemény megnyitóján ott lesz Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

„Bízom benne, hogy a magyarok vendégszeretetén túl is tudunk értékes információkkal szolgálni. A magyar rendezésű nemzetközi sportversenyek mindig magas színvonalúak, most megmutathatjuk, hogy a szabadidősportban is tudunk maradandót alkotni” – tekintett előre a „házigazda” MSZSZ elnöke, Czene Attila.

Eddig kisebb városok adtak otthont a világkongresszusnak, Budapest az első világváros – a rendezvény tehát a nemzetközi szervezet életében is kitüntetett esemény.

„A TAFISA életében mérföldkőnek számít a kettőezer-tizenötös budapesti kongresszusnyilatkozta Wolfgang Baumann, a nemzetközi szervezet főtitkára. – Minden második évben megtartjuk ezt az eseményt, a fejlődésünk megkérdőjelezhetetlen. Ilyenkor lehetőségünk van arra, hogy az egyes tagokkal ne csak levélben vagy skype-on beszéljünk, hanem személyesen is. A TAFISA korábban egy kis szervezet volt, de egyre növekszik. A budapesti kongresszustól azt remélem, hogy sportpolitikai szempontból tovább erősödünk, hiszen egyrészt olyan témákat tárgyalunk, amelyek a fejlődés lehetőségét hordozzák magukban, másrészt fontos személyiségek tervezik részvételüket a világból.”

A TAFISA és az MSZSZ közös célja, hogy az átlagembereket is rendszeresen megmozgassa
A TAFISA és az MSZSZ közös célja, hogy az átlagembereket is rendszeresen megmozgassa

MIÉRT JÓ EZ BUDAPESTNEK?

Néhány héttel azt követően, hogy Budapest pályázatát hivatalosan is elfogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024-es nyári játékok megrendezésére, joggal adódik a kérdés, mit jelenthet a főváros számára 2024-es szemmel a TAFISA világkongresszusa.

„Minden olyan esemény, amelyet a sporttal kapcsolatban bonyolítanak le, erősítheti ezt, hozzájárulhat ehhez – válaszolt Füleky András, a kongresszus szervezőbizottságának operatív vezetője. Meg kell találni a kapcsolatot a budapesti pályázat és a TAFISA világkongresszusa között. Ebből a szempontból az egyik kiemelt pont az »Amikor a fények kialszanak« címet viselő téma, azaz mi történik egy nagy világesemény rendezése után az adott országban hátramaradó létesítményekkel.”

„Ne csak sportnagyhatalom, 
hanem sportoló nemzet is legyünk!”
„Ne csak sportnagyhatalom, hanem sportoló nemzet is legyünk!”

A korábban a kajak-kenu, a vívó- és a vízilabda-szövetségben is dolgozó Füleky szerint a kongresszusból Magyarország, a magyar szabadidősport egésze sokat tanulhat, profitálhat.

„Ha ez a kongresszusrendezés a magyarországi szabadidősport helyzetére ráirányítja a figyelmet, akkor már nagyon sokat jelent, hiszen az élsport–szabadidősport összevetésében ez utóbbi terület jelentősen szerényebb odafigyelést élvez, a támogatásról nem is beszélve. Épp ezért rendszeresen hangoztatjuk, hogy ne csak sportnagyhatalom, hanem sportoló nemzet is legyünk! Az emberek az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás tekintetében is éljék meg a sportnemzetiséget.”

„Akik idejönnek a nagyvilágból, elmondják a tapasztalataikat – amelyek sok esetben sokrétűbbek a miénknél –, elmondják, mit lehet tenni azért, hogy a mindennapos testmozgás, az aktivitás az életünk része legyen. Ezért olyan témáink vannak, mint az élethosszig való sportolás, a sportolás szerepe a jövő generációja és a közösségek építésében. Reméljük, hogy lesznek olyan magyar előadók is, akik el tudják mondani, miben lehet előrelépni” – tette hozzá Füleky András.

MIT ADHAT MAGYARORSZÁG A VILÁGNAK?

A szervezőbizottság reményei szerint a kongresszus színfoltja lehet magyar részről a kajak-kenu mint szabadidő-tevékenység megjelenítése. A résztvevők megismerhetik a szövetség programtervét, amely követendő példa lehet több sportág számára.

„Az előadás mottója: az életen át tartó siker – fogalmazott Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, az egyik előadó. – Ebben az esetben pedig a siker nem más, mint az egészség megőrzése, amelyhez a rendszeres sportolás hozzásegítheti az embereket. Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie. A sportágunk rengeteg sikerélményt tartogat az úgynevezett szabadidős sportolók számára is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik