MTI 2018.12.17 20:52 Frissítve: 2018.12.17 20:55

Olimpia 2032: a két Korea februárban találkozik a NOB-bal

Februárban találkoznak a két Korea sportvezetői a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) irányítóival, hogy egyeztessenek a 2032-es nyári játékok megrendezésére vonatkozó közös pályázatukról.


Az együttes kandidálásról szóló első közlemény október 19-én, azután jelent meg, hogy Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője és Mun Dzse In, Dél-Korea elnöke csúcstalálkozón egyeztetett egymással. A felek akkor abban is megállapodtak, hogy a két ország „közösen vesz részt” nemzetközi versenyeken, köztük a 2020-as tokiói olimpián. Az ötletet egy héttel korábban Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter vetette fel, amikor lehetségesnek nevezte egy közös koreai pályázat benyújtását.

A sportvezetők november elején arról állapodtak meg, hogy közös hivatalos levélben jelzik rendezési szándékukat és ezt – az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál beszámolója szerint – a legutóbbi egyeztetésük alkalmával is megerősítették.

Az elképzelésről Thomas Bach NOB-elnök – aki már az első bejelentés után közölte, hogy „nagyon üdvözli” az együttes kandidálás tervét – szeptember 26-án New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén folytatott kétoldalú megbeszélést Mun Dzse In dél-koreai államfővel.

A két Korea közötti együttműködés az idei, pjoncsangi téli olimpia sikerére épül: az észak-koreaiak ötkarikás részvétele nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség a félsziget két országa között.

2021.09.25 09:48:37

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

Olyan egyetemet szeretne, amely a világ sportjában ismert és elismert intézmény.

2021.09.24 15:15:09

Egyéb egyéni B. D. K.

Valerie Loureda ketrecharcos egyáltalán nem szégyenlős, a képeiért pedig odavannak a követői.