Milyen lehetőségei vannak egy sofőrnek alkalmi sportolásra?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.13. 15:30
null
Fotó: Freepik
Címkék
Órákon, sőt napokon át a kormány mögött ülni nem kis megterhelés a szervezet számára. Sokan, főleg akik nem érintettek ezen a területen, azt hiszik, hogy az ülés egy kicsit sem problémás, sőt valójában ez a lehető legkényelmesebb forgatókönyv munkavégzés esetére. De aki egyszer is végigült akár csak négy órát fókuszált figyelemmel a kormány mögött, az tudja, hogy ez mennyire nem igaz. (x)

A test nem lazulhat el, a koncentráció még a fejlett műszaki adottságokkal rendelkező járművekben sem lankadhat, és bizony a zsibbasztó ücsörgés idővel terhessé válhat. Olyannyira, hogy a megfelelő vérkeringéshez, az érrendszer edzettségéhez, a rugalmasság megőrzéséhez gyakorlatilag nélkülözhetetlen a mozgás. Az aktív, pulzust megemelő mozgás. Olyan típusú aktivitásra gondolunk, ami nem megszokott, amihez a szervezet nem képes alkalmazkodni.

A pakolás is súlyemelés?

Tulajdonképpen igen. Simán gondolhatnák azt a sofőr állás iránt érdeklődők, hogyha mondjuk árut kell le- és felpakolni, vagy ide-oda cipelni, akkor az egy kiadós testedzéssel vetekszik. Ami első ránézésre igaznak is tűnik, viszont egy valamit nem érdemes elfelejteni. Az emberi szervezet alkalmazkodóképessége zseniális. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a rendszeresen jelentkező fizikai kihívások idővel megszokottá válhatnak. Jó példa erre, hogy egy teljesen más szakmát említsünk, a virágkötés. Ha egy átlag ülőmunkát végző embernek kellene napi 12 órát állni és amúgy fel-alá rohangálni, akkor minden bizonnyal megugorhatatlannak érezné ezt a feladatot. Ellenben az a virágkötő, aki ezt csinálja húsz éve, meg sem érzi a fizikai igénybevétel ezen fokát. Valahogy így van ez a sofőrállásban is. Aki állandóan pakol, cipel, rakodik, annak ez idővel fizikum szintjén nem okoz nehézséget, s épp ezért edzésről sem beszélhetünk.

De akkor egy folyamatosan úton lévő fuvarosnak milyen lehetőségei vannak a sportolásra? Mert ugye a rendszertelen életvitel miatt a kondibérlet eshetősége nagyjából kizárt. Nos, erre a helyzetre több megoldás is létezik. Egyrészt a pihenőidők átcsoportosítása, és azok fókuszált kiaknázása. Ez olykor azzal a látszólagos áldozattal járhat együtt, hogy kevesebb idő jut mondjuk az alvásra, de sokszor fél óra gyors gyaloglás többet ér a testnek, mint harminc perc szundikálás.

A kocogás, futás, esetleg biciklizés nagyszerű alternatívák, de a megszokott tempónál gyorsabb gyaloglás az a variáció, amihez az ég világon semmi nem kell, és mégis roppantul eredményes. Igaz a lépcsőzés sem rossz ötlet. Amúgy pedig jöhet a pihenőben egy kis plank, fekvőtámasz vagy tolóckodás. A fegyencedzések ilyen esetekben például kiválóan kamatoztathatóak.

Átlagban mennyien szavaznak erre az életformára?

A helyzet az, hogy sokan. Egyre többen és többen. Ehhez pedig mi is próbálunk hozzájárulni az általunk tavaly létrehozott felület segítségével. A platform ingyenesen használható fuvarozó cégek és sofőrállást keresők számára. Úgy is mondhatnánk, hogy ez az az oldal, ami a találkozási pont, a közös hang. A hirdetések ingyenesen, gyorsan feladhatóak, amikre a jelentkezés pofonegyszerű. Mivel az aprók ellenőrzésen mennek át, így átverésen alapuló felhívások nem fordulhatnak elő. A kapcsolatteremtés ilyen módon célorientálttá válhat, ráadásul a kommunikáció tempósságának és fókuszáltságának köszönhetően a lényegre való koncentráció hamar közös munkához vezethet. Nincsen félrebeszélés, nincsenek felesleges körök és tévutas zsákutcák. Ha pedig indulhat a munka, akkor vele együtt íródhat a testet-lelket kellőképpen megmozgató edzésterv.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik