Nemzetisport.hu 2012.11.25 19:25 Frissítve: 2015.02.28 01:23

Sportjog: a választott bíróságokról tartottak konferenciát

„Választott bírói gyakorlat és mediáció a magyar sportban" címmel rendezett sportjogi konferenciát a Sportjus Magyar Sportjogász Társaság a TF-en, a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával, a Sport Állandó Választottbíróság és a MOB társszervezésében.

 

A konferencia célja az volt, hogy a szakemberek betekintést nyújtsanak a jogászoknak, joghallgatóknak, sportszakembereknek a hazai és nemzetközi sport választott bíróságok és a sport területére vonatkozó mediáció gyakorlatába. Mint Nagy Zsigmond, a Magyar Sportjogász Társaság elnöke, a MOB nemzetközi igazgatója elmondta, a Sport Állandó Választottbíróságnak (SÁVB) jelentős szerepe van a magyar sport rendszerében, a konferencia a testület népszerűsítésének is lehetőséget kíván adni.

Nébald György, a SÁVB elnöke, a választott bíráskodás sportban betöltött szerepéről beszélt, annak működését, céljait ismertette. Szöul olimpiai bajnok vívója elmondta, a SÁVB jelenleg a MOB keretein belül működik, az elnök mellett 15 fős tagsága van, melyet a MOB elnöksége választ 4 esztendőre. A jogász az alapelvek között kiemelte a hatékonyságot, egyfokú eljárást, rugalmasságot, bizalmas ügyintézést, szabad bíróválasztást, szakértelmet, tapasztalatot, elkötelezettséget és pártatlanságot; a hatásköri kérdések közt a sporttal kapcsolatos jogvitákat hangsúlyozta.

Köteles György SÁVB választottbíró, a gyakorlatot a bírói oldalról közelítette meg, történeti áttekintést adva; az 1911-es, '52-es törvényi szabályozást ismertetve mutatta be a választott bíróságok működését.

Kaszó Klára ügyvéd, a Magyar Sí Szövetség alelnöke a jogi képviseletről beszélt; hangsúlyozva a sportszakértelmet, az ügymenet gyorsaságát.

Nagy Zsigmond a Nemzetközi Sport Választottbíróságot, a Court of Arbitration for Sport-ot, közismert nevén a CAS-t mutatta be. A SPORTJUS elnöke, mint elmondta, még Samaranch, korábbi NOB-elnök időszakában született meg az igény arra vonatkozóan, hogy szakemberek döntsenek a sportolókkal kapcsolatos jogi ügyekben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, 1981-es közgyűlésén hozta életre a CAS-t, mely '91-92-ben függetlenítette magát a nemzetközi szervezettől. A svájci, lausanne-i székhelyű CAS olyan ügyekben hoz döntéseket, mint például az állampolgárság kérdése, szerződéskötések, televíziós közvetítések, szponzoráció vagy éppen a tiltott teljesítményfokozás.

Dávid Gyula, a CAS egyetlen magyar származású választottbírója a CAS bírói gyakorlatát ismertette, eljárási menetet vázolt az ügy kezdetétől a bírósági döntésig.

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.