MTI/K. T. I. 2020.09.18 19:09 Frissítve: 2020.09.18 19:37

Sportfejlesztés: Kylo Ren avatta fel az új debreceni vívótermet

Különleges bemutató mellett átadták a Békessy Béla Vívó Klub új termét pénteken Debrecenben.

A Békessy Béla Vívó Klub új terme Star Wars-tematikát kapott, nem véletlenül (Fotó: debrecenivivas.hu)

 

Dezső Zsigmond, az idén 25 éves debreceni klub elnöke elmondta, a 125 millió forintos beruházáshoz a Magyar Vívó-szövetségtől (MVSZ) 100 millió forint támogatást kapott az egyesület.

Az új épületszárnyban a vívóterem mellett többek között öltözőket, szertárakat, orvosi szobát, mosdókat és fegyvermesteri szobát alakítottak ki. A klub mintegy 250 versenyzője a fejlesztésnek köszönhetően már három vívótermet használhat. Dezső Zsigmond az átadási ünnepségen közölte, a három terem a jövőben a debreceni vívás jeles alakjainak, Békessy Bélának, Ferenczy Pálnak és Fülöp Gyulának a nevét viseli majd.

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a klub eddigi sikerei és a létesítmény gondozása, bővítése azt bizonyítja, hogy a legsikeresebb magyar sportág képviselői otthon érzik magukat a vívóközpontban. Hozzátette, a városban a vívásnak nagy hagyományai vannak, és a szakértelem, az infrastrukturális háttér, az elkötelezettség, a lelkesedés, továbbá a tömegbázis is megvan ahhoz, hogy idővel nemzetközi szinten is komoly sikereket érjen el a klub.

Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke elmondta, az elmúlt időszak debreceni sikerei a klub és a város hírnevét is öregbítik. Elnöksége elmúlt nyolc évére visszatekintve közölte, 2013-ban és 2019-ben is olyan színvonalú vívó világbajnokságot rendezett Magyarország, amely megbecsülést szerzett a sportág hazai szereplőinek, egyúttal a magyar vívást visszahelyezte a sportág nemzetközi térképére is.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere kiemelte, a nemzet sportvárosaként az a céljuk, hogy minél több debreceni sportoljon, ehhez pedig minél több választási lehetőséget szeretnének biztosítani. A Békessy Béla Vívó Klubot a város példamutató partnerének nevezte, amely a „jó gazda gondosságával" látja el az épület gondozását, karbantartását.

A terem George Lucas klasszikusa nyomán Star Wars-tematikát kapott, a falakon űrhajókkal és lézer fénykardokkal. A teremavatón cosplayesek fénykardvívása is szerepelt a programban – tömören fogalmazhatnánk úgy is, Kylo Ren avatta fel a csarnokot. A jövőben a sportolni vágyó fiatalok egyébként fénykardoktatásban is részesülhetnek – szól a debrecenivivas.hu beszámolója. 

Franciaországban egyébként már tavaly hivatalos sportágként ismerték el a fénykardvívást. Még az is szóba került, hogy idővel az olimpián is bemutatkozna. 

2020.11.30 07:04:44

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„A fináléban ő egyenlített a bolgárok ellen, volt két gólpassza is, sokat tett a 4–1-es sikerért.”

2020.11.30 15:21:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A százötven éve született Tatich Péterről nem született összefoglaló írás – eddig…

2020.11.29 23:13:55

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem tud(hat)juk, van-e a klasszisokban félelem. Általánosítani nem lehet, de biztos akad jó néhány olimpikon, akinek nem feltétlenül elég, hogy a szervezetek, hatóságok derűlátók, megesett már az emberiség történelme során, hogy a »hivatal« tévedett.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.

2020.11.22 08:26:48

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Másfél éve még nem tudta volna elsorolni az Aranycsapat névsorát, most elmondja egy szuszra.