Sakk-vb: Karpov nem lát világbajnok-esélyes orosz játékost

Vágólapra másolva!
2021.12.23. 18:59
null
Karpov nem lát világbajnok-esélyes orosz játékost (Fotó: AFP)
Anatolij Karpov, a sakkozás 12. világbajnoka szerint jelenleg nincs olyan orosz játékos, aki képes lenne egyéni vb-címet szerezni.


Az orosz nagymester az után nyilatkozott erről, hogy honfitársa, Jan Nyepomnyascsij simán, 7.5–3.5-re kikapott a vb-döntőben a norvég Magnus Carlsentől, aki negyedszer védte meg világbajnoki címét. A december 10-én zárult finálét értékelve Karpov úgy vélekedett, hogy Nyepomnyascsij „összeroppant” a Carlsennel vívott párharcban.

„Nem látok világbajnoki győzelemre esélyeseket a közeljövőben. Karjakinnak jó lehetőségei voltak 2016-ban, Nyepomnyascsijnak pedig most, a meccs elején. De aztán összeomlott” – jelentette ki Karpov, aki saját példával jelezte, miért bukhatott el időnek előtte honfitársa Carlsen ellen az idei döntőben.

„Amikor a világbajnoki címhez közeledtem, megértettem, hogy az érzelmek megnyilvánulása egy gyengeség, amelyet az ellenfél kihasználhat. A sakkozónak el kell rejtenie az érzelmeit játék közben, és mindig önuralomra van szüksége” – mondta Karpov újságíróknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik