Rg-vb: Vass Dóra utazhat a riói előolimpiára

MAROSI GERGELY (Stuttgart)MAROSI GERGELY (Stuttgart)
Vágólapra másolva!
2015.09.12. 01:15
null
Vass Dóra London után másodszor kvalifikálta magát az előolimpiai tesztversenyre (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) a stuttgarti olimpiai kvalifikációs ritmikusgimnasztika-világbajnokság egyéni összetett döntőjét követően kihirdette a riói előolimpiai indulók névsorát – Vass Dóra is azon huszonkét tornász között lesz, akik harcba szállnak a fennmaradó hat (esetleg hét) olimpiai kvótáért. A FIG képviselője a Nemzeti Sport Online kérdésére megerősítette: a tesztversenyre megszerzett hely nem névre, hanem nemzetre szóló, tehát minden, kvalifikációt szerzett ország eldöntheti, melyik tornászát küldi az előolimpiára. Az előolimpián megszerzett olimpiai kvalifikáció már névre szóló.

Az előolimpiai tesztversenyen az olimpiához hasonlóan huszonhat ritmikus gimnasztikázó indul, a stuttgarti világbajnokság első három helyezettje (Jana Kudrjavceva, Margarita Mamun és Melityina Sztanjuta), valamint a házigazda Brazília képviselője (Natalia Gaudio) már tét nélkül indul. A többi huszonkét rg-s hat vagy hét kvótáért verseng – ha a FIG úgy dönt, az amerikai kontinens megfelelően képviseltetve van az olimpián (az Egyesült Államok és Brazília révén már két versenyzőjük van), akkor az ő kontinentális kvótájuk is felszabadul.

A huszonkét indulóból nyolc „duplázó” ország, mely két versenyzőt küld a tesztversenyre – közülük azonban csak egy juthat el az olimpiára. A teljes mezőny a stuttgarti vb egyéni összetett döntő első tizenöt helyezettjével, az afrikai és óceániai indulóval, illetve egy szabadkártyással válik teljessé. Az előolimpiai tesztversenyt 2016. április 22-24. között rendezik meg Rio de Janeiróban.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
RIO 2016
Az előolimpián 6 vagy 7 kvóta kiadó. Egy országból csak egy tornász juthat ki az olimpiára a tesztversenyről. A

AZ ELŐOLIMPIAI TESZTVERSENY INDULÓI A BEJUTÁS SORRENDJÉBEN: Elizaveta Nazarenkova (üzbég), Szabina Asirbajeva (kazah), Jana Berezko-Marggrander (német), Veronica Bertolini (olasz), Nicol Ruprecht (osztrák), Ekaterina Volkova (finn), Anastasiya Serdyukova (üzbég), Liu Csia-huj (kínai), Patricia Bezzoubenko (kanadai), Alexandra Piscupescu (román), Jouki Tikkanen (finn), Alija Aszimova (kazah), Ana Luiza Filiorianu (román), Alessia Russo (olasz), Vass Dóra (magyar), Karla Díaz Arnal (mexikói), Viktoria Bogdanova (észt), Laura Jung (német), Hszü Hsziao-lan (kínai), Lilit Harutjunjan (örmény), Olga Bogdanova (észt), Monika Micková (cseh)
A tesztversenyre megszerzett indulási jog nem névre szóló. A nemzeti szövetségek dönthetnek úgy, hogy nem az előolimpiai helyet megszerző tornász indítják a tesztversenyen. A tesztversenyen megszerzett olimpiai indulási jog már névre szóló lesz.
MÁR OLIMPIAI KVÓTÁT SZEREZTEK
A vb összetett döntőjének első 15 helyezettje (15 kvóta):
Jana Kudrjavceva (Oroszország), Margarita Mamun (Oroszország), Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország), Szalome Pazsava (Grúzia), Hanna Rizatdinova (Ukrajna), Marina Durunda (Azerbajdzsán), Neta Rivkin (Izrael), Laura Zeng (Egyesült Államok), Carolina Rodríguez (Spanyolország), Neviana Vladinova (Bulgária), Szon Jon Dzse (Dél-Korea), Kseniya Moustafaeva (Franciaország), Kacjarina Halkina (Fehéroroszország), Varvara Filiu (Görögország), Minagava Kaho (Japán).
A 15 kvóta mindegyike az adott nemzeti olimpiai bizottságé, mely szabadon dönthet arról, mely versenyző(ke)t indítja, tehát nem feltétlenül az indul az olimpián, aki megszerezte a kvótát.
Kontinentális kvótások (2 vagy 3 kvóta): Grace Legote (Dél-Afrika – afrikai kontinentális kvóta), Danielle Prince (Ausztrália – óceániai kontinentális kvóta). Az amerikai kontinensnek járó esetleges kontinentális kvótáról a FIG határoz.
A házigazda jogán (1 kvóta): Natalia Gaudio (Brazília)
Szabadkártya (1 kvóta): még kiadó
Összesen: 26 olimpiai induló
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik