Rg-vb: hihetetlen Kudrjavceva – tényleg vasból van az angyal!

MAROSI GERGELY (Stuttgart)MAROSI GERGELY (Stuttgart)
Vágólapra másolva!
2015.09.11. 22:22
null
Bekötött bokával, sérülten, hátrányból – mindegy neki. Világbajnok: Jana Kudrjavceva (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Rengeteg váratlan rontást és totális drámát hozott a stuttgarti olimpiai kvalifikációs ritmikusgimnasztika-világbajnokságon az egyéni összetett döntő: három szer után még az orosz Margarita Mamun tűnt világbajnoknak, hogy aztán az idegei már megint felmondják a szolgálatot – a sérülése miatt vasakarattal és pokoli kínokkal versenyző Jana Kudrjavceva pedig tökéletes labdagyakorlatával előzött, így sorozatban harmadszor lett világbajnok, negyedikként hajtotta végre ezt a bravúrt a sportág történetében.

Azzal kezdődött, hogy az ukrán sarok úgy sikított az utolsó, dupla buzogányos dobásnál, mint akik érzik, hogy valami itt nagyon nincs rendben. Nem is volt.

Hanna Rizatdinova pocsék kezdés után jött vissza az 5. helyre 
(Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Hanna Rizatdinova pocsék kezdés után jött vissza az 5. helyre (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

Hanna Rizatdinova kiejtette mindkét szert, ráadásul azok a vonalon kívül pihentek meg, no meg ő is. Másfél perc alatt vége lett az ukrán rg-sztár világbajnoki érmes reményeinek. A több százas „ukrán sarok” még húsz perccel később is teljes letargiában nézte a történéseket.

Favoritjuk a dobogóra sem ért oda, a másik olimpiai kvótát pedig még trükközéssel sem sikerült megszerezni. Az ukránok a finálé előtt visszaléptették a tapasztalatlan Eleonora Romanovát, hogy helyette a selejtezőben lemaradó, rutinosabb, de megbízhatatlan Viktorija Mazurt indítsák – Mazur két gyakorlat alatt el is szállt saját rossz szokásának megfelelően. Ez egyben azt jelenti, hogy Ukrajna függetlenedése óta először nem indít két ritmikus gimnasztikázót olimpián – a sportág egyik legnagyobb hatalmának fekete napja volt a pénteki.

Az ukrán sztár hibája egyből nyílttá tette a dobogó harmadik helyéért folyó versenyt, messze a többiek előtt levő orosz duó, Margarita Mamun és Jana Kudrjavceva mögött.

Két gyakorlat után Mamun két tizeddel vezetett, mivel Kudrjavceva rontott szalaggal – most nem úszta meg szárazon, mint a csütörtöki fináléban. A legutóbbi két vb összetett győztese saját bevallása szerint akkor tornázik a legjobban, amikor nem ő vezet, és kimondottan élvezi ezt a helyzetet – hát, a „vasszárnyú angyal” most bizonyíthatott.

Három szer – és egy-egy pazar gyakorlat – után maradt a két tizedes különbség, ezt kellett volna a bokasérülése miatt láthatóan nagy fájdalmakkal küszködő Kudrjavcevának behozni az utolsó rotációban.

Ezüstérmes és Longines-eleganciadíjas: Margarita Mamun (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Ezüstérmes és Longines-eleganciadíjas: Margarita Mamun (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A bronzérmes Melityina Sztanjutát a háttérben 
Alina Kabajeva figyeli (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A bronzérmes Melityina Sztanjutát a háttérben Alina Kabajeva figyeli (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

A lámpalázával gyakran küszködő Mamun élete lehetőségét kapta meg váratlanul az aranyra, de azt a szalaggal együtt eldobta, és megsemmisülten ült a lihegőben – már megint felmondták az idegei a szolgálatot! Jana Kudrjavceva rettentő kínok között ment ki minden gyakorlata után, de most legjobb barátnője visszaadta neki az esélyt – sorozatban harmadik világbajnoki összetett aranyérméért dolgozott labdával. Tökéletesen: 19.116-ot kapott, a finálé legmagasabb pontszámát, ezzel a bolgár Maria Gigova és Maria Petrova, valamint az orosz Jevgenyija Kanajeva után ő a negyedik a sportág történetében, aki egymás után kétszer is meg tudta védeni összetett világbajnoki trónját.

Ez a tizenharmadik vb-aranya – és már csak az olimpiai elsőség hiányzik pályafutásából, azzal lenne teljes az életműve. Szeptember harmincadikán lesz csak tizennyolc éves...

A bronzérmet Rizatdinova hibája után mintha senki sem akarta volna összeszedni: a fehérorosz Melityina Sztanjuta labdával rontott, a dél-koreai Szon Jon Dzse pedig úgy elszúrta szalaggyakorlatát, hogy azzal egyből kiszállt a versenyből.

Kihívók hiányában a másik három gyakorlatát igen jól végrehajtó Sztanjuta állhatott a dobogó harmadik fokára – még a baki is belefért neki. A negyedik – élete legnagyobb eredményét elérve – a közönség egyik legnagyobb kedvence, a grúz Szalome Pazsava, az ötödik pedig a hibáját követően visszakapaszkodó Rizatdinova lett.

A B-csoport nagyon izgalmas versenyében a bolgár Neviana Vladinova, a fehérorosz Kacjarina Halkina és a japán Minagava Kaho váltotta meg az olimpiai repülőjegyet, az üzbég Elizaveta Nazarenkova és a japán Hajakava Szakura pedig végigizgulhatta az A-csoportot, hogy kiesik-e bárki onnan – elő szokott fordulni.

Most a görög Varvara Filiu állt rosszul az utolsó gyakorlatig, akkor azonban tökéletes előadással villantott – a mezőny legnagyobb show-ját csináló tornász a telt házas Porsche Arena vastapsára még szirtakizott is bemutatója után, mikor megérezte, hogy az övé lesz az utolsó kiadó fix olimpiai hely.

Őrjöngve tapsolt neki mindenki. Mert nem csak az számít, ki a legjobb, hanem az is, hogy ki a legszórakoztatóbb. Elvégre ez a sportág a show-ról is szól.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
VILÁGBAJNOKSÁG, STUTTGART.
Egyéni összetett döntő.
1. Jana Kudrjavceva (Oroszország) 75.632, 2. Margarita Mamun (Oroszország) 74.766, 3. Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország) 72.132, 4. Szalome Pazsava (Grúzia) 71.182, 5. Hanna Rizatdinova (Ukrajna) 71.541, 6. Marina Durunda (Azerbajdzsán) 71.399
Olimpiai kvótát szereztek: Jana Kudrjavceva (Oroszország), Margarita Mamun (Oroszország), Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország), Szalome Pazsava (Grúzia), Hanna Rizatdinova (Ukrajna), Marina Durunda (Azerbajdzsán), Neta Rivkin (Izrael), Laura Zeng (Egyesült Államok), Carolina Rodríguez (Spanyolország), Neviana Vladinova (Bulgária), Szon Jon Dzse (Dél-Korea), Kseniya Moustafaeva (Franciaország), Kacjarina Halkina (Fehéroroszország), Varvara Filiu (Görögország), Minagava Kaho (Japán), Grace Legote (Dél-Afrika – afrikai kontinentális kvóta), Danielle Prince (Ausztrália – óceániai kontinentális kvóta), Natalia Gaudio (Brazília – a házigazda kvótája)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik