Öttusa: rutinműtét után vérrög hátráltatta Kovács Sarolta felkészülését

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2021.05.11. 10:15
null
Kovács Sarolta a bajok után előrenéz, és csak magára koncentrál (Fotó: Tumbász Hédi)
Rutin lábműtétnek indult, mégis lett folytatása Kovács Sarolta térdsérülésének: a világbajnok lábában trombózist találtak, két hét bizonytalanság után kapta meg az engedélyt a folytatásra.

Még a márciusi budapesti világkupaverseny után érkezett a hír, hogy meg kell műteni tokiói kvótásunkat, Kovács Saroltát.

Öröm az ürömben, hogy ez rutinműtét, nem kell sokat kihagynia a székesfehérváriak világbajnokának, így is lett, csaknem két hét rehabilitáció után elkezdte újra az edzéseket. A műtött láb azonban furcsán jelezte, hogy még nincs kész a terhelésre. Mint később kiderült, nem az operált térd, hanem vérrög okozott újabb gondot s fájdalmat. És azonnali leállást.

ÚJ TÁMOGATÓ
Új támogatót köszönthet soraiban a Magyar Öttusa Szövetség. Hétfőn a Magyar Sportok Házában egy évre szóló szponzori szerződést írt alá Bretz Gyula, a MÖSZ elnöke, valamint Major Ferenc, a Béres Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója. Az együttműködés szerint 40 utánpótláskorú és felnőtt versenyző jut a Béres cég által forgalmazott vitaminokokat tartalmazó étrend-kiegészítőkhöz, valamint az idén már Béres Magyar Kupa-futam néven zajló versenysorozatunk dobogósai a gyógyszeripari vállalat ajándékcsomagjait vehetik át az eredményhirdetés során.
„Csoda, hogy eddig nem találtunk egymásra, hiszen mindkét cég hagyományos magyar értékeket képvisel, tiszteli, fenntartja a tradíciókat úgy, hogy közben állandó innováción keresztül halad annak érdekében, hogy a kor követelményeinek megfelelhessen – fogalmazott a megállapodással kapcsolatosan Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, aki hangsúlyozta: a Béres cég támogatása nagyban hozzájárul majd a sportolóink felkészülésének segítéséhez. – A gondolkodásmódunk, a filozófiánk közös, ahogyan a sikerbe vetett hitünk is.”

„Április utolsó napjaiban derült ki, hogy trombózis van a lábamban – kezdte Kovács Sarolta.Akkor már tíz napja edzettem fájdalmakkal, s egy vizsgálat kiderítette, hogy trombózisom van. És innentől elég bizonytalanná vált minden az életemben, még az is, hogy egyáltalán gondolhatok-e az olimpiára.”

Gyors és segítőkész támogatást kapott Wéber Balázstól, a székesfehérvári kórház kardiológusától. Ő kezdte el a versenyzőnél a gyógyszeres kezelést, ő irányította Merkely Béla professzorhoz, aki hétfő délelőtt vizsgálta meg, és a kezdeti ijedtség után szerencsére jó hírekkel tudunk szolgálni.

„Merkely professzor segítsége és kontrollja mellett megkezdhetem az edzéseket, vagyis az úszás mellé immár jöhet a futás és a lövészet is, hiszen a stábja úgy ítélte meg, hogy a vérrög kezd felszívódni, illetve szervülni, vagyis nem tud elmozdulni, így nincs akadálya annak, hogy folytassam a munkát – fogalmazott Kovács Sarolta, aki továbbra is véralvadásgátlót szed, ezért a lovaglást és a vívást még ki kell hagynia, de ezek a számok azok, amelyek korábban sem jelentettek gondot neki. – A lelkem most már sokkal jobb állapotban van, mint a múlt héten, akkor elég sötéten láttam a jövőt... A lovaglásban és a vívásban könnyebben vissza tudok jönni egy-egy kihagyás után, a kulcs most az, hogy futásban mennyire tudok feljavulni, mennyit számított a műtétet követő kihagyás után ez az újabb leállás.”

Mindebből fakadóan Kovács Sarolta még nem látja kristálytisztán az elkövetkező heteit, hónapjait sem:  „A kairói világbajnoki indulásom is bizonytalan, a következő hetek vizsgálatai és a formám adja meg a választ arra, rajthoz tudok-e állni Egyiptomban. Gyenge futóteljesítménnyel nincs értelme utaznom, tisztában vagyok ezzel én is, ahogyan azzal is, hogy részemről mi számít gyenge formának... És hogy az olimpiával kapcsolatban milyen gondolataim vannak? Most azt tudom mondani, hogy elkezdek edzeni és az egyetlen dolog, amit tehetek, hogy magamra figyelek, a saját dolgomra koncentrálok. Tokió még messze van, majd ha odaérünk, tudok róla beszélni.”

Egy biztos: csütörtöktől három női versenyzőnk, Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle és Guzi Blanka vág neki a székesfehérvári világkupadöntő küzdelmeinek.

Az olimpiai versenyfutás rendkívül kiélezett, minden bizonnyal csak a kvalifikációs időszak lezártakor derül ki, ki lesz az a két versenyző, aki részt vehet a tokiói ötkarikás játékokon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik