KOVÁCS ERIKA
2023.01.07 07:21 Frissítve: 2023.01.07 08:35

Márton Anna: Lelki könnyebbséget ad az anyaság

A tokiói olimpia után térdműtéten esett át, aztán júniusban életet adott kisfiá­nak, s bár októberben újabb, igaz, kisebb operáció következett, immár kész a visszatérésre Gárdos Gábor tanítványa, Márton Anna, aki a jövő hétvégén a tuniszi Grand Prix-viadalon lép pástra.

Márton Anna (Fotók: Földi Imre)

 

– Ezúttal tényleg visszatér?
– Igen, végre százszázalékos állapotban vagyok. Mármint egészségügyi szempontból, hiszen nincs már gond a térdemmel, más kérdés, hogy szakmailag mennyire vagyok az. Jövő héten versenyünk lesz, majd meglátjuk – válaszolta Márton Anna, aki a tokiói olimpia után esett át térdműtéten, a rehabilitáció idején áldott állapotba került, és június elején adott életet kisfiának, Vincének. – Október végén átestem egy úgynevezett korrigáló műtéten, emiatt két hónapot veszítettem, ezt azért érzem, meg azt is, hogy bizony újra meg kell szoknom, hogy „Kész, rajt!”-ra induljak a páston, hogy vezetik az asszóimat, hogy végig koncentrálnom kell egy ötös vagy egy tizenötös csörtében. Ez azért nem megy egyik pillanatról a másikra.

– Az ön esetében dupla a csavar, hiszen a műtét utáni visszatérésbe vegyült a szülés utáni újrakezdés is – utóbbi kapcsán hogy érzi, miben volt más a visszarázódás?
– Fizikailag is más volt a szülés utáni visszatérés, hiszen olyan változások történtek a testemben, amelyek máskor nem, egy nyári pihenő során meg aztán végképp nem. A súlyommal nem küzdöttem, inkább azzal volt gondom, hogy elment az állóképességem, az erőm, kicsit nehezebb volt megmozdulni, mint korábban. De nagyon motivált voltam, ez segített az újrakezdésben. Ennek ellenére az első két-három hónap így is kínkeserves volt…

 
A gyermek áldás – Malonyai Péter jegyzete

– A visszatérés fizikai oldaláról beszélt, meséljen kicsit a mentálisról is.
– Magam is meglepődtem, hogy viszonylag rövid időn belül sikerült összehangolnom a két életemet, hamar belerázódtam, hogy anya is vagyok, meg sportoló is – e tekintetben egy-két hét hozott csak nehézséget.

– Ez mit jelent?
– Állandóan hívogattam anyukámat, hogy mi van otthon, minden rendben van-e, rohantam haza az edzésekről. De hamar észleltem azt is, hogy Vince jól érzi magát anyával, nem viseli meg, hogy nem én vagyok vele állandóan, továbbra is kiegyensúlyozott, s amikor ez tudatosult bennem, kezdtem megnyugodni, aztán pedig szép lassan kialakult, hogy az edzések mellett Vincére is maradjon elég időm.

– Amikor éppen az egyik életében van, ki tudja zárni a másikat?
– Igen, ez elég jól megy, rám korábban is jellemző volt, hogy amikor belépek a terembe, csak a vívás van, semmi más. Azzal persze, hogy anya lettem, máshová helyeződtek a hangsúlyok is – éppen ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogy versenyen mit érzek majd e tekintetben, például mennyire fogok izgulni. Június óta nekem Vince a legfontosabb, ő van a középpontban, ám úgy érzem, éppen ez veszi le a vállamról a terhet. Szeretnék jól teljesíteni a páston, szeretném, ha tavaszra csúcsformába lendülnék, de az, hogy Vince van, lelkileg könnyebbséget jelent.

Márton Anna elveszítette az állóképességét, de nagyon motivált volt, ez segítette az újrakezdésben

 

– Milyen anya Márton Anna?
– Azért még vannak hullámvölgyek… Féltem attól, milyen anya leszek, mert korábban nem éreztem magam anyatigrisnek, de érzem a fejlődést: amiben eleinte béna voltam, mára megy magától. Persze van még bennem rengeteg félelem a jövő kapcsán, a legerősebb az, hogy el kell kezdenem nevelni Vincét, hiszen leginkább rajtam múlik, hogy egy empatikus, tisztelettudó, kedves emberkét faragjak belőle. Ez nagy felelősség, és nem tudom, hogyan kell jól csinálni.

– Ösztönből cselekszik, utánaolvas dolgoknak, vagy, mondjuk, az édesanyjára hallgat?
– Mindegyik igaz. Szerintem bizonyos esetekben fontos, hogy a megérzéseinkre hallgassunk, ám nekem tényleg rengeteget segít az édesanyám. És mellette a nővérem, aki óvónő, tőle sok mindent ellestem már, figyelem, hogyan játszik Vincével, miket tanít neki – nagyon-nagyon jó, hogy ők mellettem vannak. És persze az is segítette a visszatérésemet, hogy tudtam, a távolléteim során anyukám vigyáz Vincére.

– Milyen baba Vince?
– Egy angyal. Nagyon nagy mázlim van vele! Szoktam is mondogatni, szerintem Vince tekintettel van arra, hogy kezdő vagyok és bizonytalan, ezért segít nekem mindenben. Az első perctől kezdve jól alszik, hihetetlenül jó természete van, mosolyog mindig és mindenkire, igazi „nyugibogyó”. Valószínűleg segített az is, hogy az elejétől ahhoz szokott, hogy többen vagyunk körülötte, így nem viselte meg, hogy hét hónapos korában néhány órára eltűntem mellőle – ezt tudatosan csináltam így.

– Már Vincéért is küzd a páston?
– Ezen még nem gondolkoztam. Az már eszembe jutott, milyen érdekes lesz, hogy amikor mi remélhetőleg kint leszünk a párizsi olimpián, azt látja majd, hogy ott versenyzek, ahogyan az is biztosan különleges élmény lesz, amikor a pást mellett szurkolhat nekem. Ezek a képek is erőt adnak nekem.

A világbajnoki bronzérmes kardvívónak még meg kell szoknia, hogy „Kész, rajt!”-ra induljon a páston

 

– Évek óta a női kard hazai vezéregyénisége, de az élet néha furcsa forgatókönyveket ír, hiszen július végén a társai megszerezték a honi szakág első világbajnoki aranyérmét: a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű kvartett győzött Kairóban. Ez azért kettős érzéseket szülhetett, hiszen miközben Vincét dajkálta, az is munkálkodhatott önben, hogy miért akkor, amikor nem vagyok ott a páston?
– Értem, mire utal, de nekem már az is furcsa volt, amikor a lányok a világkupaversenyeken vívtak, nem szoktam hozzá, hogy otthonról nézem őket. De mert tudtam végig, hogy visszatérek, nem voltak bennem negatív érzések, a csodaaranynak is képes voltam örülni – és szerintem örülnie kell mindenkinek, aki benne van a sportágban. Kicsit mindannyiunké is ez az arany, nagyot dobhat a sportágunkon. Függetlenül attól, hogy ott voltam-e a csapatban, vagy nem, nagy előrelépés.

– Engedélyt kaptam a történet megosztására: amikor július végén megérkezett Budapestre az aranyérmes csapat, Gárdos Gábor, a válogatott vezetőedzője szűk körben nyomatékosította, számára a női kardválogatott továbbra is úgy kezdődik, hogy Márton Anna. Mit szól mestere kijelentéséhez?
– Ha sikerül visszarázódnom a versenyzésbe is, ez nem lehet probléma, akkor valóban ott a helyem a csapatban. Ráadásul úgy érzem, a lányok is nagyon vártak, és várnak a versenyeken is. Pusztai Lizának jól jön a pluszsegítség, mert rajta azért nagy volt a teher amiatt, hogy én nem voltam – emlékszem még rá, milyen, amikor egyedül kell vinni egy csapatot, le a kalappal Liza előtt, hogy ilyen fiatalon ilyen nagyszerűen csinálta!

– Tokióban már ott volt a női kardválogatott, aztán jött a világbajnoki arany – ezek után elvárás a párizsi csapat­kvóta megszerzése?
– Igen. Ezzel a világbajnoki győzelemmel a lányok magasabbra tették a lécet, de ez nem baj. Nem véletlenül kiszaladt eredmény, így önbizalmat kell, hogy adjon nekünk, innentől nem lehet megelégedni azzal, ha nyolcba jutunk egy versenyen. Úgy kell pástra lépnünk minden egyes kvalifikációs viadalon, hogy mi igenis ott leszünk Párizsban! Az élsport egyik legfontosabb része, hogy mentálisan erős legyél, hogy legyen önbizalmad, hogy magabiztos légy, és elhidd, képes vagy rá. Ez korábban talán hiányzott a csapatunkból. A lehetőség végig bennünk volt, Kairóban aztán végre a páston is megmutatkozott – ki kell használnunk, élnünk kell vele, hogy jobban tartanak tőlünk az ellenfelek. Remélem, már a júliusi, milánói világbajnokságon pontot teszünk a kvalifikáció végére, mert ha ott és előtte, a krakkói kontinensviadalon jól vívunk, szerintem le is zárhatjuk a kvótaszerzés kérdését.

MÁRTON ANNA NÉVJEGYE
Született: 1995. március 31., Budapest
Sportága:   vívás (kard)
Klubja:   BVSC-Zugló
Edzői: Gárdos Gábor, Pézsa Tibor
Legjobb eredményei: vb-3.   (egyéni, 2015), 2x Eb-2.   (egyéni, 2016; csapat, 2019), Eb-3.   (egyéni, 2019), junior-világbajnok (egyéni (2014), 2x junior-vb-3.   (egyéni, 2011; csapat, 2015), 4x junior Európa-bajnok      (egyéni, 2012; csapat, 2013; egyéni, 2014; egyéni, 2015), 3x junior Eb-2. 
GÁRDOS Gábor, a női kardcsapat vezetőedzője: – Amikor a sportág nagyasszonya, az orosz Szofija Velikaja visszatért első gyermeke megszületése után, egy törökországi világkupa-viadalon Vajda Anna megverte – aztán a következő versenyen jött ugyanez a párharc, és Velikaja azt az asszót már megnyerte, ráadásul nagy fölénnyel. Márton Pankát a sérülése már nem akadályozza, de most már testközelből is tapasztalom, hogy szülés után nehéz a visszatérés. Türelemre van szükség, leginkább a részemről, mert egyelőre semmit sem úgy csinál, mint korábban. De nagyon profi, mindig is az volt, úgyhogy félelem egyáltalán nincs benne, nemsokára újra a régi Pankát láthatjuk a páston.
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 MINDENKI VÁRTA A VEZÉRT A TEREMBEN
A júliusi, kairói világbajnoki csapatarany még nagyobb munkára sarkallta a válogatott tagjait, s ezt nem ők állítottak, hanem az együttes vezetőedzője, Gárdos Gábor.
„Nincs olyan feladat, amelyet ne végeznének el a lányok, mindannyian alázatosan, keményen dolgoznak szeptember óta” – mondta a mester.
És valóban: ottjártunkkor a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban zokszó nélkül dolgoztak a lányok – immár Márton Annával a soraikban.
Az év első versenyét Tuniszban rendezik jövő hétvégén, a sportág sajátosságainak megfelelően azonban Grand Prix-viadalon nincs csapatverseny – egyelőre egyénileg bizonyíthat mindenki, az pedig már okozzon Gárdos Gábornak fejfájást, hogy az első csapatversenyen, március elején Athénban hogyan szűkíti négy tagúra a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca ötöst.
Évekkel a szülés után ért fel a csúcsra Fegyverneky Zsófia
A Fegyverneky Zsófia, a Sopron Basket csapatkapitánya és Dénes Gábor, a feleségéhez hasonlóan korábbi válogatott kosárlabdázó kisfia, Márk 2015 februárjában született, vagyis hamarosan nyolc esztendős lesz. A gyermekének 30 éves korában életet adó irányító a szülés után négy hónappal már pályára lépett a válogatottban, amely hazai rendezésű Európa-bajnokságon szerepelt éppen Sopronban, ahol Fegyverneky akkor már négy éve játszott. A legendás, mind a mai napig elnyűhetetlen ikon munkabírására jellemző, hogy nagyon rövid idő után újra pályára léphetett – kőkemény edzésekkel érte el, hogy bevethető legyen a mieink szempontjából végül meglehetősen csúfos véget érő kontinensviadalon. De ezután jött csak a java: 2017-ben is ott volt az előzőnél sikeresebb Eb-n, aztán 2018-ban és 2021-ben egyaránt visszatért a válogatottba egy-egy sorsdöntő selejtező mérkőzésre, noha 2017-ben visszavonult a címeres meztől. Az igazán nagy eredményeket ugyanakkor klubjával érte el, a Sopron Basket 2018-tól kezdve az Euroliga mind a négy kiírásában a négyes döntő résztvevője volt, ráadásul egy második és két negyedik hely után tavaly végre felülhetett a trónra. Egyébként is csodálatos karrierjében a korszakos játékmester feltette a pontot az i-re, és azóta is alapembere a legerősebb magyar klubnak.
GY. F.

Szöllősi-Zácsik Szandra személyiségét is megváltoztatták a gyerekei
Szöllősi-Zácsik Szandra két gyermek édesanyja, csemetéi mellett továbbra is az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabda-csapatának és a magyar válogatottnak oszlopos tagja.
„Mindössze huszonnégy éves voltam, amikor az FTC-nél bejelentettem, hogy gyermeket szeretnék vállalni, tehát fiatalon érkezett az első baba, eszembe sem jutott, hogy esetleg ne folytassam utána a profi karrierem – mondta a 32 esztendős balátlövő. – A szülés után gyorsan, három hónap múlva edzésbe álltam, és nem mondom, hogy eleinte könnyű volt, de fokozatosan kaptam a terhelést, napi egy edzéssel kezdtem, és szép lassan visszanyertem az erőmet.”
Szöllősi-Zácsik Szandra egyetért azokkal, akik azt mondják, a legtöbb esetben a szülés után visszatérő sportolók a korábbinál is jobb teljesítményre képesek. Elmondása szerint az ő személyiségét is megváltoztatták a gyerekei, sokkal megfontoltabb, higgadtabb, türelmesebb lett.
„Eleinte a legnehezebb akkor volt, amikor elindultunk egy túrára vagy edzőtáborba, és otthon kellett hagyni a családot – folytatta a válogatott klasszis. – Már nagyobbak a gyerekek, ők is jobban kezelik, ha elmegyek, legfeljebb annyit mondanak, hogy jó utat, anya, ugye visszajössz értünk?”
B. O. B.
Csipes Tamara két olimpiai bajnoki cím között lett édesanya

Rióban, a kajak négyes tagjaként ért fel 500 méteren a világ tetejére Csipes Tamara 2016-ban. Ezt követően párjával, az úszóedző Molnár Ákossal szóba került a gyermekvállalás, ám arra jutottak, talán egy olimpiai ciklust még várni kellene – kislányuk, Olívia nem volt ilyen türelmes. Ő jönni akart 2017-ben, és jött is.
Csipes ekkor úgy fogalmazott, „amit Isten ad, azt el kell fogadni”, és egyébként is vágytak a gyermekre. Abban pedig biztos volt, ez nem hátráltatja abban, hogy a tokiói ötkarikás játékokon is részt vegyen. Már 2018-ra tervezte a visszatérést, ez meg is valósult: K–2 1000 méteren máris világbajnoki arannyal és Eb-bronzzal, valamint K–2 500-on Eb-ezüsttel jelezte a világnak, képes mindkét fronton helytállni.

Ebben az is segít, hogy elmondása szerint Olívia 2020 óta rendszeres látogató az edzésein, sőt arra is volt példa, hogy kislánya vele tartott az edzőtáborokba, így idővel ő is a női kajakcsapat „tagjává” vált.
Csipes a szülés utáni visszatérése óta a fent említettek mellett egy olimpiai arany­éremmel (K–4 500 m, 2021), egy ezüsttel (K–1 500 m, 2021), három vb-elsőséggel (K–1 1000 m, 2019; K–4 500 m, 2019; K–2 500 m, 2021) és két második hellyel (K–1 500 m, 2021; K–4 500 m, 2021), valamint három Európa-bajnoki címmel (K–4 500 m, 2019, 2021; K–2 1000 m, 2021) gazdagította eredményeinek amúgy sem rövid lajstromát.
P. SZ.

 

2023.09.29 14:57:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Második magyarként indulva a földkerülő Vendée Globe-on. (x)

pr
2023.09.29 18:30:14

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sok kiváló Kovács Istvánról eszünkbe jutott régi mániánk, a »legsportosabb« magyar vezetéknevek ranglistájának összeállítása. Az egyszerűség kedvéért az olimpiai bajnoki cím lett a siker mértékegysége.

2023.09.28 18:52:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Minden focipólómra az apám orvosi táskájából kivett leukoplasttal tizenhatost ragasztottam.”