Magyar akrobaták útja egy angyalföldi tornateremtől a világhírnév felé

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2013.06.25. 19:12
null
Nem ritka, hogy autókat ugranak át zsákolás közben (Fotók: Face Team)
Látványos showműsorukkal feltűntek már a világ számos pontján, nagy álmuk, hogy az olimpia kiegészítő programjába is bekerüljenek. Legtöbbjük még hobbiként tekint az akrobatikus kosárlabdára, miközben az utánpótlás képzésére is gondolnak. Folyamatosan dolgoznak az új trükkökön, repertoárjukban pedig már a trambulin, a kézilabda és a korfball is szerepel. Egy magyar csapat útja egy angyalföldi tornateremtől a világhírnév felé: bemutatjuk a Face Teamet.

Hétfő este hat óra van, egy angyalföldi szakközépiskola recepcióján érdeklődöm, merre találom a Face Team edzését, a portás egyből a tornaterem felé irányít, ahol már javában tart a bemelegítés. Az egyik térfélen a fiatalok gyakorolnak egy trambulin segítségével, a másikon egy kötetlen egymás közötti streetball meccsel hangolnak a nagycsapat tagjai, akik általában heti háromszor két órát edzenek együtt.

„Még a gimnáziumban kezdtem el kosárlabdázni, és annyira megtetszett a sportág és az amerikai stílus, hogy nekiláttam különböző cseleket gyakorolni. Ahogy felkerültem Budapestre a SOTE Testnevelési- és Sporttudományi Karára, sok ismerősöm lett, aki szeretett kosarazni. Volt egy nagyobb labdazsonglőr verseny, amin az egyik barátom unszolására elindultam és egyből megnyertem. Ezután a volt sulim (Eötvös József Gimnázium – Tata, a szerk.) visszahívott, hogy tartsak bemutatót: összeszedtem néhány tatai kosaras barátomat, akikkel egy huszonöt perces műsort csináltunk. Ez volt 2004-ben, a sikeren felbuzdulva pedig úgy gondoltuk, érdemes lenne vele komolyabban is foglalkoznunk" – mesélte a Nemzeti Sport Online-nak a korai időkről Takács Áron, a Face Team vezetője. A kezdeti csapatnak további kosarasokkal és tornászokkal kiegészülve alakult ki a mai felállása.

„Az első időben még dobbantóval gyakoroltunk, kettőt egymásra rakva próbálgattuk a különböző ugrásokat. Nem volt tornász előképzettségünk, nagyjából egy év múlva jutottunk el olyan szintre, hogy már trambulint használtunk, és ekkor már profik segítségét is igénybe vettük. Húszévesen kezdtem el akrobatikával foglalkozni, mi tanítottuk a tornászokat kosarazni, és fordítva."

MÁR TÖBB MINT HÉTMILLIÓAN LÁTTÁK A FACE TEAM LEGNÉZETTEBB VIDEÓJÁT

Egy rendhagyó csapatkép
Egy rendhagyó csapatkép

Sosem volt állandó a keret, folyamatos volt a cirkuláció, a kezdeti felállásból mára hárman maradtak, Takács mellett Vadász Dániel labdazsonglőr és Pongrácz Gyula akrobatikus kosárlabdázó.

2006 februárjában a soproni női kosarasok Egyesült Államok elleni meccsén volt a Face Teamnek egy mérföldkőnek számító fellépése, amely után egyértelművé vált, van kereslet arra, amit csinálnak. Még abban az évben, decemberben jött az első nemzetközi felkérés, a Panathinaikosz–Maccabi kosármeccsen Athénban 13 ezren követhették a lélegzetelállító trükkjeiket.

MINDIG BENNE VAN
A SÉRÜLÉS ESÉLYE

Adódik a kérdés, hogy mennyire sérülésveszélyes az, amit a fiúkkal csinálnak?

„Voltak sérüléseink, és mindig benne van ennek az esélye, ez abból adódik, hogy újra és újra extrém dolgokat próbálunk ki. Megesik, hogy elszámítunk egy ugrást, és mondjuk nekicsapódunk a palánknak, vagy valakinek a kezében marad a gyűrű, de a leggyakoribb, hogy nem a szőnyegre érkezünk, és ekkor megsérülhet a boka vagy a térd. De ez nem általános, évente maximum egy-két ilyen eset van."

„2006-ban egy év alatt eljutottunk olyan szintre, hogy külföldön is felfigyeltek ránk. Készítettünk videókat magunkról, a honlapunkra pedig angolul is feltöltöttük az információkat. Innentől már nem volt megállás, folyamatos hazai és külföldi fellépések következtek, manapság minden hétre jut legalább egy felkérés, és decemberig előre be vagyunk táblázva" – mondta Takács, miközben a háttérben már a következő show-ra próbálnak a társak. Egymást követik a kívülálló számára bizony nyaktörőnek tűnő mutatványok és szaltók, de a fiúkat látva minden mozdulat olyan természetesnek és könnyednek tűnik.

2009-ben egy hazai tehetségkutatón ismerhette meg a széles közönség a Face Teamet, 2012-ben pedig sokat jelentett a Britain's Got Talent-beli szereplés, ahol az elődöntőig jutott az együttes.

„Sokan látták a műsort szerte a világon, mi pedig világszintű elismerésben részesültünk. A szavazásnál talán hátrányban voltunk az angolokkal szemben, megosztottuk a közönséget, de nem a produkció miatt."

A BRITAIN'S GOT TALENT ELŐDÖNTŐJÉBEN

A világ számos pontjára eljutottak már
A világ számos pontjára eljutottak már

A műsor után ketten kiváltak a csapatból, és három másik tornásszal kiegészülve saját formációt alapítottak. Maga az akrobatikus kosárlabda egyébként nem nyúlik nagy múltra vissza, a '80-as években indult Amerikából és a magyar csapaton kívül nincs sok kiemelkedő művelője. A Face Team azonban nem csak a kosárlabdával foglalkozik, a táncos showelemeken kívül trambulinos, kézilabdás és korfball műsoruk is van.

„Azért vagyunk sportszínház, mert ezeket mind egy köntösbe borítjuk, beöltözünk, elmesélünk egy történetet mellette, ami sokkal látványosabb a közönségnek" – meséli a csoport vezetője.

Az évek során a csapat egy hongkongi bevásárlóközponttól kezdve Dubain keresztül egy francia cirkuszig a világ számos pontján megfordult, legközelebb júliusban Panamában lépnek fel. Bár az NBA-vel együttműködve európai rendezvényekig már eljutottak, de az Egyesült Államokban még nem sikerült fellépni – idén decemberben talán ez is megvalósul majd.

„Az akrobata és tornász gyakorlatoknak megvannak a határai, de egyelőre még nem tartunk ott, hogy ezt elértük volna. Sok variáció van még, köszönhetően a kosárlabdával való vegyítésének, de a közönség számára ez talán nem olyan látványos. Ezért van szükség mindig más körítésre, történetre, jelmezre. Magunk találjuk ki a műsorokat, bár volt már, hogy más koreográfusok besegítettek. Megnézzük persze a külföldi csapatok egy-egy új videóját, de nem szoktunk másolni. Nemzetközi szinten talán öt kiemelkedő formáció van, két amerikai, és egy-egy francia, szlovén illetve török."

KATARBAN JÁRT A FACE TEAM

Szegeden is zajlik az utánpótlás program
Szegeden is zajlik az utánpótlás program

A Face Teamnél az utánpótlásra is gondolnak, amellett hogy a jelenleg tíz tagból álló felnőtt csapatba is folyamatosan várják az újabb tagokat (már csak a sok felkérés miatt is szükség van a bővülésre), már az egészen kis korosztály képzésével is foglalkoznak. Az utánpótlás program öt éve indult el, már nyolc éves kortól lehet csatlakozni, a pillanatnyi állapot szerint három helyszínen zajlik az oktatás, Szegeden és Győrben 10-15 fővel, míg Budapesten 30-40 fővel foglalkoznak.

Takács Áron kivételével a felnőtt csapat nagy része még tanulás, vagy éppen munka mellett vesz részt az edzéseken, így számukra ez egyelőre hobbi, amellett hogy lehetőségük nyílik világot látni. Azonban ha továbbra is ilyen ütemben fejlődnek, elképzelhető, hogy mások számára is megélhetés lehet belőle. De pontosan mik a tervek a jövőre?

„A közeljövőbeni tervek között szerepel egy saját Face Team-márka beindítása, amelyben sport- és utcai ruházat, kiegészítők, labdák szerepelnének, a későbbiekben talán cipő is. Célunk, hogy a nagycsapattal minél több fellépésünk legyen, a korfball révén úgy néz ki, sikerülhet eljutni a világjátékokra is, de a nagy álom, hogy bekerüljünk egy olimpia kiegészítő programjába" – zárta Takács.

Elnézve a kemény munkát, amit beletesznek, valamint hozzávéve, hogy egy nagyon látványos, és teljesen a 21. századra született műsorról beszélünk, nem lennénk meglepve, ha a közeljövőben akár egy olimpián is viszontlátnánk a magyar együttest.

A MAGYAR CSAPAT EURÓPÁBAN ELSŐKÉNT MUTATTA BE A SLAMBALLT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik